понеделник, 25 март 2013 г.

Писана домашна торта с карамелен крем / "Stained Glass" Cake with Caramel cream



"Стъклописът" като вдъхновение за украса на торта ми е отдавнашна цел, която най-сетне успях да осъществя върху тази торта. Като всяко нещо за първи път, има какво още да се желае, но това се отнася само за украсата, тъй като вкусът на тортата е невероятен.

 

Приготвих я по случай Сирни Заговезни, когато трябваше в духа на старата традиция да гостуваме на родители и роднини. Украсата й исках да е пъстра като живота, а вкусът й - напомнящ на познатите ни от близкото минало традиционни домашни торти, които носят топлината на това време. Тогава тортите не се правеха от маскарпоне, три вида шоколад и захарни покрития, а се състояха от няколко меки сиропирани блата, поляти с пухкав домашен крем, най-често на млечна основа.


И точно такава торта реших да направя и аз :)

За избор на крем се спрях на нещо старо и изпитано - рецептата за карамелен крем на леля ми Блага от Пловдив. Обожавам този крем, защото е плътен, но в същото време е лек и невероятно разхлаждащ, когато се сервира студен. Всеки път, когато й отивам на гости, се надявам да го е приготвила  и търпеливо чакам десерта след края на вечерята. И тъй като днес е Благовец, какво по-добро време да ви сервирам рецептата за тази невероятна домашна торта!!!

Нужните продукти:

За белия блат:
продуктите от тук

За кафявия блат:
2 яйца
40 гр какао
140 гр захар
100 мл. мляко
100 гр брашно
70 мл орехово олио (можете да го замените с обикновено плюс 2 с.л сусамов тахан)
1/2 бакпулвер

За карамеления крем:
1 1/2 л. прясно мляко
200 гр. захар
9 с.л. брашно
4 яйца
ванилия

Още:
Карамелен/ Захарен сироп за сиропиране
2 шепи счукани орехи
шоколадови пръчици

За тортата изпекох по един брой от двата блата, с изброените продукти, като всеки от тях разполових на половина. Белият блат приготвяме по рецептата за торта "Теменужка". За кафявия смесваме сухите съставки, какаото, брашното, захарта и бакпулвера. През това време с миксер разбиваме и яйцата. Добавяме млякото и олиото и сухите съставки.
Блатовете пекох в тавичка (диаметър 18 см) с хартия за печене на 180 градуса. Ако искате можете да изпечете повече или по-малко блатове, в зависимост от размера на тортата.


Крема приготвяме като карамелизираме захарта в подходящ съд на котлона. Сладостта на крема се определя от вашия вкус, предлагам ви да започнете с около 15 -16 с.л. захар и да добавите впоследствие при необходимост.
След като захарта се карамелизира, прибавяме млякото и оставяме на средна температура да се разтвори карамелът, като разбъркваме от време на време. В отделна купичка разтворете в малко вода брашното, до достигането на гъста каша. Прибавете я към разбърканите яйца. Когато млякото е пред завиране, прибавете сместа от купичката и почнете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от огъня.



Обичам да сглобявам тортата в ринг за торти, докато кремът е още топъл, като по този начин блатовете омекват допълнително. Започвам като редя блат, сиропирам обилно със захарен сироп, малко крем, поръсвам със счукани орехи на вкус, отново блат и така докрая. Тъй като тортата е с доста блатове, уверете се, че слагате достатъчно крем, за да не остане суха.
Стягам ринга и оставям в хладилника за през ноща.

На следващия ден украсявам по желание - шоколадови пръчици и пъстра фонданова украса.


Честит Имен Ден на всички, които носят "благо" име и най-вече на моята мила леля от Пловдив!


петък, 22 март 2013 г.

Домашни бонбони "Рафаело" / Homamade Raffaello Candies


Малко са случаите, когато ми се хапва нещо сладко, но да не е шоколад. Вярвате или не, но има и такива моменти. В тези случаи обикновено се ровя из старите рецепти, за да намеря изкушаващи варианти на дребни сладки и бонбони, които мога да приготвя с малко продукти, и то по възможност - по-икономични. В много от случаите прибягвам до рецептите за праскови или локумки, но когато имам в наличност и ядки, нямам друг фаворит освен тези - домашни бонбони "Рафаело".
 

