петък, 15 август 2014 г.

Торта "Малинова целувка" / Raspberry Kiss Cake

  

Още щом видях тази украса на един сладкиш, докато си търсех нещо в нета, се влюбих в нея. Толкова е сладурска, че просто си казах "това трябва да го направя". Дълго време търсих тези мини маршмелоу бонбони и тъй като не успях да ги намеря из българските магазини, бях решила да купя от големите и да ги нарежа. Вече бях пробвала такъв вид украса и мога да кажа, че се получава чудесно. За мой огромен късмет обаче прекрасната ми сестричка ми изпрати точно тези малки бонбонки, директно от Холандия, и успях да я направя с оригиналната украса.
Вкусът на тортата е изцяло моя импровизация, но се получи чудесна хармония между вкус и цвят :) 

 

Комбинирах пухкави пандишпанени блатове, нежен крем с лек цитрусов вкус, малиново сладко (може да използвате и желе) и тънък пласт сметана.

Тъй като бе експериментална торта, а пък и цялата трябваше да я покрия с бонбонки, се спрях на мини размер от 16 см в диаметър. Оказа се повече от достатъчен, защото макар и тортата да е малка, тя е височка и доста богата на вкус.



Време е да премина и към самата рецепта, като започнем със списъка с необходими продукти:
За блатовете:
2 бр. яйца
6 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 ванилия

За крема:
1/2 доза от този крем 
половин грейпфрут

Още:
80 мл течна сладкарска сметана за разбиване
1 бурканче малиново сладко / желе
бонбони маршмелоу 

 

Блатовете приготвяме като разделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците със захарта до получаването на твърд сняг. Продължавайки да бъркаме с миксер, прибавяме един след друг жълтъците. Накрая, пресявайки постепенно и бъркайки с бъркалка на ръка, бавно интегрираме и брашното и ванилията. 

 

Изсипваме сместа в две алуминиеви тавички с диаметър 15-16 см (от тези за еднократна употреба, купих ги от "Джъмбо"), които леко сме намазнили. Аз изрязвам винаги и кръг от хартия за печене, който слагам на дъното на тавичката, като също го подмазвам с олио, и ми помага много за по-лесното отделяне на блатовете от тавата.

Печем блатовете на 150-160 градуса. Тъй като са малки, стават за броени минути, така че ги наблюдавайте. Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а след това разрязваме на две.

Крема приготвям по дадената рецепта, но само половин доза. Кремът е много вкусен, така че можете да си приготвите пълна и да изядете останалата половина с лъжица, докато е още топъл (както правя аз). Тук обаче замествам портокала с грейпфрут. Капвам и няколко капки от сока на плода в млякото с цел да засиля лекия цитрусов аромат. Ако не ви допада вкусът на грейпфрут, можете да го замените с лимон или пък портокал.


Докато оставяме крема да се охлади, разбиваме сметаната в отделна купа.
Преминаваме към сглобяването на тортата. За целта, използвайки еднократен пош или по-здрава торбичка с изрязан връх, шприцовам сметанов кръг около края на блата. Правя го на два или три пласта, образувайки нещо като кладенче. Намазвам с хубаво малиново сладко,


 а отгоре изсипвам и част от крема. Накрая "затварям" с едната половинка от блатовете. По този начин процедирам докрай.


С останалата сметана измазвам тортата отвън, което ще ми помогне, да залепя бонбонките.


Дори и да нямате от този размер, можете да се спрете на много различни видове украса с този тип бонбон или пък да вземете ножица и да направите малки бонбонки:


И в заключение няма да ви убеждавам колко нежна и пухкава е тортата, колко прекрасна комбинация се получава от тези два вкуса - малини и млечно-цитрусов крем.

 

Ще оставя, както и друг път, снимките сами да ви говорят:




29 коментара:

  1. Прекрасна е, Люси!

    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Май не искам да свършва люсинския август:)) Добре, че е само средата.

    ОтговорИзтриване
  3. Люсиии, ще ме умориш... :) Все такива малинови целувки ти желая, разкошна торта! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Екатерина, Dani, vesela и Гери, благодаря ви момичета, че се отбихте и харесахте тортето ( така му казвам, защото е мъничко :) ) Желая ви прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Много радва окото тази торта,Люси!Свежа и пъстра като багрите на лятото!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Много нежна комбинация - и във вкуса, и в украсата! Снимките наистина сами говорят!
    Успешна нова седмица, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Докато видях снимката и си казах: "Каква сладурска бонбонена торта", и тя се оказа именно такава :)
    Много е сладка с тези бонбонки, а не се съмнявам за вкуса ѝ. Жалко, че няма как да я опитам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Слънчева седмица ти желая!

