неделя, 12 май 2013 г.

"Горещ шоколад" торта / Hot Chocolate Cake


Да ви призная, тази торта съм я приготвяла преди около половин година, когато още не се бях решила да направя блога си. Имах желание де - все пак съм й направила доста снимки, но все още събирах смелост.
Още щом видях рецептата, си казах:



Много е вкусна, много е шоколадова, много е сочна...или с една дума "Прекрасна". 

 

Малко ме измъчи глазурата, защото реших, че ако я приготвя рано сутринта, ще има време да стегне и няма нужда да чакам една вечер, но се оказа, че не е точно така. Ето защо има и шоколадово свлачище от едната страна на тортата. И все пак тази торта, както и "бруклинско затъмнение", се нарежда сред първите в класацията на любимите ми торти. А що се отнася до торти, аз съм така:



И отново ще си напомня да не се разпилявам, а да продължа към самата рецепта. Необходимите продукти съвсем не са малко, но пък тук говорим и за много шоколадова торта. Тоест поне един level над останалите  :)

За блатовете ни трябват:
180 гр масло
3 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. орехово олио (или обикновено)
1 ч.ч. вода
60 мл хубаво еспресо
140 гр черен шоколад
3 ч.ч. фина захар
3/4 ч.ч. какао
3 бр яйца
3/4 ч.ч. бътърмилк (или прясно мляко с 1. с.л. лимонов сок)
2 бр. ванилия
100гр печени орехи
2.5 ч.л. сода бикарбонат
2  ч.л канела
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сол


За глазурата:
2 1/2 ч.ч. сметана
90 гр масло
180 гр шоколад (използвах отново черен)
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. златен сироп
1/4 ч.л. сол

За декорация:
шепа бонбони маршмелоу

Както вече ви казах, по-добре е да започнем с правенето на крема - глазура ден по-рано, за да има възможност да стегне. За целта изберете дълбок съд и сложете на средна температура на котлона. Изсипете сметаната и маслото и бъркайте, докато маслото се разтопи, но внимавайте да не завира.

 

Добавете, като продължавате да бъркате начупения шоколад, пудрата захар, какаото и златния сироп. Златен сироп можете да намерите вече в някои магазини (основно в интернет), но аз го заменям с 50/50 мед и глюкоза. :)
Когато сместа се хомогенизира, оставете на страна да се охлади, а след това приберете в хладилника за през нощта.

За тортата си пригответе три 20-сантиметрови тавички, като ги покриете с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса.

Приготвянето на блатовете започва, като в дълбок тиган, на средна темепратура на котлона, смесваме маслото, олиото, шоколада и водата. Ако нямате орехово олио, можете да си приготвите сами, като пасирате около половин шепа орехи с олио.
Бъркайте сместа, докато шоколада се разтопи напълно.

През това време в друг съд смесете хубаво брашното и какаото. Изсипете шоколадовата смес постепенно към брашнената смес и бъркайте, докато всичко се хомогенизира. Можете да използвате миксер за целта.  Почнете да добавяте едно по едно яйцата, като продължавате да бъркате. Следва добавянето на бътърмилка и ванилиите.

 

Накрая добавяме орехите, содата, сол, канелата и двата вида пипер и разбъркваме хубаво за да се разнесат добре подправките.


Тази смес разпределяме в трите тавички и печем за около 30-40 мин. или докато забучена клечка за зъби излезе суха от центъра на блата.

Готовите блатове оставете да се охладят хубаво и подравнете с нож, ако е необходимо. Те са изключително крехки и меки :)

Сглобяването на тортата ви е познато: блат, крем, блат, крем, и т.н.

На мен ми се получи доста крем, така че даже си оставих в една кутийка в хладилника. Наистина е хубаво крема да стегне добре, но тъй като съм си нетърпелива, затова и я направих така джаста -  праста.

Първоначално украсих, както беше в оригиналната рецепта с няколко бонбони маршелоу.


Тогава обаче бях правила и първите си целувки, (които още не могат да се доредят да бъдат публикувани в блога) и направих ето тези балерини и лебеди за украсата на тортата:




А ето и парче от тортата:


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

  

сряда, 8 май 2013 г.