В оригиналната рецепта бадемите са в сърцето на това нежно изкушение, но аз си имам друг фаворит. Ядки от кайсии. Събирам ги след сезона на кайсиите и ги изсушавам, като ги ползвам в различни рецепти. Изключително подходящи са за украса на козунаци или пък в този случай. Суровата ядка е много по-ароматна от обикновения твърд печен бадем и много хора, опитали от тези бонбони, също предпочитат този им вариант. Самите ядки са не само безвредни, но и много полезни, а това, че можете да заместите с тях скъпите бадеми, е още едно предимство.
Друг незаменим компонент в тази рецепта е истински вкусният кокос. Освен че е много ароматен, кокосът има редица предимства, сред които това, че е нискокалоричен, богат на фибри, а антиоксидантните му свойства предпазват от стареене и засилват имунитета.

 

Третият продукт, който ни е необходим, е кондензирано мляко. Самото мляко доставя цялата сладост на десерта и затова рецептата се нарежда смело в редиците на най-лесните и икономичните. Съществуват варианти на рецептата, в които се включва използването и на бял шоколад. Според мен обаче вкусът става прекалено сладък и се изгубва лекотата на десерта, затова и предпочитам този му вариант - с три прости съставки:


Необходимите продукти са:

1 консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)
4 ч.ч. кокосови стърготини (от тях около 1/2 ч.ч. за овалване)
шепа обелени кайсиеви ядки

Започвам приготовлението, като счуквам кайсиевите костилки, обелвам ядките (които обикновено са доста спаружени след дългото съхранение). След това накисвам ядките в купичка с малко вода. По желание можете да сложите и малко от любимия ви аромат - ликьор, ром или друг. Аз предпочитам ядките натурални, защото са най-свежи. След като престоят във водата, ядките набъбват и стават сочни отново.
След това в подходящ съд изсипваме кондензираното мляко и го затопляме на средна температура на котлона за 2-3 минути. (Внимавайте да не заври!) Изсипваме кокосовите стърготини и разбъркваме още няколко минути, докато се получи консистенцията на меко, но ронливо тесто.


Махаме от котлона и оставяме леко да се охлади. От тази смес откъсваме малки парченца, в които поставяме по една от ядките. Oформяме като бонбони и овалваме в кокосови стърготини.


Бонбоните стават много бързо, почти толкова бързо, колкото ще почнат да изчезват след това. А това е неизбежно :)


Подсладете следобения чай или кафе с това кокосово изкушение!




сряда, 20 март 2013 г.

Ананасови кошнички с кашкавал и сирена / Pineapple nests with ham and cheese



Комбинацията на ананас със сирена е много популярна,  въпреки че не е според вкуса на всеки. Така известните стек "Хаваи" и пица (или тост)  "Хаваи" опитах за първи път в Германия през 2004 година и няма да ви лъжа, че ми трябваше малко време да свикна с вкуса. Но веднъж хареса ли ви, ще почнете да търсите такива ястия в менютата на всеки ресторант.
В България все още най-прието е да хапваш ананас със сирене върху пица, но сега ви представям малко по-диетичен вариант. Идеално предястие, което се съчетава прекрасно с всякакъв вид зелена салата.

За кошничките ви трябват:

ананас на шайби (аз използвах от консерва)
крехко свинско филе или шунка
кашкавал
сирене

За приготовлението е добре да изберте първо съдчетата, в които ще печете кошничките - може да бъдат форми за мъфини или тарталети, или някакви подходящи чинийки. Аз използвах метални формички за тарталети, като на дъното поставете 1- 2 резанчета от свинското филе и една шайба ананас.



Така оформилата се кошничка запълнете с едро нарязани сирене и кашкавал, като после леко повдигате крайчетата на филето нагоре така, че при изпичането да не потече кашкавал отстрани.

 

Печем на силна фурна, докато кашкавалът се запече. Сервираме предястието в комбинация със зелена салата, може и с няколко резена домати, които също подхождат на останалите вкусове.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...