петък, 20 юни 2014 г.

Палачинкова торта "OMG" / Crapes Cake "OMG"


Като голям перфекционист, винаги гледам да изпипвам нещата до краен предел. И ако не отговарят на изискванията, се повтарят, докато достигнат желания резултат. Е, не такъв е случаят с тази торта. Първоначално мислех да не я качвам в блога, заради експеримента ми с украсата си мислех, че ще влезе в графа "неуспешни". Не знам защо реших да се уча на нови умения с шприца в единадесет и половина вечерта на две чаши бира, но очевидно пивото ми е дало не само крила, а и няколко чанти с делюзии :)

 

Чувствах се като Ван Гог, който вместо четка има пош, вместо боя има ганаш, и вместо с едно ухо, е с едно око, защото само така мога да си обясня как не съм видяла как съм се изгаврила с глазурата.

 

Та, както казах, бях решила да не я споделям - защо пък хората да ми гледат резилите. На другия ден обаче Митко ме убеди, защото се оказа една от най-вкусните торти Ever! Ако не се брои украсата, наистина се оказа много, ама много успешен експеримент, който в крайна сметка си струва да се сподели с публиката, макар и с риск за няколко освирквания :)
Звездата на тази торта са палачинките - това чудо на природата. Кой не ги обича?! Сериозно питам?! :)

 

Можете да изберете моята рецепта за тях или да приготвите палачинки по вашата любима рецепта за тях, но да ги оцветите в трите цвята на тортата.
Другите два важни елемента на тортата са течният шоколад / шоколадов ганаш и консервата дулце де лече. Това е всъщност една доста бърза торта, която можете да направите в различни вариации, така че още отсега отговарям на въпросите от рода..."може ли да се замени това..или онова". Всичко може! Стига да запазите комбинацията - палачинки, шоколад, карамел...и карамелизиран лук да й сложите, пак ще е вкусно :)



Идеята за името на тортата отново се роди съвсем спонтанно, просто това беше искрена реакция от първата хапка на този божествен десерт. "OH, MY GOD!!!" Сигурна съм, че поне 50 процента от вас чуват "медения" глас на Джанис да отеква в главата ви всеки път, когато прочетете името на тортата :) Но какво да се прави, ако имаше по-добре описващо вкуса на този десерт име, бих го сложила. Без да ме е срам мога да кажа, че много се гордея с творението си в крайна сметка.



Може би едно от най-големите удоволствия е, когато наистина сам измислиш десерт from scratch, че после и вземе да ти се получи толкова добре. И не знам, защото направих много снимки ли, но накрая даже и глазурата вече не ми изглеждаше толкова лошо решение :) Но стига съм се обяснявала, знам, че искате да научите рецептата, затова ви я пиша, но първо, както винаги, необходимите продукти:


За палачинките:
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
1-2 с.л. разтопено масло
3 ч.ч. прясно мляко
2 бр. ванилия
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
какао / нес кафе на вкус

Отделяме жълтъците от белтъците, като разбиваме белтъците със захарта до твърд сняг.


Жълтъците разбиваме с млякото и брашното, като накрая добавяме бакпулвера, содата и ванилията.


Смесваме двете смеси и получаваме пухкаво тесто.


Трябва да е с консистенцията на боза, така че добавете още малко мляко, ако ви се стори гъсто. За тази цел аз използвам първата направена палачинка, по която преценявам от какво още има нужда сместа. ( След това я изяждаме, за да унищожим доказателствата :) )


Разделете сместа на три равни части. Първата, бялата оставете така. Към втората прибавете малко нес кафе, докато придобие приятен карамелен цвят и ухание на кафе.


Към третата прибавете какао, като количеството е на вкус. И все пак не трябва да прекалявате, за да не станат твърде горчиви палачинките, като се изпекат.


За тортата използвах по около пет броя палачинки от трите цвята.

Крема приготвих от:
200 мл сметана за разбиване (сладка)
250 гр маскарпоне

още:
консерва дулце де лече
шоколадов ганаш */ течен шоколад
ядки (по желание)

Ето как стоят нещата с крема. Разбиваме сметаната на сняг и прибавяме сиренето. Разбиваме до получаването на хубав крем. Този крем отново разделяме на три части.

