петък, 11 октомври 2024 г.

Бисквитена торта "Пиано" / Piano icebox cake

 

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук 

В живота на всяка новa майка идва повратен момент, когато след безбройните опити да предпази отрочето си по всякакви възможни начини от на практика безопасната среда у дома, която за него е като безпощадна джунгла, тя решава да отмести поглед от поредния отворен шкаф с "интересни" предмети, от леко висящия от стола с размер на праскова бебешки дериер или запътилите се като торпила крачета към другата стая, знаейки съвсем сигурно, че ще се нарани някъде по пътя, но времето неизменно настъпва да си каже ..., You do you amd may and may God have mersy upon your soul! 

Малко мелодраматично, но животът с подрастващо е толкова драматичен, че латиносериалите ще ви изглеждат като безчувствени документалки на фона на постоянния рев за падналата капачка, неправилно преместената обувка и разбира se, безобразието да отнемеш от ръцете му остър предмет, който не би трябвало да бъде в притежанието му като цяло.

И все пак, една година по-късно, вече осъзнала, че децата са далеч по жилави отколкото предполагаме и че може би, частта, за която трябва да внимаваме е най-вече тяхната психика, тъй като тялото им се възстановява със скоростта на терминаторска регенерация, отделям най-много време да се чувства обичан, сигурен и понякога колкото и да ми е трудно, смел и самостоятелен, дори това да му навлече някоя нова цицина. По-често обаче, донася на мен нови причини да ползвам джобната си прахосмукачка,  да оплаквам някоя любима вещ, която вече не е в цял вид или да прибирам едни и същи вещи по сто пъти на ден в едни и същи шкафове. Колко клекове и повторения правя на ден само аз си знам, не разбирам защо не се отразява на кантара. 

И след тази силова за физиката и психиката ми тренировка, създадена за моите нужди от моя личен треньор - Боян, нали разбирате, че е напълно нормално да ми се похапва и нещо сладко. Това вече е такава рядкост у дома, защото и аз вече нямам много време да пека блатове и прочие. И все пак, радвам се, че желанието ми да творя ( лакомия. Люска, лакомия му се вика)  е по-силно от това да оплаквам сладкарската си кариера, та се насочих към още по-бърз и лесни десерти, като днешния, който нарекох "Пияно". Такъв вид има в разрез и смятам, че е много тематично. Някъде съм го виждала с това име и макар да го гогълувх и не успях да намеря рецептата. Запомних го само като име и вид и просто реших да го пресъздам с наличните у дома останали ми продукти. Вярвам, че може да промените рецептата по много начини, но ще ви покажа първо моя. 

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти:
1, 2 литър прясно мляко
2 бр. шоколадови пудинга
100 г захар
70 г масло
100 г черен шоколад
1 пак. италиански бишкоти ( 200 г)
1 пак. какаови обикновени бисквити ( 200 г) 
300 г сметана
200 г Нутела (или друг какаов крем) 
30 г тъмно какао 

Ще се убедите, че нямах никакво намерение да записвам и дори публикувам тази рецепта, но за всеки случай направих снимки, колкото аз да се сетя как да я направя отново следващия път, ако ми хареса. Затова и лисва доста материал стъпка по стъпка, но вярвам, че с малко повече обяснения, няма да има нужда от тях, 

Използвах правоъгълна форма за торта ( само обиколника, който се регулираше) и направих тортичка с размери около 23 см страна средно. Не беше точен квадрат, но исках да го вместя в подноса, който имам, а вие може да я направите съвсем квадратна. 

Отидоха ми около 20 италиански бишкоти ( част о тях изрязах в краищата и също толкова малки какаови бисквитки. Редим ги вертикално в съда като слагаме, бисквити, бишкоти, бисквити, бишкоти на редове ето така: 


След това си приготвяме крема. Използвах пудинги, защото такова ми се намираше у дома. Приготвяме ги спрямо описанието на опаковката, като тези 200 мл отгоре съм ги дала, за леко напояване на бишкотите.
Към готовия ни пудинг прибавяме маслото и тъмния шоколад, за да засилим вкуса му и разбира се, да стане още по-вкусен крема. 
Слагаме от него между редовете, като внимавайте да не е много горещ, тъй като има опасност бисквитите да омекнат много бързо и да се огънат. 


Готовата торта оставяме  първо на стайна температура да изстине добре, а после пъхаме в хладилника да "спинка" една нощ.
На другия ден украсяваме със сметановия крем. 


За целта разбиваме леко сметаната, прибавяйки след това Нутелата и какаото. Ако нямате такъв готов крем, може да ползвате разтопен шоколад. Аз просто реших да добавя и малък пласт с вкус на лешници, за да се разграничават повече кремовете. 


Шприцоваме отгоре и готово. 
Супер лесна, но и ефектна тортичка. 


Опитайте! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...