сряда, 27 януари 2021 г.

Пици като от закусвалня / Homemade Pizza Recipe

 

У дома пицата е религия! Не знам как е при вас, но не мога да кажа, че често ни се яде такава, което не винаги е много добре от гледна точка предишно споменатите панталони, но пък определено е най-вкусната и бърза вечеря, с която можем да се поглезим, особено  когато сме захапали някой сериал, а да храната е на едно телефонно обаждане разстояние. 

Последно време бая пици изядохме и всеки път оставах все по-разочарована. Освен традиционния косъм, който е като подарък от Кроки с играчка и се чудиш на кой се падне, се чудиш и дали ще си от първите в списъка с доставки и дали пицата ще бъде топла и кашкавалът  от хубавия.

И макар че все повечето от нас да сме свикнали с италиански тип пица, тънка коричка и съставки като рукола, босилек, моцарела, аз незнайно защо се размечтах за онези малки, кръгли, сочни и пухкави пици от лавката в училище или тези, които продаваха в Халите в Благоевград. Имаха силно ухание на балканска чубрица, а в тях имаше основа от нашенски домати, кисели краставички, шунка и разбира се кашкавал. Ако е малко по-луксозна, може и гъби, ама сега да не се правим на баровци. Един вид пица, ама от сърце. 

Изпичаха се на една фурна, като на поточна линия, а мощна леличка в кухнята, знаеше кога е готова или й трябваха още няколко подбутвания под реотаните. 

Характерно за тях бе, че пиците наистина бяха пухкави, а доматите се карамелизираха по края и ставаше един хрупкаво - леко сладък борд, който те караше да си облизваш пръстите.

Потънала напълно в тези спомени, хвърлих един поглед на анемичната, изстинала пица, която половинката си поръча за вечеря и бях решена, да му покажа аз на него какво е пица, такава с каквото сме отраснали преди ерата на бургерите и дюнерите. 

И защото знам, че не само рецептата си заслужава, но и брашното - това е новото брашно на София мел за пици, искам да ви поканя да се включите в новата ни съвместна игра, в която ще раздадем 5 страхотни комплекта за пица, които може да видите в края на публикацията. 

А, за да участвате в играта трябва само да отидете на моята фейсбук страница ТУК!

Ами... аз няма да се бавя повече, а преминавам директно към рецептата:


И така, ето какво ви трябва за да си направите пици като от едно време:

Необходими продукти:
за тестото:
Около 400-500 г брашно София мел за пица
1 пак. суха мая ( 7 г) 
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
20-30 мл олио
250 мл хладка вода
За плънката:
150 г доматено пюре домашно/ българско или много ситно смляна домашна лютеница
2 с.л. домашна чубрица
350 г кашкавал
200 г шунка/ св. филе
4-5 кисели краставички

Започваме като си пресяваме брашното в купа. Отделяме две трети от него, аз ги слагам в купата на миксера с приставка за месене на тесто. Правим кладенче и слагаме в него маята, захарта и хладката вода. Оставяме за една-две минути да се активизира и пускаме миксера да меси, като постепенно по ръба на купата прибавяме солта и олиото, редувайки с останалото брашно, докато получим, меко, еластично, но не лепнещо тесто. 

Прехвърляме го в купа, която предварително сме намазали си олио и слагаме тестото в нея, оформено на топка. Покриваме с памучна кърпа и пъхаме в загрята фурна на 50 градуса да втаса, докато удвои обема си. Отнема около половин час, което е нищо като време, защото аз имам още работа за вас. :) 


Докато тестото втасва, използваме времето да си нарежем останалите продукти, за да може после да ни е по-лесно. За целта нарязваме киселите краставички и шунката на малки кубчета, а кашкавала рендосваме. Пюрето или лютеницата разреждаме с малко вода, така че да стане като сос, но ви съветвам за най-автентичен вкус да си ползвате български неща, а не кетчупи или други такива продукти. Разровете се в зимнината и  ако трябва пасирайте някоя едросмляна лютеница и я резредете до сос, за да може пицата да си има традиционния вкус.


След като тестото е втасало, го разделяме на 4 части, като като от тях ще направим и толкова пици. В тавички за еднократна употреба, с размери около 20 см на дъното, слагаме олио и ги намазваме добре.
С пръсти разтягаме тестото, така че да покрие цялото дъно, а отгоре слагаме от доматения сос.
Поръсваме и с ароматната чубрица, която стриваме между пръстите, за да бъде по-ситна


Слагаме от краставичките и шунката..ако пък сте толкова важни, сложете й гъби, но според мен става по-тежка пицата, пък и ако трябва да сме автентични с вкуса от закусвалнята, трябва да са от консерва. Кой иначе ще ти реже пресни гъби там??