 

Към първата част прибавяме течен шоколад или шоколадов ганаш. Аз си приготвих един ганаш, защото обичам вкуса на черен шоколад. Приготвих го по тази рецепта тук. От шоколадовия ганаш прибавете към едната част от крема, като количеството е според вкуса. С останалата част украсих тортата отвън.
 
           

Получава се хубав шоколадов крем-мус :)
 

Към втората част прибавете от карамела (дулце де лече / сгущенка). Отново на вкус, с останалото можете да украсите тортата, както съм направила аз.


Третата част ставяте бяла. Редите палачинките от тъмно към светло. На кафявите палачинки слагате от шоколадовия крем, 


На кафените палачинки - от карамеления крем, като реших да добавя и малко счукани лешници на тези пластове :) На белите палачинки - бял крем.


Ако ви останат от кремовете, измажете отвън и по-късното можете да украсите с останалия ганаш и карамел :



 Разбира се, защо не и още някоя ядка от лешниците :)



В разрез ясно се виждат преливащите цветове на тортата, което първоначално ме накара да я нарека торта "Омбре", но после се спрях на новото име, което побългарено може да звучи като ..."Лелеле, майкууу!!!".


 Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!




59 коментара:

  1. Ама, Люси, кой ти гледа украсата ( на мен пък ми харесва), искааам едно парче от това съвършенство. Името и е много подходящо. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мога да кажа само OMG, абсолютна и невероятна! Дори и украсата ти се е получила, въпреки, че не си много убедена като гледам, но уверявам те много е хубава! Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Павлинке! Силна прегръдка и от мен и ти желая слънчево и усмихнато лято!

      Изтриване
  3. ОМГ, ОМГ, ОМГ! Усетих и вкус, и аромат, ммм блаженство! Защо ми причиняваш това, сега ще мечтая за поне хапка от тази вкусотия! Страхотия е, Люси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Пламена! Извинявам се за причиненото "неудобство " :) хи-хи :) Слънчеви поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Люси, тортата е фантастична!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. ТрЕбЕ и аз да съм с едно око - но никакви гаври и дефекти не видях, явно си перфекционистка наистина. Та красива или не, но толкова вкусно изглежда, че просто е размазваща, ех как изкушаваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Весела! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Превъзходна торта! Направо ми идва да си я открадна през екрана! Поздравления за чудесната идея и комбинация. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна тортичка, Люси :) Мисля, че украсата ти е чудна, изобщо не си личи, че си се упражнявала на нея! Не се съмнявам, че е невероятно вкусна, точно така изглежда!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Танче! Може и да не съм много доволна от украсата, но пък вкуса е божествен :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Тортата изглежда страхотно!Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Аз бих я кръстила торта "тройно О" или "Оргазъм" :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Ще я правя.Страхотна е.Останах без думи :)

    ОтговорИзтриване
  11. Люска, съвършена е до последната хапка! Моите поздравления! Хубаво е човек да е самокритичен. И аз съм така. Това води до развитие. Не виждам какво не си харесваш на украсата? Справила си се чудесно с поша. Красива и сигурна съм много вкусна, трицветна торта. Прегръдки и за снимките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, много ти благодаря! Права си за самокритиката - просто някои от капките не са равни, а карамелът е с различна плътност и изглеждат по разтечени. И все пак като за първи път е добре, но пък може и още по-добре :) Прегръдки!

      Изтриване
  12. Absolutely Fabulous!!! Congratulations, this cake is a piece of art!
    All the best to you
    Elisabeth

    ОтговорИзтриване
  13. Дано да можеш да я повториш и без бира :)! Може би скоро наближава денят, в който някой ще ти пише и ще ти каже, че ти си го вдъхновила за неговия блог! Тръпна в очакване!

    ОтговорИзтриване
  14. OMG! Великолепна е! Ръка трябва за тази работа, а ти определено имаш такава! СТрахотна си, а тортата, нямам думи за нея, просто искам парченце! Прекрасно лято ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате! И на теб желая слънчево и безгрижно лято!

      Изтриване
  15. Отговори
    1. О, благодаря ти мила Йоли! Такава оценка от теб значи много!!! Прегръдка!

      Изтриване
  16. Люси,не знам какво не й харесваш на тортата и украсата?Ако аз успея да украся торта по този начин,бих била доволна и щастлива.Страхотно изглежда,много труд си вложила и със сигурност е невероятно вкусна,освен че е и красива!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Роси! Пожелавам и на теб успешна и усмихната седмица!

