сряда, 17 април 2013 г.

Панирани пилешки хапки в юфка и свеж лимонов дип / Fried chicken nuggets and lemon dip

 


Понякога едни от най-хубавите ястия се получават в резултат на чиста случайност и може би една появила се внезапно идея. Като това ястие например! Отдавна исках да намеря приложение на домашната юфка от баба ми (различно от стандартното :) ) и ето, че ми се отдаде възможност. Предположих, че ще се получи страхотна панировка за пилешко месо, и се оказах права. По-хрупкави пилешки хапки не съм яла!!!!!! Най-хубавото в използването на  домашна (по-възможност) юфка за панировка е, че липсва типичният дъх на промишлени ароматизатори и овкусители, които ни напомнят на заведения за бързо хранене.
А иначе в приготвянето на ястието няма нищо кой знае колко сложно.
Но ето първо и необходимите продукти:

500 гр пилешко филе (една пеперуда)
юфка за овалване

За маринатата:
1 с.л. дижонска горчица
1 яйце
сол
черен пипер
лют пипер
чесън на прах

За лимоновия дип:
150 гр майонеза
3 с.л. кисело мляко (според вкуса)
1 лимон
1 морков
1 стрък пресен кромид

Започваме  приготвянето на ястието като нарязваме пилешкото месо на хапки и поставяме в подходящ съд, заедно с маринатата - в хладилника. Оставяме пилешкото за около час да поеме от ароматите.
Втората стъпка от рецептата е да оваляме пилешките хапки в леко понатрошената юфка. Подреждаме хапките в кутия  за свежо съхранение и поставяме във фризера за поне 20 минути. Така панировката се фиксира и не се разпада при пърженето.
Следва да приготвим соса. В купичка смесваме майонезата и киселото мляко. Киселото мляко е на вкус - ако желаете по-лек сос, сложете повече. Прибавете нарязания кромид,  наренданите на ситно морков и кората на лимона. Прибавете и сока на лимона. Аз сложих сока само от половин лимон, но имах доста голям лимон :)

Остана само да изпържим хапките. Пържим в силно загрята мазнина до златисто.


Аранжираме хапките върху зелена салата, поляти с малко лимонов сок и гарнирани с няколко лъжици от дипа. И един съвет  - мноооого си вървят с бира :)))



понеделник, 15 април 2013 г.

Макарони и сирене по американски / Mac and Cheese

 

Понякога мозъкът ни прави много интересни връзки между думи и картини, звуци и миризми, рецепти и ...сериали :) Точно такава асоциация определя и решението да сготвя последното си откритие в бързо разрастващия ми се кулинарен свят. Вярвате или не, но всеки път, когато се сетя за макарони със сирене, се сещам за сериала "Приятели".  Това е сериалът, който винаги може да ме накара да се усмихна и често върви като фон на компютъра ми, когато готвя. Въпреки, че го знам наизуст,  все още се смея като бавноразвиващ се на определени сцени.
"Макароните със сирене" имат голямо място в сериала. Именно тази рецепта накара Чандлър да посъветва Моника да стане готвач :), и второ - невероятният сериал с участието на Джоуи "Mac and C.h.e.e.s.e.".


В шоуто има много кулинарни шедьоври, като например смесването на овчарски пай и  английски трайфъл, който приготви Рейчъл за деня на благодарността. Или иначе казано пластове сладко, заливка, бишкоти, задушено говеждо с грах и лук и така докрай :)


Да не забравяме и страхотния чийзкейк от "Mama`s Little Bakery", който се превърна в ябълката на раздора между Чандлър и Рейчъл.


Мога да продължавам цял ден, защото кулинарните шеги в сериала са многобройни, но да се върнем към основната идея на този пост, а именно - невероятният вкус на макароните със сирене по американски.


Ние в България също приготвяме макарони със сирене, но с ръка на сърцето си признавам, че този му вариант е далече пооооооооооо-вкусен. Рецептата, която избрах е тази, не само, защото е обяснена много добре стъпка по стъпка, но и ме грабна идеята за използването на горчица.

