"Може би едно от най-хубавите неща, които ще опитате в живота си" - това бих казала, ако някой ме попита за тези домашни пирожки. Дори и да не съм хапвала тестено от близо 2 месеца, не можах да се въздържа и изядох една топла пирожка с разтапяща се сърцевина от сирене и кашкавал. Често се шегуват с мен, че съм мазохистка, защото постоянно гледам рецепти и готвя вкусотии, когато съм на диета, но в повечето пъти това не ми пречи. Този път обаче се отдадох на изкушението и мога да кажа, че въобще не съжалявам. :))))
Имах няколко много дребни и поизсъхнали домашни ябълки, които много исках да използвам в някакъв сладкиш. Затова и реших да ги нарежа много на ситно и да ги помачкам с малко захар и канела така, че да пуснат сока си. Добавих и няколко капки натурална ванилова есенция.
И с това плънката за сладките пирожки бе готова. За самото тесто се спрях на тази рецепта, която се оказа много лесна и успешна. :)
А ето и необходимите продукти:
400 гр кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 яйце
брашно, колкото поеме
олио за пържене
Разбъркваме киселото мляко и содата и оставяме да шупне. Прибавяме яйцето, солта и брашното и месим, докато получим меко тесто.
Тестото няма нужда от втасване. Откъснете малки парченца и разточете върху набрашнена повърхност до дебелината на арабски хляб (за дюнер). Поставете плънка по желание и завийте.
Предложения за плънка за сладките пирожки:нарязана (рендана) ябълка
захар - на вкус
1 ч.л.канела
2-3 супени лъжици бадемово брашно (по желание)
Предложения за плънка на солените пирожки:
кашкавал и сирене
В малък, но дълбок съд слагаме достатъчно мазнина за пърженето на пирожките (добре е да има доста мазнина, за да не докосват дъното на съда, а да се пържат в самата мазнина). Загряваме мазнината и пържим пирожките по няколко минути от всяка страна, докато придобият мек, златист цвят.
Сладките пирожки овалвам още топли в смес от захар и канела :)
Нищо не може да се сравни с аромата на топло тестено, но в комбинация на захар и канела, в кухнята ви ще заухае на френска пекарна :)
За солените пирожки поставих резен сирене и кашкавал във всяка. Резултатът беше божествен!!!