вторник, 11 октомври 2016 г.

Маслени сладки - шприц / Piped butter cookies


Хубаво е да си пак у дома! Както вече ви споделих, тази година ме очаква една доста интересна и динамична ситуация, при която ще ми се наложи да живея на три места едновременно: в Осло, Благоевград и голяма част от времето - на летището. Аз нямам нищо против обаче, тъй като обичам да пътувам почти толкова, колкото и да ям, така че най-много да имам малко повече време да търся вдъхновение, докато се "нося в облаците" :)


Времето в България обаче не се оказа така приветливо, както се надявах и още първите дни ме посрещнаха едни дъждове и ниски температури, които иронично не успях да заваря дори в Норвегия. Това пък ме накара да врътна ключето у дома, да нахлузя топлите пантофки и да изровя от дъното на гардероба някой пухкав суитчър - в случая се оказа този на Dimmu Borgir :) 
Заспалото време навън, приятното потропване на дъжда по перваза и неописуемото удоволствие да спиш отново в добре познатото ти легло ми донесе чувства на такъв уют, и малко меланхолия, която само определен вид музика и храна могат да акомпанират най-добре.


Веднага се сетих за тези вкусни маслени сладки, които баба ми приготвяше, когато бях малка. Времето навън бе същото, дядо ми подхъркваше "тихо" на дивана, по радиоточката вървеше някой от симфоничните концерти, а от фурната се носеше такъв аромат, че седях хипнотизирана пред прозорчето и се опитвах да предизвикам с мисълта си по-бързото им изпичане. 
Ето, че и в сегашния ми дом се появи това ухание, след като вкусните спомени ме предизвикаха да ги направя и аз. Баба ми ги поръсваше само с пудра захар или пък слепваше със сладко, но аз реших да ги потопя в малко шоколад. Рецептата не е никак сложна и може да си ги приготвите набързо и след работа или да се поглезите през почивните дни. Сладките са доста трайни и могат да се съхраняват в стъклен буркан или кутия, от която да си грабваме на път за "дивана" :) Но ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
Около 400 г брашно
200 г масло 
150 г пудра захар
4 жълтъка
4 с.л. плодов сок, нектар  или есенция
1 бр. ванилия/ ванилена захар

Започваме като разбиваме добре мекото масло с пудрата захар. Добавяме и плодовия сок, като може да бъде лимон, портокал и дори някакъв нектар или есенция.


Прибавяме един по един и жълтъците, които също трябва да са на стайна температура.


Включваме фурната да загрее на 200 градуса.
Започваме да прибавяме от брашното към маслото, като трябва да получим средно твърдо тесто. Аз си направих експеримент като шприцовах само една-две сладки и пъхнах във фурната. Ако при изпичането започнат да се разтилат и губят форма - значи има нужда от още брашно. 
След като тестото е готово, слагам в шприц, най-добре от металните или наистина здрав пош с накрайник, тъй като за оформянето трябва по-голям натиск, заради твърдото тесто.  Идеални за целта са пошовете за еднократна употреба, които са от по-твърдата найлонова материя. Може да избутвате и сместа с натиска на пръст, ако имате от по-старите накрайници, които са доста големи. Моят е точно такъв - подарък от баба :) 


Пека сладките докато порозовеят, а след като ги извадя от фурната, оставям да се охладят напълно.


След това можем да ги слепим две по две със сладко, или да потопим крайчетата им в малко разтопен шоколадов кувертюр.


Не мога да ви опиша колко са нежни и крехки, а маслената основа на тестото ги кара направо да се топят в устата.


Опитайте ги и вие, а навън нека си вали .. :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

16 коментара:

  1. Отговори
    1. И от тях се "почерпи", мила ;)

      Изтриване
    2. Люси невероятна си! Благодаря за рецептите! Неспирай да твориш вдъхновяваш ме да опитвам нови неща ❤❤❤

      Изтриване
    3. Много се радвам и благодаря за оставения коментар! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Благодаря за рецептата :)
    Много сполучливи и вкусни!
    Отдавна търсех рецепта за такива сладки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Лидия!
      Много се радвам! да ви е сладко!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. ��Допуснах две грешки - сложих повечко брашно и маааалко ги попрепекох, но пък така имаме чудно хрупкави бисквитки....Уникално вкусни!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Катерина! Радвам се, че са ви харесали! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,а може ли с маргарин вместо масло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Надя! Не съм опитвала с маргарин и не мога да ти гарантирам добър резултат. Поздрави!

      Изтриване
  6. Уникални са много благодаря от нашето семейство

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...