      Изтриване
  8. Здравей вчера ме плени с торта фереро пуше днес още повече представяш рецептите си по много достъпен начин направо ме вдъхновябаш бих се радвала да черпя от твоч опит

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Радост! Ако успея да служа за вдъхновение, значи си постигам целта :) Силна прегръдка!

      Изтриване
  9. Здравей, истинско удоволствие ми е да разглеждам блога ти:) Тази торта особено ли полегна на сърцето и само чакам повод да я направя :) Само че от няколко дена не ми се показват никакви снимки в блога( и то не само в твоя, ами и в който и да е от Blogger)...чудя се дали само при мен е така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за милите думи :) При мен снимките се виждат, може би е от Мозилата( ако сте не нея, това проклето същество :) ), може би има нужда от ъпдейт или дори рестарт, ако не сте правили скоро. Поздрави!

      Изтриване
  10. Толкова нежна и свежа е Люси ... направо като за принцеси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Слънчеви почивни дни ти желая!

      Изтриване
  11. Уау! Страхотна е украсата! И не само ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Люси здравей :)
    Тортата изглежда невероятно и смятам да я направя за Третия Рожден Ден на дъщеря ми. Имам обаче няколко питанки :)
    Тъй като ще са доста деца и възрастни ще ми трябват около 25-28 парчета от тортата и не мога да преценя двойна или тройна доза да направя? И също така колко сантиметра да ми е ринга за блатовете? И още нещо :) Тъй като не сам много добра в разрязването на блатовете ще стане ли ако ги печа по отделно?
    Предварително много ти благодаря.
    Целувки от мен
    Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, здравей и от мен! Тортата наистина е много нежна и вкусна! Моите притеснения обаче са, че желаната от теб торта е с доста големи размери. Дори и в традиционните 26 см торти си представям трудно 28 парчета. Ако все пак решиш да я правиш, те съветвам да използваш мерките за блатовете от шоколадово-банановата торта с много крем. Те са за 26 см в диаметър, което за мен е максималната големина, с която разполагам. Ще трябва да направиш общо два блата или ако е по-лесно за теб, направи четири по-малки, за да избегнем рязането им, макар аз самата да не съм фен на тази процедура. Особено за пандишпан, който трябва да бъде въздушен, за да се надуе. Ако все пак ги направиш, трябва да печеш сместа веднага след приготвянето, не оставяй да отлежава една част, докато печеш друга, защото ще започне да спада, докато си дочака реда. Можеш да решиш да направиш целувчени блатове, които ще бъдат по-лесни и също ще си отиват много с вкусовете. Тъй като блатовете са много крехки, не бих прекалявала с крема, затова пълната доза от крема може да ти е достатъчна, но ако решиш, да се презастраховаш, си направи от литър. Сметана може би ще ти отиде около 300 мл общо. Препоръчвам ти да направиш блатовете ден по-рано, кремът също може да се охлажда в хладилника. Така в деня на сглобяването, дори и да не ти достигне крем или сметана, винаги можеш да си забъркаш още малко. Надявам се да съм била изчерпателна и информацията да ти е полезна! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Здравей!Тортата е уникална! Искам да те попитам от къде купуваш бонбоните маршмелоу? И отново, поздравления за хубавата торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Тези мини бонбонки си купих от Холандия, но съм сигурна, че може да се направи подобна украса и с тези, които се предлагат на българския пазар. Поздрави!

      Изтриване
    2. Ами не мога да намеря тези бонбони. Обикаляла съм големите магазини, но не ги намирам. Ако знаеш къде се продават ще съм много благодарна, ако споделиш. Поздрави!

      Изтриване
    3. Здравейте, Анонимен! Както съм написала по-горе, тези са от Холандия и може би можете да ги намерите в някои сладкарски магазини. От обикновените - големите, можете да намерите в Кауфланд, Пени, понякога в Лидл и др. Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте,
    Тортата изглежда жестоко! :) Бихте ли ми казали колко парчета излизат, ориентировъчно. Трябват ми 10 :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Диана! тортата тук е много мъничка - шест парчета максимум. За рецепта с около 10 парчета ви препоръчвам двойна доза, с диаметър около 20-22 см. Поздрави :)

      Изтриване
  15. И още един въпрос, не особено професионален :) Блатовете в предварително загрята фурна ли се пекат?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...