Овчарски пай в питка / Shepherd's Pie in a bun



Дни и дни приготовления на ястия, козунаци и шарени яйца, изчезнаха за броени минути веднага след като се седна на масата. Такова е усещането при посрещането на великденските празници. Но и цялото суетене около планирането на празничната трапеза е  80 процента от удоволствието на празника, тъй като често ангажира цялото семейство. 

Може би и вие като мен сега сте останали с доста от яйцата и козунаците, които ще трябва да хапвате редовно да пълното им унищожаване и веднага ще прибегнете до онези рецепти, които превръщат остатъците от храна в ново интригуващо ястие. Нещо подобно е и днешното ми предложение, макар и не обезателно приготвено с агнешко: Традиционният английски овчарски пай, сервиран в индивидуални порции или още по-точно в малки питки.

Макар и в оригиналната си рецепта да се използва агнешка кайма, ако не ви е останало от  месото, можете да замените с телешка, говежда или в краен случай кайма - смес. Но ето и пълният списък с необходимите продукти:

За плънката:
500 гр кайма - агнешка, телешка, смес
1-2 бр средни глави лук
2-3 бр моркови
1/2 ч.ч. грах
1/2 ч.ч. доматено пюре
1-2 скилидки чесън
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. телешки бульон / вода
1-2 с.л. сос "Уорчестър"
прясна мащерка
сол
пипер
олио


За пюрето:
около 1 кг картофи
2 с.л масло
100 мл прясно мляко
сол 
пипер

Още:
6 средно големи питки 
200 гр кашкавал


Започваме приготвянето, като в дълбок тиган с малко олио запържваме нарязаните на ситно лук, чесън, моркови и  каймата. Добавяме доматеното пюре, разбъркваме, а след това слагаме и виното. Оставяме да изври. След това овкусяваме с малко сос "Уорчестър", мащерка,  сол и пипер. Прибавяме граха и телешкия бульон. (Ако грахът ви е твърд, може да се наложи да го бланширате преди това, за да сте сигурни, че ще се свари.) Задушавате за няколко минути, а след това разбърквате, докато в плънката не остане почти никаква течност.

Докато готвите плънката, можете в друга тенджера с подсолена вода,  да сварите картофите за пюрето. След като поомекнат, отцедете от водата и намачкайте.  Прибавете маслото, млякото, сол и пипер на вкус. В оригиналната рецепта се добавят и един-два жълтъка, но аз предпочетох да използвам традиционното българско пюре. Добавете повече мляко (или пък от отцедената вода) при необходимост.

Последна стъпка от приготвянето на пайовете е да издълбаете хлебчетата. В тях сложете по 1-2 супени лъжици от пюрето на дъното, след това малко от плънката и отново от пюрето. Завържете с малко нарендан кашкавал. Запечете пайовете за няколко минути в силно загрята фурна, докато кашкавалът се запече.

Добър апетит!



петък, 3 май 2013 г.

Великденски шоколадови гнезда / Easter Chocolate Nests




Измислянето на тематични украси за празниците за някои е удоволствие, но за други истинско предизвикателство. Ето защо смятам, че тук мога да ви бъда полезна с тази много лесна за правене, а пък и вкусна украса от великденски шоколадови гнезда. Можете да ги поднесете както самостоятелно, така и към някакъв десерт, както направих аз.

Бях опекла за Разпети петък тези мъфини. Въпреки че са постни, те са много, ама много вкусни. Друго предимство на рецептата е, че можете да забъркате всичко в една купа за около 4 минути без да ползвате миксери и да цапате съдове. Идеални са да ги сготвите дори късно вечерта.



За самите гнезда са ви необходими:
1 бр. пакет картофени пръчки (снакс)
1 бр. шоколад
1 бр. пакет бонбонки-яйчица

Аз направих само половин доза, затова изсипах в купа половината пакетче снакс и добавих половин (може и повече, зависи от шоколада) разтопен шоколад.



Картофените пръчки трябва хубаво да са намазани с шоколад, така че да залепнат, когато ги изстудим. С тази смес оформяме гнезда в метална форма за мъфини и поставяме в хладилника да стегнат за около час.



Внимателно изваждаме гнездата от формичките и ги украсяваме с по 3 бонбонки-яйчица ето така:



Ако имате деца или гостуващи деца по празниците, със сигурност ще оценят този вид на сладкишите и ще им доставите много радост!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...