понеделник, 15 февруари 2016 г.

Пилешки рулца - четири сирена / Chicken rolls with cheese


След като миналата седмица ви затрупах със сладки предложения,  днес реших, че е време за нещо соленичко и идеално за седмична вечеря. Няма да ви отнеме много време за приготвяне, а пък е от онези ястия, които са вкусни и на следващия ден ( ако останат, де :))
Идеята или по-точно заръката за ястието бе при последното ми допитване в страничката ми във фейсбук, където ви попитах кои рецепти искате да видите в блога. (Беше ми много полезна вашата инициативност и мога да кажа, че вече списъкът е изпълнен на 90% в чернови и май ще превърна "допитването" в традиция) :) 
Но ето и някои от списъка с рецепти, които бихте искали да видите:
- нещо със спанак :)
- торта за диабетици и торта без бяла захар, подходяща за деца
- торта с шоколадови трюфели
- кралски скариди в сладко-кисел сос
- шоколадови мъфини
- плезири
- пълнени рулца с някакви сирена и сметана
- крокомбуш
- чийзкейк без печене и без желатин!
- рецепта за бухтички "с лъжица"
- френски макарони
- египетска торта
- лазания "Болонезе"
- тарт фламбе
- рецепти с просо, булгур и веган десерт.....както и още някои, но искам да оставя и някои изненади :) 

И така, след като последните седмици изпълнявах листата старателно, реших, че понеделник ще е идеално време за бърза вечеря от пилешко "с някакви сирена и сметана", което нарекох "Четири сирена".



Лошото на лошото време напоследък бе, че не ми беше в услуга за правене на хубави снимки, тъй като и в самото ястие така и така липсва цвят като начало. Преобладаващо белия сос в комбинация с бялото пилешко месо може да е много вкусно, но не дава много радост за окото при поднасяне. Затова пък ми хрумна да го гарнирам със златисти препечени филийки, които не само "му дадоха живот" за снимките, но и бяха гарнитура, в която всички се влюбиха. Но ето първо и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 голяма "пеперуда" пилешки гърди
1/2 ч.ч. краве сирене
1-2 шепи рендосан кашкавал
50 г топено пушено сирене
1-2 с.л. пълни крема сирене
2/3 ч.ч. течна сметана
няколко филии сух хляб
сол, олио, черен пипер, лют пипер

Като за начало искам да поясня, че може да използвате и други комбинации от сирена. Аз имах тези под ръка в хладилника, като мерките са малко на око :)
Започвам като разполовявам пилешките гърди на две, а след това всяка част хоризонтално на още две. Така получените филета поставям между два къса опаковъчно фолио (или торбички)  и начуквам леко с чукче. Старая се да направя равни по големина. 


В купа смесвам натрошеното краве сирене, кремата сирене, пушеното сирене, шепа кашкавал и 1/4 от течната сметана.


С така получената смес пълня филетата и завивам на руло. С помощта на торбичката става още по-лесно. (Оставете малко от сместа в купата)

                     

Получих общо четири броя рулца, като нареждам в тавичка, на дъното на която съм сложила малко олио. Не е нужно да прекаляваме с мазнината, тъй като има достатъчно в сирената и сметаната.


След това, в купата от сместа за плънката, където е останало малко, добавете останалата сметана. Разбъркайте, така че да оберете цялата останала смес, и залейте с нея рулцата. За да не изтича нищо от тях, наредете отстрани филийки стар хляб, които съвсем леко са потопени в соса. 


Поръсете отгоре с галета или малко начупен хляб, за да имат хрупкав елемент след запичане. Поръсете отгоре с подправките - количество по желание и вкус ;)



Ястието се пече на силна температура (около 200 градуса) за около 40 минути. Тъй като филийките се запичат бързо, ги покрих само тях с фолио, след като достигнаха желания от мен цвят. 
Малко преди изваждане може да поръсите останалия кашкавал и го оставете да се разтопи



Сервирах рулцата в компанията на препечения хляб и малко свежа салата. 
Самият хляб бе истински хит и следващия път ще сложа още. Накрая се получи нещо като "фалшиво фондю" и всеки потапяше хляба в ароматния и плътен сос. 



