петък, 3 май 2013 г.

Великденски шоколадови гнезда / Easter Chocolate Nests




Измислянето на тематични украси за празниците за някои е удоволствие, но за други истинско предизвикателство. Ето защо смятам, че тук мога да ви бъда полезна с тази много лесна за правене, а пък и вкусна украса от великденски шоколадови гнезда. Можете да ги поднесете както самостоятелно, така и към някакъв десерт, както направих аз.

Бях опекла за Разпети петък тези мъфини. Въпреки че са постни, те са много, ама много вкусни. Друго предимство на рецептата е, че можете да забъркате всичко в една купа за около 4 минути без да ползвате миксери и да цапате съдове. Идеални са да ги сготвите дори късно вечерта.



За самите гнезда са ви необходими:
1 бр. пакет картофени пръчки (снакс)
1 бр. шоколад
1 бр. пакет бонбонки-яйчица

Аз направих само половин доза, затова изсипах в купа половината пакетче снакс и добавих половин (може и повече, зависи от шоколада) разтопен шоколад.



Картофените пръчки трябва хубаво да са намазани с шоколад, така че да залепнат, когато ги изстудим. С тази смес оформяме гнезда в метална форма за мъфини и поставяме в хладилника да стегнат за около час.



Внимателно изваждаме гнездата от формичките и ги украсяваме с по 3 бонбонки-яйчица ето така:



Ако имате деца или гостуващи деца по празниците, със сигурност ще оценят този вид на сладкишите и ще им доставите много радост!

Великднески тестени морковчета с пълнеж от родопска закуска и луканка / Easter "carrots" with filling

  

Празниците са мотивиращи по много причини - повече свободни дни, повече време с близки и приятели, приповдигнато настроение, което пък засилва експериментаторския ни дух. В това число и рецепти - какъв по-добър повод да се развихрите в кухнята и да стимулирате въображението си от това да сготвите нещо наистина изумително. Като тези вкусни тестени морковчета с пълнеж от родопска закуска и луканка. 

Родопската закуска е мой вкусен спомен от детството и дните, които прекарвах при леля ми в Пловдив. Тя  винаги приготвя по една партида в началото на седмицата за мазане на филии  and stuff. Ето защо реших, че е време да ви споделя и тази семейна рецепта! :)
Но първо да ви разкажа за направата на морковчетата. За тях ни трябва един или половин килограм (зависи от бройката, която искате да направите) обикновено тесто. Оформянето им е лесно. Просто разточете тестото на голям правоъгълен лист и го разрежете на ленти около 1 см. Навивайте лентите около фунийки за сладки*. Така оформените фунийки печем в силно загрята фурна, докато порозовеят.

*Тук правя уточнение, тъй като не всеки разполага с такива метални фунийки - например аз. :)
Затова и си измайсторих сама от алуминиево фолио, като ги напълних с боб. Имах малко боб, който ползвам при печенето на кора за пай, за да не се надига :) Напълних фунийките - самоделки и така запазиха формата си, когато увивах тестото около тях.


Аз пригоитвих около 500 гр тесто и пак излязоха доста бройки. Тъй като ги пекох преди броени дни, ги съхраних в затворена кутия във фризера.


Когато ми потрябваха, както сега, извадих необходимото количество и ги боядисах с оранжева хранителна боя и ги оставих да изсъхнат. Използвах гел боя на  Ameri Colour, леко разредена с вода.


Преди да премина нататък, ще изброя какво още ще ни е необходимо за морковчетата:

За фунийките:
тесто

За пълнежа:
родопска закуска*
луканка

За украсата:
няколко стръка свеж копър


* Родопската закуска забърквам на вкус от една кофичка обикновена майонеза (около 200-250 гр) плюс около 500 гр извара. Можете да замените и със сирене, но става много по-солена и текстурата е по-различна. Понякога добавям просто 400 гр извара и 100 гр сирене.
Овкусявате със черен пипер, червен пипер и чили на прах на вкус.



С тази смес пълним морковчетата, като забучваме и по едно парче луканка в средата.




Украсяваме още с пресен копър и подреждаме в чиния.

Можете да напълните морковите и с млечна, руска или друг вид салата / пълнеж по желание. 
Те са прекрасно предястие и децата много ще му се зарадват. Ако решите да ги направите вегански, можете да замените луканката с парче истински морков :)

вторник, 30 април 2013 г.

Великденска торта "Заешко дупе" / Easter Cake "Bunny butt"






Великден е близо и какво по-хубаво от това да изненадаме близките си за празника с една много, ама много сладурска торта, която със сигурност ще повдигне настроението на всички. Още щом я видяха, близките ми сложиха такава усмивка, сякаш са спали със закачалка в устата. Ето такива емоции трябва да предизвиква истински хубавата храна, и на вкус и на външен вид.
В случая няма специфична рецепта, тъй като главната атракция е самото "заешко дупе". Можете да го "зашиете" на която си торта искате, аз съм ползвала вече новата ми любимка "Бруклинско затъмнение".

За самата украса: зайчето и цветята са ви необходими:
1 бр руло (около 250 гр)
течен шоколад
4-5 бр маршмелоу бонбони
захарен фондан
хранителни боички
захарни яйца от ядки в шоколад

За дупето на зайчето ще ни трябва подходяща купичка от домашния инвентар. Облечете я с опаковъчно фолио, така че да се показват краищата ето така:


Нарежете рулото на парчета и облечете цялата купичка с тях. За пълнеж разтопих няколко бонбона маршмелоу и разбърках с 3 ч.л течен шоколад Нутела. Изсипваме в купичката и отгоре нареждаме още резенчета от рулото така, че да се образува капаче. Завиваме хубаво с фолиото и оставяме в хладилника да стегне. От останалото руло оформяме крачетата и топче за опашка.

Разточваме малко бял фондан, с който да облечем крачетата, опашката и разбира се дупето на зайчето. Разделете остатъка на части, като ги оцветите по отделно в розово, жълто, зелено или други цветове по желание. От розовото оформяме още лапичките на зайчето ето така:

Можете да направите и цветчета от останалия фондан. Зеления фондан разточвам и нарязвам с нож на лентички с различни форми и дължини. Оставям да засъхне, за да стоят прави като трева впоследствие. Ако имате гъм паста, използвайте нея за цветчетата и тревата. Тя става по-бързо твърда в сравнение с фондана.

А ето го крайният резултат:


Ето и тортата в разрез:


За да е пълна информацията ви представям и модела за тортата, малкото ми зайче, което ме вдъхнови за тортата:




Аз и Пухчо ви пожелаваме весело посрещане на празничните дни !



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...