понеделник, 8 юли 2013 г.

Вързопчета от зелен боб и бекон / Green bean and bacon rolls

 

Харесах идеята за това ястие преди не повече от седмица, но вече ги приготвих два пъти и се изядоха всичките :) В оригиналната рецепта се използват аспержи, но тъй като сме в сезона на зеления фасул (пък и защото повече го обичам), ги замених с него. Това му е хубавото на домашната храна - винаги я  приготвяме според вкуса си и никога, ама никога няма нещо, което не обичаме като подправка или продукт :) 

Обичам да готвя със сезонни плодове и зеленчуци. По този начин мога да се насладя на всеки  месец от годината по уникален начин, защото сергиите на пазара ни предлагат голямо разнообразие от различни вкусотии от природата от седмица до седмица :)


Така стана и с този свеж и хрупкав зелен фасул. Самият му цвят ме привлече от метри в магазина и реших, че до края на деня ще съм приготвила нещо изумително. И така и стана! Ако искате и вие да опитате тези вързопчета, вижте първо необходимите продукти:

Необходими продукти за 6 бр:

6 резена хубав бекон
250 гр зелен фасул

150 гр тесто
1/2 малка глава кромид
1/2 пресен чесън (или 2 скилидки)
червен пипер
олио
сол

За начало измиваме и почистваме от дръжките фасула, а след това го бланшираме за няколко минути във вряла подсолена вода. Ще познаете кога е готов, като забележите засилване  на цвета и омекване на шушулката.


Отцеждаме от водата и слагаме 1-2 супени лъжици олио да се загряват в подходящ тиган за пържене. През това време нарязваме на ситно чесъна и лука.

 

  

В загрятата мазнина запържваме за кратко чесъна и лука, колкото да пуснат ароматите си и добавяме зеления фасул. Овкусяваме със сол и червен пипер на вкус. Запържваме за още 3-4 минути. Махаме от котлона и оставяме настрана.


Докато  фасулът поизстива,  се захващаме с разточване на тестото. Използвам всякакво солено тесто - обикновено, което се надига повече при печене, или това, което е по-хрупкаво, но е идеално, ако искате да оформите панделките или други малки детайли.
От тестото откъсваме малки парченца, които оформяме на фитили, а след това ги разточваме на тънка лента.  Взимаме една шепа от фасула (около 6-7 броя) и ги поставяме в единия край на бекона. Завиваме плътно първо в бекона, а след това по същия начин и в тестото.


Така процедираме и с останалите продукти. Аз имах малко останало тесто и оформих тези симпатични панделки, които добавиха още чар към сладурските вързопчета :)


Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги пъхаме във фурната. Печем на 200 градуса, докато тестото се зачерви. Когато са готови, ще усетите невероятната комбинация от ароматите на бекона, тестото и запечения зелен фасул.


Поднесете в индивидуални порции, като предястие или в комбинация към основно ястие като гарнитура. Каквото и да решите, със сигурност ще им се насладите! 

Опитайте!



вторник, 2 юли 2013 г.

Тарталети с кайсии /Apricot Fruit Tarts



Най-сетне дойде време и за тази рецепта, защото сме в сезона на кайсиите. Снимките са от богатия ми архив, който събирах за стартирането на блога. Приготвих тези нежни кошнички с вкусен крем и шоколад преди повече от година за първи път, но от тогава все по-често и по-често ги правя. 
На пръв поглед изглежда, че за изработката на тарталети си трябва малко повече врътка, но според мен не е така. Ако разполагате с формичките, няма да ви отнеме повече от час. Няма как да не отбележа, че този вид десерти винаги хващат окото заради своята кокетност и са предпочитани за специални събития. Защо да не превърнем обаче един обикновен ден в специален, като изненадаме близките си с нещо толкова изкусително.

А ето и необходимите продукти:

Продукти за тарталетите:
200 г брашно
3 с.л. пудра захар
100 г масло 
1 жълтък 
3 с. л. ледена вода 
1 ч. л. бакпулвер 
1 ванилия 


Крем Ванилия:

4 жълтъка 
50 гр. захар 
30 гр. царевично нишесте 
250 мл. прясно мляко 
1-2 ванилии
или тази рецепта

Още:
100 гр течен шоколад (по желание)
6-8 бр. кайсии  
   
Започваме с приготвянето на тестото за тарталетите, като в купа пресяваме сухите съставки - брашното, бакпулвера и пудрата захар. 



