понеделник, 29 септември 2014 г.

Пиле Кордон Бльо с пикантни картофи / Cordon bleu with Spicy Potatoes


Като каже човек Кордон бльо, звучи така, че сигурно ще готви поне три часа и накрая пак ще го скъсат на готварския за френска кухня. А пък то пълнено пиле. Такива ние в България откогааа ги ядееем :)

И макар аз от известно време да замених пилешкото месо с риба,  пак се случва да си взема и да приготвя от това месце, главно гърдите, защото са най-диетични. Този път реших да ги напълня, както си му е редът - с шунка и кашкавал.


Този път пък имах специален кашкавал у дома, а причината беше, че все гледам тези малки бейбибел кашкавалчета в супера и така и никога не ги бях опитвала. Митко всеки път ги взима, аз всеки път ги връщам и казвам "хайде друг път, сега съм взела пак много неща", но така и не им идваше редът.
Последния път обаче той не ме пита и направо ги донесе у дома, като заяви "дай сега да ги видим тези кашкавалчета" :)  След като ги вкусих, разбрах, че ще бъдат идеалната плънка за месо и почти веднага се сетих за тази класическа рецепта.


Реших да го гарнирам с едни пикантни картофки, които са първо варени, после запържени, че накрая и печени - направо като удавени, бесени и горени на клада. Хич не им беше лесно :)
Обаче пък идеално се вързаха към основното ядене и Митко пак запримлясква доволно :)


Ето и самата рецепта:
За месото:
1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
2 бр. бейбибел кашкавал
2 бр. слайс шунка, филе
галета / стар хляб
прясно мляко
олио
сол
черен пипер
 

За картофите:
2-3 картофа
олио
подправки: микс от кориандър, куркума, кимион, червен пипер, лют червен пипер, бял синап, чесън на прах, сол

Започвам като измитото и подсушено месо се разполовява и леко начуква с чук за месо, за да се оформят средно тънки пържоли.
Слагаме отгоре шунката и поръсваме с прясно смлян черен пипер.


Поставяме и разполовеното кашкавалче и завиваме, като накрая затваряме краищата с помощта на клечка за зъби.


Готовите рула овалваме в галета и смлян стар хляб, като лично аз предпочитам втория вариант, тъй като парченцата са по-големи и съответно става по-хрупкаво. Поръсваме и с малко сол.
Най-хубава галета получавам от стар хляб / франзела, месени в пекарна. Винаги смилам остатъците в чопър и съхранявам за по-нататък в книжен плик.


Заливам месото с една-две тънки струйки олио, както и малко в тавичката. Доливам малко прясно мляко, колкото да покрие дъното на съда.



Пъхаме във фурната да се пече на средна до силна фурна, и се заемаме с приготвянето на картофите.
Измиваме ги, почистваме ги хубаво, като оставяме кожата. Нарязваме на кубчета или средни по големина парчета и слагаме да се сварят в малко подсолена вода. Аз извършвам тази процедура в микровълнова фурна, тъй като стават най-бързо.
След като ги извадим, ги поръсваме щедро с микса от подправки, изброен по-горе, който, както и много други неща в рецептата, е въпрос на вкус и може да бъде коригиран според него. Този микс се доближава най-много до този, който се продава в магазините и се води "Подправка за картофи".
Ако нямате чесън на прах, можете да пръжнете няколко скилидки чесън в олиото преди да поставите картофите, и така то ще поеме от аромата на чесъна.

 

И така, както споменах, след варенето овкусените картофи се запържват съвсем за кратко и се прибавят към месото във фурната.


Към този момент на ястието му е нужно само още няколко минути във фурната и е готово за сервиране. Преди това, поръсете с нарязан пресен магданоз за свежест :)

Когато разрежете месото, отвътре ще се излее сърцевината от прекрасен, вкусен кашкавал:


МММММ, че вкусно :)


10 коментара:

  1. Много вкусно, Люси! Така да обичам пилешко месо....
    Поздрави и усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
  2. Както съм освирепяла от глад, направо ми идва да отхапя монитора :) Чудесно ястие! Много апетитно и с прекрасни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно! Сочно вътре, хрупкава коричка, идеална гарнитура! С удоволствие бих си хапнала! :)))
    Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
  4. Габи, Дари, Тили и Весела, благодаря ви момичета! Аз пък малко не съм доволна от снимките този ден, но пък щом успях да заснема разтичащата се сърцевина, пак добре :) Благодаря ви, че ме навестихте. Пожелавам ви прекрасна и изпълнена с приятни емоции, седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Dobur vecher i pozdravleniq za receptata! Vsichko izglejda mnogo vkusno!
    Iskam da popitam dali kartofite shte stanat sushto hubavi ako propusna purjeneto im?
    Pozdravi
    E.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, можете да пропуснете пърженето на картофите, стига да прецените по-голямото време за готвене, тъй като пилешкото месо ще стане сравнително бързо. Поздрави!

      Изтриване
  6. Много хубава рецепта! Само една поправка-картофът има обелка, не кожа 😂

    ОтговорИзтриване
  7. Люси на колко градуса трябва да е фурната :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...