Завършваме с щедро количество кашкавал, български, като аз сега си имам нов фаворит и мога да кажа, че отдавна не бях яла истински кашкавал. Да не сбъркате да сложите някаква моцарела или пък едам! 


Пъхаме пиците да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, или 190 с вентилатор и печем за около 15-20 минути или докато получат апетитен загар като този.


И разбира се, както и се очакваше крайчето на пицата се карамелизира идеално. Не пестете доматите, те са ваш приятел тук - няма по-гадно от суха пица! 


Не мога да ви опиша колко вкусна стана. Бях забравила този вкус и си казах, че понякога нешенското наистина си е най-вкусно. Може би не заради друго, но вкусът на топли спомени е най-мил и драг.


 
Когато прекарвах ножче през пицата се усещаше едно леко хрускане, но само от  коричката по краищата, а иначе беше пухкава и въздушна...абе, нямам думи, Ако я направите, не забравяйте да ми пишете с отзиви, а защо не и да  участвате да спечелите един от тези 5 комплекта ( натисни) ТУК


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!






25 коментара:

  1. Здравей,Люси 🙂 От доста време търся рецепта точно за тези пици-от едно време. Хиляди благодарности за рецептата 🙂 Поздрави, Паолина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Паолина ;) радвам се, че и друг ще се радва на тази рецепта като мен :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Страхотен вкус, благодаря за рецептата

      Изтриване
  2. Здравейте!Страхотна сте!Имам питане...Кашкавалът в началото ли се слага върху тестото или като се поизпече накрая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце :) Аз си слагам всичко наведнъж и така си го пека :)

      Изтриване
  3. Здравейте,Люси! Много се радвам, че споделихте рецепта за тази пица. На Халите бяха най-добрите пици. Върнахте ме доста години назад. Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че ми писахте коментар :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. От град Плевен съм досушт са като от закусвалня Шатра супер са

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно се е получило, аз правя тестото по същия начин но два пъти го оставям да втаса и става точно като оригинално Италианско

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, аз го правя веднъж във фурната - оригинално българско :)

      Изтриване
  6. Чудесни пици като едно време от закусвалня.Много вкусни бяха тогава.А днес правя тестото с бира или газирана вода.Страхотна рецепта, записвам я.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  7. Не съм много по пиците, а още повече тези от лавките от моето време, но твоите ме изкушиха, признавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, ако не успея да намеря точно това брашно на СофияМел може ли да се използва друго пак на СофияМел?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, Люси! В нашето семейство всички обожаваме пици. Обаче когато ме помолят да направя, винаги го правя с огромно нежелание, защото аз не съм доволна от резултата (въпреки че любимите хора ме подкрепят винаги). Като видях, че си пуснала тази рецепта за ПИЦИ си казах - това е - всички твои рецепти, които съм пробвала винаги са били страхотни попадения. БЛАГОДАРЯ ТИ!!! Оттук насетне правенето (и разбира се яденето) на пици за мен ще бъде удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Деси :) Много ти благодаря за толкова сърдечни коментар. Прегръдки!

      Изтриване
  10. Помтя тези уникални пици на поточните линии. Обожавах ги с кренвирш и колкото и да не е истински в днешно време, още обожавам такава пица. В най-скоро време, ще покажа на синът ми какви пици сме яли като деца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви харесат и в домашен вариант. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  11. Много добра рецепта, прекрасни пици се получават. Благодаря ти, Люси! С твоите рецепти винаги резултата е чудесен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря :) Радвам се! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Не е истина! Ровя аз световната мрежа за да намеря точно тази рецепта от едно време и какво да видя? Моята съученичка Люси отдавна е решила проблема! Сълза от радост и сърдечни благодарности, Люси!
    Поздрави, Герката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Герг, ще каже човек, че в един град сме отраснали, значи :) Разбира се, че и на мен ще ми се дояде пица след Ъндъра :)

      Изтриване
  13. Как ги печете тия пици за 20 минути? След 20 минути е още сурова. Явно и кашкавала не може да е какъвто и да е, защото пекох,пекох а така и не се стече. И значение има на кое положение във фурната се пече- долу,средата или горе. В общи линии не ми се получава . Преди обвинявах фурната, но сега тя е нормална фурна. И все пак не става.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз пека на средно ниво, ако пиците са малки, около 25 минути са достатъчни на висока температур,, В крайна сметка, вие може да прецените това по време на печене, може да отворите фурната и ако има нужда от повече време, да ги допечете ( те не са блатове за да спаднат). Що се касае до кашкавалът, разбира се е добре да изберете качествен, за да се разтече :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...