Към тях добавяме нарязаното на парченца масло, което е на стайна температура, но не прекалено размекнато. Омесваме за кратко и добавяме жълтъка, ванилията и водата. Продължаваме да месим, оформяйки топка тесто. Увиваме го в опаковъчно фолио и го оставяме в хладилника за около половин час.

След като мине времето, изваждаме необходимите формички за тарталети и точилка. От тестото откъсваме малки топчета, които разточваме и оформяме според формичките. Излишното тесто по краищата изрязваме с нож, а дъното на кората надупчваме с вилица, за да не се надигне при печенето.


Така оформените тарталети печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. При моя първи опит (тук на снимката) бях направила краищата по-тънки, затова и леко ги позапекох.



Докато тарталетите изстиват, се захванете да приготвите крема. Когато ги приготвих преди време, съм използвала първата рецепта, която е с по-малко съставки и идеална, ако искате да приготвите точното количество, а пък ви се намират и останали жълтъци в хладилника. Ако искате, можете и да използвате втората рецепта, която е за традиционния крем "Ванилия", от което ще излезе доста повече крем.

За приготвянето на крема по първата рецепта загрейте млякото на котлона, на умерен огън. През това време разбивайте и жълтъците със захарта до побеляването им. След това добавете и царевичното нишесте и разбъркайте добре.  
Когато млякото е пред завиране, го добавете на тънка струйка към жълтъците при непрекъснато бъркане, като внимавате да не се пресекат. 
След това връщаме сместа в тенджерата на котлона и при непрекъснато бъркане, сместа трябва да се сгъсти на хубав крем.  Махаме от огъня и добавяме ванилията. 
Готовият крем изстива най-лесно като се изсипе върху измит с ледена вода метален поднос и се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува коричка. Оставя се да изстине.

Тарталетите сглобяваме, като слагаме една малка лъжичка течен шоколад на дъното, а отгоре слагаме обилно от крема "Ванилия". Накрая завършваме с нарязани кайсии и поръсена пудра захар. Можете да изберете да не слагате от шоколада и да украсите по ваше желание. Изпробвайте въображението си с този прекрасен летен десерт. Добър апетит!



Бърз хляб с бакпулвер / Quick bread with Baking powder

 

С най-голяма радост ви съобщавам, че си намерих рецепта за хляб, който мога да приготвя без намесата на моя враг - маята - и съм много щастлива. Не че сме такива врагове, но няколко пъти водих неуспешна битка с една суха мая и оттогава все се изприщвам като знам, че трябва да използвам такава. Разбира се, имам  редица успешни резултати, използвайки най-вече мая на кубчета, но все пак това фиаско от миналото ме преследва.

Досега разчитах предимно на содата за направата на различни видове теста, но много ми харесва и този вариант, тъй като няма как да се получи типичният дъх. Вече втори път приготвям този хляб в седмица и мисля, че ако решите да го изпробвате, няма да съжалявате. Както казаха вкъщи "Нямаше нужда да правиш основно. И това си е достатъчно вкусно :) "

А ето и необходимите продукти:
500 г брашно
10 г бакпулвер
70-80 мл олио
леко топла вода за средно меко тесто - около 150 мл
1 с.л. сол
1 ч.л. захар


В купичка смесих брашното, бакпулвера, солта и захарта и хубаво ги разбърках. След това започнах да прибавям постепенно от олиото и водичката, като месих бавно и внимателно така, че да се получи хубаво незалепващо, но все още меко тесто. Оставих го да почине 20 минути.


През това време извадете грил тиган (или пък плосък с незалепващо покритие) и точилката. Откъснете малко топче от тестото и разточете хлебчето във всички посоки така, че да се получи тънък лист. Метнете го върху тиганчето и печете за по 1-2 минути от двете страни. 

 

Аз обичам да ги мажа леко с четка, топната в масло, веднага след като ги извадя в чинията. Освен това си ги поръсвам и с малко наситнен чесън. 


И ето го и крайният резултат - ароматни и топли плоски хлебчета с бакпулвер!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...