вторник, 11 декември 2012 г.

Сьомга със скариди и паста с орехов сос / Salmon and pasta with rich walnut sauce


Тази година Никулден прекарах на гости на най-страхотната сестра на света - моята ! (Защо ми е блог, ако не мога да хваля семейството си, когато поискам :) ) В крайна сметка, в моя случай това е 100% истина. Тя, също като мен, обича да готви, а още повече, когато сме заедно.

За празника приготвихме една от нейните рецепти, която обожавам и затова реших да я споделя и с вас. Далеч не е традиционният за България шаран, но смея да твърдя, че тази сьомга бие по точки. Зависи от порциите, които искате да приготвите, но основните продукти са:

прясно филе от сьомга
200 гр малки скариди
150 гр орехи
200 мл сметана
няколко стръка пресен босилек
паста по избор
сол 

Започваме приготовлението, като първо си наливаме чаша бяло вино :) След това върху загрят тиган слагаме да се запържи сьомгата, нарязана на порции. Овкусяваме със сол. В друг тиган запичаме леко, колкото да пуснат аромата си, смлените орехи. През това време в още един тиган сме кипнали вода с малко сол и слагаме да се вари пастата. От вида на пастата и количеството й зависи и времето за готвене. Нашият избор бяха тортелини с кашкавал. 


След като орехите са готови, ги изваждаме и в същия тиган с малко мазнина, запържваме до златисто скаридите. Овкусяваме. През това време нарязваме босилека. Прибавяме орехите при готовите скариди и разбъркваме няколко пъти, като добавяме сметаната. Оставяме за малко да поври, като последователно прибавяме босилека и готовите тортелини.


В чиния комбинираме пастата с готовата сьомга. Сервираме ястието топло, и разбира се, в съчетание с втора чаша бяло вино :) 


сряда, 5 декември 2012 г.

Мини тортички "Шварцвалд" / "Black forest" Мini cakes

 


Празниците засилват желанието ми да готвя, но не само вече изпитани рецепти, а и да експериментирам. Така ми хрумна идеята за тези мини тортички. Вдъхновени са от известната торта Schwarzwald - Черна гора, представляваща сладка комбинация от какаови блатове, сметана, череши и черен шоколад. Пресъздадох тази вкусова експлозия с обикновени простички продукти, често намиращи се у дома. А именно:

шоколадови бисквити
сладкарска сметана
течен шоколад
пияни вишни
шоколадови стърготни
ядки за овалване

Целта ми бяха тортички с размерите на парти-хапки, но вие можете да дублирате продуктите и да ги направите двойни или тройни, с повече или по-малко сметана. За начало намазах две чаени бисквити, едната с бита сметана, а другата с течен шоколад.  Бисквитите, които имах, бяха с дупка, затова сложих и вафлена подложка за канапета.

Можете да напоите съвсем леко бисквитите с вишновка, но внимавайте, тъй като от сметаната и шоколада, те ще омекнат достатъчно. Слепете бисквитите, намажете отново със сметана, и оваляйте стените на бисквитите в смлени ядки, захаросани фъстъци, орехи или др.



Поръсете отгоре с шоколадови пръчици или настърган натурален шоколад. Черешката на тортата тук всъщност е ...черешката на тортата. :) Използвах пияни вишни от вишновка, които завършиха сладкишите и им придадоха много коледен аромат!


Опитайте и вие !


 

Банички на грил / Grilled Banitza


Готвенето на големи пухкави тестени изделия с титанични резмери е специалитет на моето бабче, затова и никога не съм смяла да влизам в тази категория. И все пак трябва да се започне от някъде, затова започвам от най-ниското стъпало - изделия с готови кори за баници. Едва ли някъде може да се сбърка с тях. Както казва Джейми Оливър "Всеки идиот може да го направи, вижте ме мен" :)  

Представям ви банички на грил-тиган - за тях използвам:
1 пакет готови кори за сач
400 -500 гр сирене / извара
2-3 яйца
олио за намазване

 

От сиренето и яйцата забъркваме сместа за пълнеж, намазняваме леко корите и разпръскваме на капки от пълнежа. Завиваме баничките и ги слагаме на предварително загрят грил-тиган. Добре е да се пекат на средна температура, за да не изгорят. Предимството на тези банички е, че стават много бързо, не са мазни и са ужасно хрупкави. Но можете да ги намажете отгоре с малко масло, ако искате да са по-меки.

 Идеална съботна закуска!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...