петък, 12 август 2016 г.

Праскови на грил с крем маскарпоне /Grilled Peaches with Mascarpone Ice Cream


Ако лятото не се наядем на вкусни плодове, то кога?! Затова и десертите често включват някои от сезонните плодове, по-малко или повече.
Днешният е с основна съставка праскови, но въобще не се заблуждавайте, че не може да се конкурира с други засукани десерти. Идеален е, ако посрещате гости и трябва набързо да спретнете нещо сладко. 
(За подходящ фон, докато си четете рецептата, съм подбрала тази песен, с която искам да поздравя и моя приятел Ванката, който винаги си я припяваше със завиден кеф, когато работехме заедно в радиото)




Прасковите са сред любимите ми плодове и не пропускам да експериментирам с тях. Тази година обаче повечето плодове не бяха много сладки, затова и реших, че тази им версия може "да поправи това". Оказа се истинско удоволствие за сетивата и ако потърсите малко сили да станете от дивана, затиснати от летния мързел, съм сигурна, че няма да съжалявате. Стават много бързо, а в комбинация с този пухкав маскарпоне крем (вариация на сладолед), просто ще опаткате не една-две. :) 


Но това са просто плодове, така че недейте да им броите калориите толкова. А ето и самата рецепта и се убедете колко лесно и бързо става:

Необходими продукти:
3 бр. праскови (може и повече)
100 г захар
ром, вода
ядки (използвах фъстъчен крокан за поръсване) 

За крем-сладоледа:
2 белтъка
250 г маскарпоне
100 мл сметана
100 гр захар
1 ванилия

Измиваме прасковите и ги разполовяваме. Овалваме ги в захар и ги поставяме на грил тигана. Когато захарта започне да се карамелизира, слагаме малко от рома.


Обръщаме прасковите и повтаряме процедурата, като може да добавите малко вода, тъй като алкохолът се изпарява, а по тигана остава наистина вкусен сос, който после може да сервирате към десерта.


Още топлите, леко "пияни" захаросани праскови сервираме с по една лъжица от изстудения крем - сладолед, който сме направили преди това. Казвам крем-сладолед, тъй като можете да го сервирате като крем или да го замразите като мен и си се получава много вкусен сладолед.


Приготвяме го като разбиваме белтъците със захарта на сняг, прибавяме маскарпонето, както и предварително разбитата сметана.


Прехвърлям в подходящ съд и го слагам във фризера да стегне.


Слагаме лъжица от крема върху топлите праскови, заливаме с малко от соса и поръсваме с ядки. Аз се спрях на фъстъчен крокан, но мисля, че почти всички ядки ще са подходящи тук.


Препоръчвам ви да използвате по-сочни и зрели праскови, тъй като ще бъдат по-лесни за хапване с лъжичка.


И така, оставям ви с тази свежа идея за десерт, а пък за понеделник съм ви приготвила една рецепта за месо, което ще ви отвее главата направо...,
но дотогава - сладък уикенд, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

5 коментара:

  1. Люси,
    много лесен и красив десерт.Аз използвам много пресни плодове през лятото и през есента, правя и леки десерти.Този десерт е чудесен с крем, особено за многото ни гости, които посрещаме всяко лято.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Lesno, vkusno i barzo. Beshe napraven snoshti. Porednata vkusotiq Lussi:)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, приятели! Радвам се, че макар скромна на вид, тази идея ви е харесала. Поздрави и от мен за вас :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, ако не добавя белтъците ще стане ли крема ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, няма да има проблем, просто смятам, че понякога кремовете имат един малък елемент, който ги отличава от обикновения вкус :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...