петък, 16 септември 2022 г.

Торта "Вечен огън " / Eternal flame cake

Опитвали ли сте торта, която е като дългоочаквана целувка. Жадувана, сладка, страстна, и искаш още и още, но знаеш, че може и да те убие, ако прекалиш. Такава торта ви представям днес - нежна и сладка на външен вид, но тежка и завладяваща в основите си, лепкава и криеща още повече вкусове, така че докато се осъзнаеш и вече си в нейния плен. Какво е десертът ако не една любовна афера с храната?! Не е като да не можем да живеем без него, чисто физически, но струва ли си да живееш без такава любов и сладост, като често тайно мечтаем точно за това. 

Тази торта не е като обикновените торти, няма и да я запомните така, защото няма и да я забравите въобще. Тя е за любителите на шоколада, на изненадите , на кремообразните торти и плътни вкусове, които те завладяват и се чудиш дали много хубаво всъщност е на толкова хубаво. И точно като любовта, и тя гори с пламък, който може да смени цвета си, но няма да угасне. Самият "огън" в тортата е от целувчена смес, защото по-тематично няма накъде повече. 


В шоколадовата основа сложих ядки, като вие може да изберете какви да са спрямо вкусова ви - лешници, бадеми, шам фастък, защото във всяка любов има bumps on the road, които трябва да преодолеем. 

Много драма , много чудо, но какво очаквате от най-голямата романтичка на планетата. Рано или късно ще хване шоколада и яйцата и ще намери начин да каже "Обичам те, по дяволите" и с десерт :) 

 

Не се страхувайте, тортата не е трудна за правене, пък и любовта обича смелите. Понякога просто трябва да се престраши човек и да скочи в дълбокото...или да изгори в този розов пламък. 

За вкуса ще говоря повече после, а сега ви напомням, че вашето лакомо момиче, има нужда от твоята ( да, точно ти, който четеш това) помощ. Остава още малко време, в което може да ме подкрепите в тазгодишния конкурс за Инфлуенсър на България в категория "Храна". За мен едно такова признание ще значи много, най-вече заради вашата подкрепа, тъй като знам, че гласуването не е никак лесно, поне по мои разбирания и доста приятели вече се оплакаха, но това прави усилията ви още по-ценни и сладки. Ако човек може да получи награда от нещо, това е, че някой ще се пребори с вписването и гласуването във всичките 12 категории, само за да даде гласа си за мен, което оценявам изключително много. Ето какво трябва да знаете преди това:

❗
изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен
☺️🥰
Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗
необходимо е да се даде глас поне за един човек във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и в останалите категории ! Признавам си , не бях запозната с останалите номинирани и стрелях на посоки.
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.



Необходими продукти:

3 бр. белтъка
300 г шоколад
300 мл течна сладкарска сметана
1 / 2 ч.ч. вишни/ малини ( пресни или замразени)
1/2 ч.ч. ядки ( лешници, бадеми, шам фъстък)
1 1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
няколко капки лимонов сок
червена боя
ром (по желание)

В различни сезони може да я направите с различни плодове, но според мен най-добре е с вишни или малини - пресни или замразени. пасват идеално с леката си резливост на тежкия черен шоколад, като не е нужно да бъде съвсем черен. Аз имах замразени вишни, които леко накиснах в Ром "Кракен". Вие може да пропуснете, разбира се.
В касерола слагаме сметаната, като може да ползвате растителна или животинска, и я затопляме на котлона до точка на кипене


и после прибавяме нарязания на ситно шоколад. Той може да е млечен или черен или микс от двата, като трябва да ви допада на вкус, защото такъв вкус ще има и самата торта после. След като стане на хубав шоколадов крем, 


си подготвяме форма с махащи се стени, с диаметър 18-20 см, като е важно да  е плътно затваряща се, за да не изтече сместа.
Слагаме на дъното на формата малко от плодовете и ядките разпръснати и част от ганаша. Прибираме в хладилника да стегне, а после повтаряме същата процедира още веднъж. Така ще имаме плодове и ядки на два пласта и няма всичко да падне на дъното. 


Докато тортата стяга в хладилника, в купа слагаме три белтъка и захарта и както са си така ,ги слагаме на водна баня, като периодично разбъркваме с лъжица, за да може  захарта да се разтвори. 


Когато сместа стане течна и еднородна, забърсваме хубаво купата, за да не падне нито капка вода и прехвърляме в купата на миксера, където разбиваме до твърд сняг. Окусяваме меренга с червен боя, като моята беше някаква нова и сложих сто топна, а стана само розова, та няма да купувам от нея вече, и добавяме ванилия и малко лимонов сок за свежест.


Когато тортата е напълно стегнала, 


прехвърляме отгоре крема от белтъци и правим изтегляйки с лъжицата пламъци, които запичаме леко с горелка. 


Украсих с малко сушени малини и рози и готово. Все пак всяка истинска дама заслужава да бъде засипвана с цветя, не мислите ли?


Прекарвайки лъжичка през тази торта ще усещате толкова много емоции, които не може да си обясните - сладост, нежност, хрупкава коричка с лек захар и ухание на захарен памук, ароматни алкохолни вишни, вкусни и леко солени ядки ,всичко това облечено в тежък и пътен шоколад. 
Ще запомните тази торта, ще я сънувате, искате, жадувате и когато я вкусите, ще знаете, че сте живели :) 

 Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









7 коментара:

  1. Супер изглежда :) Но май бих я пробвала във вариант със стабилизирана сметана вместо белтъци, че не са ми любими. Правила съм така за един подобен шоколадов пай и отгоре сложих Halta (растителната сметана) която разбих с 2 супени лъжици царевично нишесте и си запази структурата перфектно. Следя рецептите с интерес, благодаря за целия труд, който полагаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз милите думи, Теодора. Може да замениш разбира се, пак ще е вкусно :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...