      Изтриване
  17. Чудесна торта! Имам въпросче-какво е дулче ле леле?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, става въпрос за варено кондензирано мляко или както можете да го намерите в руските магазини - "сгущенка"! Поздрави!

      Изтриване
    2. A kde moje da se nameri tova dulce de le4e











      Изтриване
    3. Здравейте, както съм отговорила по-горе...можете да го намерите в руските магазини. Виждала съм и в Метро, но малко по-скъпо.

      Изтриване
  18. Може ли маскарпонето да се замени с крема сирене

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че може :) Стига комбинацията на вкусове да ви хареса, няма как да не се получи :) Поздрави!

      Изтриване
  19. Абсолютно невероятно красиво и вкусно /даже се вижда вкуса/ сладкарско творение! Браво на Вас, когато ми пораснат помощниците ще започна да изпробвам сладкишите Ви един по един. Много е приятно за мен поне да чета и въведенията към рецептите и историите на тези, които са публикувани. Благодаря за естетическата наслада!

    Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Милена! Изпращам ви най-сърдечни поздрави - радвам се, че се чувствате добре в моето местенце!

      Изтриване
  20. Половин час роман, половин час облизване ... половин час мислене, как пък не се е получила баш на теб глазурата и окрасата ... и 30 секунди за коментар - както вече заявих в една група във ФБ, където и ти се подвизаваш - просто си ***************** :) Поздрави ... поредният ти силен коз е на масата ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, George :) Ами такава съм си понякога, като се отплесна в обяснение, сакън да не си помислят, че съм се престара нещо :) Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  21. Доста интересна и лесна торта,гледайки снимките и подробното описание ми се прииска веднага да я направя .Поздравления за хубавата идея.👍 с поздрав -Бети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, радвам се, че ви харесва тортата. Макар дългото описание, тортата е наистина лесна, а вкусът и е зашеметяващ! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  22. с какъв размер са палачинките?

    ОтговорИзтриване
  23. Отговори
    1. Здравейте! Не бих казал,че е много брашното, тестото трябва да бъде с консистенцията на боза. Ако се получи по-гъсто, много се лесно се коригира с малко вода или мляко. Винаги можете да ползвате и друга рецепта за палачинки, която ви допада повече или е изпитана от вас! Поздрави!

      Изтриване
  24. Обожавам блога ти и нещата, които правиш (нищо, че пълни главата ми с мисли за нарушение на всеки опит за диета :D )!
    А за тази торта, може само да се възкликне с: Oh, my God!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Спокойна съм, че съм й дала правилното име тогава ;) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  25. Както и да беше я нарекла, всичко щеше да й отива, защото е много хубава. А, ако това е първоначалната украса, по която не си правила корекции, че то тя е съвършена. Аз не съм на две чашки, така че я виждам превъзходна и наистина ми иде да извикам ооо, Божее, каква красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти :) Не я преправях, но добавях един по един кремовете и лешници, та накаря придоби вид и наистина успях да видя нещата в цялата картина. Иначе малките размазани детайли ми бъркаха в здравето, но благодаря за прекрасните думи! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  26. Само не разбрах какво и е на украсата?! Страхотна торта! Браво, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, както казах и на Дани по-горе, размазаните детайли много ме притесняваха, че правят тортат е нескопосона, но накаря реших да я гледам по-отдалече и не е толкова зле ;) Поздрави!

      Изтриване
  27. Здравейте.Тортата е разкошна.Аз също се пробвах да я направя,ноо се разпадна :( И по специално мисля че вторият крем който е със сгущенка ми стана по редък.Възможно ли е да съм объркала млякото защото си беше течно ,не стоеше както на снимката Ви ? Аз си закупих Молоко сгущенка с сахарон :(Иначе останалите два крема бяха Ок.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Мисля, че може би си взела просто несварения вариант, който си е само подсладено кондензирано мляко. На консервите, които купувам аз от руския магазин пише "сгущенка", които вече са варени и както виждаш вътре има нещо като карамелен крем. Следващия път опитай директно с дулсе де лече или питай за варена сгущенка. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  28. Най невероятната торта която съм опитвала през живота си. Благодаря ти Люси.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...