Необходимите продукти:
500 гр макарони
1 яйце
4 с.л.масло
4 с.л.брашно
1 ч.ч.течна готварска сметана
1 1/2 ч.ч.прясно мляко
1 с.л. дижонска горчица
300 гр кашкавал  ( за класическата рецепта използвайте чедър)
300 гр краве сирене (за класическата рецепта използвайте отново чедър)
черен пипер
сол

Започваме, като сваряваме макароните в подсолена вода, малко по-твърди от ал денте, все пак ще ги печем след това :) Измийте ги със студена вода и оставете настрани.


Нарендайте кашкавала и сиренето. В купичка разбийте едно яйце и оставете настрана.

 

Започваме да приготвяме соса, като разтопявам маслото и към него прибавям брашното. Разбъркваме и запържваме получената каша, докато леко покафенее. После прибавяме млякото и сметаната. Продължаваме да бъркаме на средна температура, докато сосът се посгъсти. 
Прибавяме една-две лъжици от соса към яйцето при непрекъснато бъркане, за да предотвратим пресичане. След това прибавяме яйчената смес към соса. Добавяме горчицата, сол и черен пипер на вкус.


 

Накрая прибавяме сиренето и кашкавала. Аз оставих малко кашкавал за отгоре. :)

  

Объркваме соса и макароните и разпределяме в тавичка, предварително намазана с масло. 

 

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.


 

Готовите макаронки поръсих с малко пресен лук.
 

Кремообразната текстура на соса, богатият му аромат и пикантната нотка на горчицата допринасят за това, ястието да изпъкне, макар и толкова просто на пръв поглед.

  

Макароните със сирене са едно от предпочитаните ястия на моя любимец Гордън Рамзи, който нееднократно е казвал, че понякога най-обикновените ястия, но приготвени по вълнуващ начин, носят най-голямо удоволствие.

  

Опитайте и вие и се убедете сами! :)

 

И накрая..ако случайно сте забравили...


сряда, 10 април 2013 г.

Икономични прасковки / Peach Cookies


С един куршум - два заека! Такава е рецептата за Пурички с мармалад, която ви представих предния път, защото с едно тесто можете да направите два различни вида сладки. Разделям тестото на две и с едната половина правя пуричките, а с другата тези "икономични" прасковки. Наричам ги икономични, защото за традиционните прасковки са необходими около 6 яйца, но тук използваме далеч по-малко продукти и само 2 яйца :)

От тестото правя малки топчета и ги нареждам върху хартия за печене. Изпичам ги в предварително загрята фурна на около 180 градуса, докато порозовеят. След като ги извадя от печката, още топли ги издълбавам. 

Издълбаните трохи наронваме, ако има по-големи парчета и към тях прибавяме 4 супени лъжици масло. Добавяме и 100 мл топло прясно мляко и разбъркаваме, докато получим плътна каша. Слагаме шепа счукани/смлени орехи и мармалад (вид и количество) на вкус. 

Това ще бъде пълнежът на прасковките, така че го опитайте на вкус и променете по желание.
С малка лъжичка запълнете половинките и след това ги слепете две по две.

  

В малки купички разтворете малко хранителна боя - червена и жълта/оранжева. Аз използвам гел боя, която разтварям с малко вода. Потапяйте едната страна на прасковките в червената боя, а другата в жълтата, а след това овалвайте в захар.


За  прасковките ще трябват и листенца. Обикновено бих предпочела да откъсна няколко листчета, но този път нямаше как да го направя. Затова реших да импровизирам и направих няколко малки листенца от зелен фондан.



Ако искате да подготвите няколко вида сладки за отрицателно време, тези варианти са идеални. Ако решите, можете да измислите и свои варианти от същото тесто. И ако го направите, не се въздържайте да споделите с мен. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...