понеделник, 15 август 2016 г.

Торта "Каноли"/ Cannoli cake



Бях планирала друга рецепта за днес, но тази сутрин се събудих с онова ровичкащо чувство, че е специален ден. Не само, че е именният ден на моята сестричка Мими, най-голямата радост (и дразнител) в живота ми :), но и на куп други скъпи приятели, които празнуват и рожден и имен ден днес. 

Искам да пожелая на всички празнуващи здраве, щастие, късмет и много любов в сърцата им и на хората около тях. Празниците са хубаво нещо, затова дори фактът, че е понеделник, няма как да застава на пътя на доброто ни настроение днес.

Затова и си казах: "Дай да отложа планираната рецепта за по-натам и да започнем седмицата по най-вкусния възможен начин"! 

С ТОРТА, РАЗБИРА СЕ! И то каква! Само както аз си знам - с умопомрачаваща визия, предизвикваща лека възбуда, която дори заплахата от ранна форма на диабет не може да застраши, и вкус, който можем да определим само като божествен! Дами и господа, нейно величество - торта "Каноли".



Съвсем наскоро ви споделих, че канолите ( рецепта тук)  са един от любимите ми сладкиши, затова и нямаше по-логично нещо от това да ги представя и като торта. В нея обаче може да разчитате на значително по-шоколадов вкус, като кремът е същия, което я прави подходяща, когато ви остане от него при предишна направа на сладките. Освен това може да украсите с останалите ви каноли, като аз заложих на още малко портокалов вкус, тъй като се съчетава идеално. А бе знам за какво говоря, повярвайте ми!  


Сега и ще се убедите колко е лесна за приготвяне. Ето и списъкът с продуктите:
Необходими продукти:
1 1/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. тъмно какао
1/4 пак. бакпулвер
8 с.л. масло (113 г)
1 с.л. мляно кафе
3 големи яйца
щипка сол
2бр. ванилия

Пускаме фурната да загрява на 160 градуса. В купа смесваме захарта, солта, ванилията, бакпулвера, какаото и кафето. Прибавяме мекото масло.


Разбиваме с миксера като прибавяме едно по едно и яйцата, 


редувайки по малко от брашното и млякото. Всички продукти трябва да са на стайна температура! 


Готовата смес разпределяме в три тавички с диаметър 20 см, които предварително сме намаслили и сме сложили кръг хартия за печене на дъното.


Печем блатовете за около 30 минути, като тестваме с дървен шиш дали са се изпекли добре. Оставяме да се охладят напълно.



След като блатовете са напълно студени сглобяваме тортата като редуваме блат, крем, блат, крем и така докрай. Крема приготвяме както казах, по рецептата от тук, като ще сложа още веднъж продуктите, но може да погледнете в линка целия начин за приготвяне:

За крема:
500 г рикота
2/3 ч.ч. сметана за разбиване / маскарпоне
3/4 ч.ч. пудра захар
1-2 ванилия
щипка канела
100 г шоколадови капки 
захаросани портокалови корички



Украсяваме тортата по желание, като аз се спрях на украса от каноли, шоколадов ганаш, бита сметана и резенчета сочен портокал. 


Може да увеличите количеството бита сметана в крема, ако искате по-пухкав крем, но ако сложите и само като украса няма да сбъркате. 


И така, ако не сте мислили да празнувате днес (всеки човек познава поне една Мария в България), променете плановете си и спретнете това торте, тъй като е доста бърза за направа, а животът е твърде кратък да подбираме поводите за наздравица! 


Сладка седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

6 коментара:

  1. Лелееее, весело празнуване, Люскаааа!! С такава торта всеки празник ще е специален, вълнуващ и великолепен!!
    Прегръдка, миличка!! Заслужаваш я!! :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми! Най-сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Люси, страхотна торта! Имам въпрос: може ли да заменя рикотата с нещо друго, понеже не харесвам вкуса й? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, анонимен. Традиционния вкус на канолите идва от рикотата, но ако все пак не е опция, препоръчвам да използваш друга фина извара, като тази на Олимпус. Не бих използвала друг вид извара за десерти, тъй като имат друг мирис и текстура. Поздрави!

      Изтриване
  3. Случайно не искаш ли още една сестра:)
    Таман съм ти по-близо...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...