петък, 9 август 2013 г.

Направи си сам: Кътче от морето / DIY: A little piece of the see





"Ако имаше начин да си вземем морето с нас", това изречение си казваме всеки път с Митко, когато трябва да си тръгваме от "нашето" райско място. Можем да стоим с часове на кея, наблюдавайки разбиващите се в скалите вълни и усещайки дъха на морската вода, разтворен във въздуха. Да, определено сме от хората, които обичат морето. И не, защото обичаме планината по-малко, но може да се каже, че сме от този вид, който обича морето и планината най-много. :)


Митко е зодия риби и като чудесен техен представител е обвързан с водата под всякаква форма. На морето обаче мога да се насладя на ухилената му физиономия по 24 часа, защото определено това е мястото, което му действа най-добре. Аз дълги години си мислех, че не обичам толкова морето, може би защото не можех да плувам, а и не мислех, че ще успея да се науча толкова късно. Това мое мислене се промени драстично след определени събития и не само, че се научих, но се научих и съвсем сама. Сега трудно можеш да ме изкараш от водата и за мен плуването е може би едно от най-прекрасните усещания.

 
И тази година бяхме на любимото ни място, далеч от шумните и препълнени с хора курорти.
Този път обаче реших, че трябва да си взема частичка от него с мен на тръгване, затова събрах малко пясък в бутилка и разбира се - различни видове мидички и камъчета. Митко си намери и едно предало Богу дух раче, но още "ухаеше", затова тези дни  се проветрява на терасата :)


Добре, че имам голям набор от стъклария, така че не ми беше трудно да измисля къде да аранжирам "морското си кътче" . Ето ги и всичките неща, които използвах:



1. Първо напълних поставката за торта с пясък:


2. След това започнахме да украсяваме с миди и камъни:



Ето го и крайният резултат: 

 



 Останалите мидички събрахме в друг вид стъкленица и отново поставихме за украса: 


вторник, 6 август 2013 г.

Класика в жанра - Сладкиш със сливи и кайсии / Classic : Apricot Plum Cake



Ако има десерт, който се приготвя почти във всяка кухня през лятото, сигурно е този - сезонни плодове върху пухкаво тесто, поръсено обилно с пудра захар. Има много вариации, както като избор на плодове, така и начин на приготвяне, и така и не знам, от къде е оригиналната рецепта. Моята е под формата на изтормозено листче :)

Този сладкиш  е супер подходящ и ако сте новак в готвенето и искате да спретнете нещо сладко за първи път. Със сигурност ще ви помогне това,  че се готви лесно, става бързо и се изяжда... светкавично :)


Е, все пак не е най-оригиналната и неповторима торта, но както казвам винаги - не подценявайте простите ястия. Те са класика поради причина!  :)

И така, ето ги необходимите продукти:

125 гр краве масло (меко)
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 ч.л.сода
2 ч.ч. брашно
3бр. яйца
1 ч.ч. захар (плюс малко за овалване на плодовете)
пудра захар за поръсване

Разбиваме първо яйцата със захарта до побеляване, а след това добавяме размекнатото масло и продължаваме да разбиваме. 


През това време гасим содата в киселото мляко и оставяме да шупне. Добавяме постепенно пресятото брашно към яйчено-маслената смес. Добавяме и киселото мляко и разбъркваме всичко отново. Получава се гъсто кексово тесто. В покрита с хартия за печене тава разстиламе развномерно тестото.( По принцип сладкиша е много пухкав и се пече в тавичка с размери 22-26 см, но този път имах много плодове и го изпекох  в голяма тава, така че се оформи нещо като плодова пита.) Нарязаните плодове овалваме в захар и подреждаме по желание върху тестото. 
 


Тази красота печем до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.


При мен бе около 15-20 минути.


Прекрасен сладкиш само за няколко минути :)





Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 





петък, 2 август 2013 г.

