Ако има нещо, което приготвям всяка година, то това е домашната вишновка. Много я обичам и то главно, защото е идеална за приготвянето на всякакви видове десерти. Друг е въпросът, че "пияните вишни" са ми любимите бонбони :) Ето, че и тази година не пропуснах да направя някое и друго шише, въпреки че имам още от миналогодишната. Ако не сте правили досега, а имате вишни под ръка - последвайте тази рецепта за вкусно опиянение :)
За вишновката ви са необходими:
2 кг вишни
1 кг захар
1 литър ракия с около 45-50 C, или спирт
Такаааа... правила съм я по няколко начина, затова ще ви ги кажа всичките, а вие ще си прецените как ще я направите така или иначе. Все пак ще трябва да измиете вишните и да ги почистите. Най-лесно е да използвате голям 3-литров буркан, тъй като по-лесно ще можете да изваждате вкусните плодове. Можете разбира се и да я затворите в няколко стъклени бутилки. Сложете плодовете, а след това сложете и захарта. Залейте с ракията и затворете съда. Хубаво е да ги поставите на слънце, на терасата например, за около 3 седмици, като не забравяте да ги разклащате. Можете по-късното да прецедите течността и да я сипете в (други) бутилки. Аз обаче си ги държа така, като по този начин си запазвам плодовете за различни видове десерти.
Ето тук разликата между миналогодишната вишновка в буркана (със силен наситен цвят) и новата реколта, с блед розов цвят:
Ако решите да направите само едно шише от вишновка, сложете почистените вишни в бутилката, като те трябва да са почти до средата на бутилката.
С фуния сипете около 300 гр захар или горе-долу колкото са вишните. Долейте с ракията и продължете с процедурата, както е описана по-горе.
Така или иначе, няма къде да сбъркате - алкохол, захар и ароматни плодове. Можете да добавяте различи видове аромати и подправки по желание (карамфил или канела), но аз я обичам чиста.