А в комбинация с вкусното пилешко, тази "гарнитура" определено е по-подходяща от традиционните картофи. Опитайте и вие!


Аз ви пожелавам една усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



20 коментара:

  1. Тъкмо имаме домашно пилешко месо, още тези дни ще пробвам нещо подобно с наличните сирена. Страхотна рецепта, Люси! Непременно ще пиша как е станало :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! Надявам се да ти хареса и да си го хапнете със здраве! Поздрави!

      Изтриване
  2. Люси, Убедена съм, че е много вкусно 🐤🐥☺...За първи път ви пиша, но често отварям блога ви и си избирам от чудесните рецепти, които са наистина ИЗКУСТВО!!! Благодаря ви и успех!💝

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Ирена! Ще се радвам и друг път да ми пишеш, а пък дано винаги е така и намираш изкусителни рецепти тук! Поздрави!

      Изтриване
  3. Уф, че вуксно! Това с филийките направо ме плени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! Наистина филйките в сирена стават чудни! :) Усмивки от мен!

      Изтриване
  4. Каква вкусотия! Страхотно изглежда:)

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда ми страхотно и трябва да се пробва! Пздрв, Люси!

    ОтговорИзтриване
  6. Люси, досега не съм кментирала, въпреки че вече доста пъти се възползвам от предложенията в страницата ти. Понастоящем живеем в Москва и трудно адаптирам БГ рецептите си към тукашните продукти. В момента имам все още сирене, донесено като се върнахме след празниците и тъкмо сега пека рулцата, уверена съм, че ще са прекрасни. След няколко дни мъжът ми има РД и смятам да направя тортата с кроасаните. Благодаря за идеите и сполучливите рецепти. Успехи и много последователи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар, Непознат! Надявам се да ти хареса пилешкото и дано пък после - и тортичката :) радва се, че рецептите ти допадат и дано са ти полезни! А пък аз обичам много руските рецепти, така че няма да пропусна няколко такива, които ще ти бъдат лесни за изпълнение :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Елена Иванова се казвам, ама съм зле с технологиите :) Пилешките рулца бяха фантастични, после препичах допълнително хляб да топим :) Тортата вече е в хладилника, не дочаках РД на мъжа ми, на него после може да му направя от онази шоколадовата с майонезата, той си пада по мазничко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приятно ми е, Елена! Така е с хлебчето - затова и написах, че може да сложите повечко - на нас също ни беше малко :) А за тортата - дано ви хареса! Тази с майонеза всъщност не никак мазна, но пък съм сигурна, че ще се хареса, ако сте любители на силния шоколадов вкус! Поздрави!

      Изтриване
  8. Люси,и аз като Йоли съм пленена от идеята за топнатите в соса филийки,отдолу сочни,а отгоре-препечени!Непременно ще взаимствам,а върху рулцата непременно ще сложа моцарела или настъргани сирена,обичам да ми се разтекат апетитно.Мммм,благодаря за поредната доза екстремно подстрекателство,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина са чудни тези филийки - грабнаха сърцето на ядящите и у дома! надявам се да ти харесат и на теб! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  9. Здравейте Люси!Снощи приготвих тази вкусотия за вечеря и си облизахме пръстчетата.Единствено си позволих,към сместа да добавя една чаена лъжичка Дижонска горчица.Благодаря за прекрасната рецепта!Определено влезе в графа любими за моето семейство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светлана :) Такива коментари най-обичам - когато ястията са вече изпробвани, одобрени и изядени с кеф :) Поздрави сърдечни и до нови отзиви!

      Изтриване
  10. Както винаги страхотно вкусна рецепта. Вече като се чудя какво да готвя гледам само вашата страница Пожелам ви животът да ви поднася толкова наслада, колкото вие ни давате със свойте рецепти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е толкова мило, Ива! благодаря от все сърце <3

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...