Сач със свинско и зеленчуци / Sach with pork and veggies

Ето я и новата ми придобивка - този прекрасен сач, който мама ми купи от морето. Не е традиционният морски сувенир, но кулинарите ще ме разберат. Това е доста често срещан синдром при тях - където и да ходят, в страната или чужбина, повечето ни сувенири са под формата на домашна посуда или различни видове подправки или пък продукти за готвене. В случая не съм изключение, а по-скоро самоходно и дишащо правило :)

Почти няма европейска страна, която да съм посетила и да не съм домъкнала от там по някоя форма или тавичка за печене. Именно затова е цяло чудо, че съм от македонския край и досега нямах сач у дома, но ето, че трябваше да ида чак до морето да си купя.


Покупката на този глинен съд не е безрискова обаче, тъй като често се продават доста некачествени и не издържат повече от няколко готвенета, преди да се напукат. Затова при избора си се спрях на магазинче на производителите, които на дълго и широко ми обясниха как е закален сачът и по какво можеш да познаеш добрия сач. Такъв показател е, че когато в него се налее вода, тя не попива, а се задържа на повърхността /Това ми бе демонстрирано и в магазина :) /.

Със сача можем да готвим във фурна, на газов или електрически котлон, като преди това трябва добре да го намажем с мазнина отвътре и по стените. Когато сачът се загрее, ще попие доста голяма част от мазнината, затова е хубаво да доливаме мазнина. Сачът не се мие, а се забърсва с кухненска хартия, след като е изстинал. Може да изглежда малко странно, но това май е най-добрият вариант. /Ако все пак  не се стърпите и искате да го измиете, той трябва да е изцяло изстинал и да не ползвате препарати. Внимавайте с водата, тъй като това е глина и нищо чудно да ви остане в ръцете :) /

И така след като ви разказах всичко, което научих, нямах търпение да го изпробвам веднага след като се прибрах. Реших да направя сач със свинско, защото попаднах на страхотна промоция на свински врат и решението само се появи пред очите ми. Избрах и разновидност на зеленчуци, някои от пазара, други от домашната градина, но всички - по вкуса ни. Вие можете да изберете други, както и да смените месото с пилешко или друго.


Ето ги и моите продукти:

500 гр свинско месо
1бр. тиквичка
1бр. малък бял патладжан
1бр. морков
3бр. големи гъби печурки
2бр. глави лук
1бр.зелена чушка
1бр. червена чушка
1бр. жълта чушка
1 бр.домат
1бр. лимон
1 скилидка чесън
сол / черен пипер
олио

Аз реших да приготвя сач на котлона (керамичен) и затова може би си поиграх малко повече, но пък ми харесва как стана, затова ще ви разведа стъпка по стъпка.. Количеството зеленчуци на пръв поглед е голямо, но накрая всичко се изяде :) (от трима души, така че да предположим, че порцията е като за трима :) ). Реших да пържа всичко на котлона, а накрая да завърша ястието за няколко минути във фурната.


Започнах, като нарязах на тънки парченца свинското и го бях оставила да се накисне със сока на един лимон за около час в хладилника. След това запържих парченцата в мазнината на горещия сач до готовност. Овкусих със сол и пипер.

 

Изсипах ги в чиния и оставих на страна. След това запържих нарязаните гъби, отново овкусени със сол. 

 

Когато поомекнаха, също ги извадих от сача в чиния и преминах към приготвянето на следващата порция зеленчуци - нарязаните на ленти чушки и моркови и лук на кръгчета. За съжаление нямаше как да приготвя всичките зеленчуци наведнъж, тъй като сачът ми не беше толкова голям. Предполагам обаче, че ако изберете най-големия размер сач, ще станат наведнъж.
 

Накрая останаха да се запържат нарязаните тиквички, патладжан и домат. Докато ги приготвях, включих фурната да загрявана на 200 градуса. Към тиквичките и патладжана пресовах една скилидка чесън, преди да ги извадя и да ги добавя към останалите зеленчуци. 

 

При цялото готвене доливах олио, за да не остава съвсем сух сачът. Накрая отново изсипах първо месото, после гъбите и лука, а върху тях и останалите зеленчуци и цялата тази пирамида от вкусове бутнах във фурната за няколко минути (5-7 мин) . Можете да запечатате всичко това с малко нарендан кашкавал, но аз като за първи път го оставих така.


Направо си изядохме пръстите, и макар на пръв поглед да изглежда тежичко, според мен е идеално лятно ястие.


Опитайте и вие!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...