Да ви призная, тази торта съм я приготвяла преди около половин година, когато още не се бях решила да направя блога си. Имах желание де - все пак съм й направила доста снимки, но все още събирах смелост.
Още щом видях рецептата, си казах:
Много е вкусна, много е шоколадова, много е сочна...или с една дума "Прекрасна".
Малко ме измъчи глазурата, защото реших, че ако я приготвя рано сутринта, ще има време да стегне и няма нужда да чакам една вечер, но се оказа, че не е точно така. Ето защо има и шоколадово свлачище от едната страна на тортата. И все пак тази торта, както и "бруклинско затъмнение", се нарежда сред първите в класацията на любимите ми торти. А що се отнася до торти, аз съм така:
И отново ще си напомня да не се разпилявам, а да продължа към самата рецепта. Необходимите продукти съвсем не са малко, но пък тук говорим и за много шоколадова торта. Тоест поне един level над останалите :)
За блатовете ни трябват:
180 гр масло
3 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. орехово олио (или обикновено)
1 ч.ч. вода
60 мл хубаво еспресо
140 гр черен шоколад
3 ч.ч. фина захар
3/4 ч.ч. какао
3 бр яйца
3/4 ч.ч. бътърмилк (или прясно мляко с 1. с.л. лимонов сок)
2 бр. ванилия
100гр печени орехи
2.5 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л канела
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сол
За глазурата:
2 1/2 ч.ч. сметана
90 гр масло
180 гр шоколад (използвах отново черен)
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. златен сироп
1/4 ч.л. сол
За декорация:
шепа бонбони маршмелоу
Както вече ви казах, по-добре е да започнем с правенето на крема - глазура ден по-рано, за да има възможност да стегне. За целта изберете дълбок съд и сложете на средна температура на котлона. Изсипете сметаната и маслото и бъркайте, докато маслото се разтопи, но внимавайте да не завира.
Добавете, като продължавате да бъркате начупения шоколад, пудрата захар, какаото и златния сироп. Златен сироп можете да намерите вече в някои магазини (основно в интернет), но аз го заменям с 50/50 мед и глюкоза. :)
Когато сместа се хомогенизира, оставете на страна да се охлади, а след това приберете в хладилника за през нощта.
За тортата си пригответе три 20-сантиметрови тавички, като ги покриете с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса.
Приготвянето на блатовете започва, като в дълбок тиган, на средна темепратура на котлона, смесваме маслото, олиото, шоколада и водата. Ако нямате орехово олио, можете да си приготвите сами, като пасирате около половин шепа орехи с олио.
Бъркайте сместа, докато шоколада се разтопи напълно.
През това време в друг съд смесете хубаво брашното и какаото. Изсипете шоколадовата смес постепенно към брашнената смес и бъркайте, докато всичко се хомогенизира. Можете да използвате миксер за целта. Почнете да добавяте едно по едно яйцата, като продължавате да бъркате. Следва добавянето на бътърмилка и ванилиите.
Накрая добавяме орехите, содата, сол, канелата и двата вида пипер и разбъркваме хубаво за да се разнесат добре подправките.
Тази смес разпределяме в трите тавички и печем за около 30-40 мин. или докато забучена клечка за зъби излезе суха от центъра на блата.
Готовите блатове оставете да се охладят хубаво и подравнете с нож, ако е необходимо. Те са изключително крехки и меки :)
Сглобяването на тортата ви е познато: блат, крем, блат, крем, и т.н.
На мен ми се получи доста крем, така че даже си оставих в една кутийка в хладилника. Наистина е хубаво крема да стегне добре, но тъй като съм си нетърпелива, затова и я направих така джаста - праста.
Първоначално украсих, както беше в оригиналната рецепта с няколко бонбони маршелоу.
Тогава обаче бях правила и първите си целувки, (които още не могат да се доредят да бъдат публикувани в блога) и направих ето тези балерини и лебеди за украсата на тортата:
А ето и парче от тортата:
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!