неделя, 17 ноември 2013 г.

Тиквена торта "Мечта" / Pumpkin Dream Cake



Време е! Време е да сложа пауза за малко на тиквената тема, ако не искам блогът ми да се разпознава като "култа към тиквата" :) Обещах тези рецепти и ето я последната за сезона. Тези дни разфасовах и последните три тикви, като замразих няколко пакетчета във фризера, опекох една тава и разбира се...сътворих тази чудна тиквена тортичка. За разлика от Шоколадовата торта, тази съдържа тиква в самите блатове, а не в крема. Не мога да кажа коя ми харесва повече, защото и двете са страхотни.




Тази си мислех, че ще е голяма врътка при правенето, но пък стана много бързо и лесно. Да не ви заблуждава многото писане по-долу, просто се опитвам да бъда по-изчерпателна и да отбелязвам своите забележки.
С тази торта ( и рецепта, разбира се) искам да почерпя всички мой нови и стари приятели, които се присъединиха в кулинарното ми пътешествие през цялата година : ) Точно така! Днес е моя първи Блого-рожден ден и съм много щастлива, че мога да споделя радостта си с всички вас!



 Украсата на тортата е също моя хрумка, но за нея ще научите повече в самата рецепта. Ако все пак вече сте решили, че ще я правите, вижте необходимите продукти:

Необходими продукти:
За блатовете:
3 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
3/4 ч.ч. масло
2 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилия
1/4 ч.ч. олио
420 гр тиква
1.ч.ч. прясно мляко

За крема:
300 гр крема сирене
3.с.л. масло
4.с.л. кленов сироп
1 ванилия
1 ч.л. канела
1 1/2 ч.ч. пудра захар
100 мл сладкарска сметана за разбиване


Включете фурната да се затопли на 160 градуса (с обдухване). В купа смесете пресятото брашно, солта и содата и оставете на страна.
В купата на миксера започнете да разбивате мекото масло, като постепенно добавяте захарта така, че да се получи пухкав крем. След това започнете да прибавяте едно по едно яйцата, ванилията, олиото и накрая тиквата.* (Следват малко пояснения относно тиквата):

*Тъй като в оригиналната рецепта се използва тиква от консерва с посочения грамаж, аз трябваше да импровизирам. Просто взех една чаша с вместимост 300 мл, (тъй като ми приличаше на големината на консервата) и я напълних с предварително изпечена тиква (малко я намачках).

 

Самата тиква бях пекла предния ден, като аз я пека в сока от компот и така става много по-сладка и вкусна :)

 

След като премерих горе-долу необходимото количество, я сложих в подходящ съд, където я пасирах. За да подсиля цвета, добавих още малко оранжева боя, тъй като при изпичането цветът става доста блед. Това разбира се не е задължително, затова и не съм го описала при продуктите.


Накрая прибавяме брашното (със содата и солта) и чашата мляко. Разбиваме всичко още малко и след това разпределяме сместа в три предварително намазнени и покрити с хартия за печене 20 см тавички.
При мен се паднаха около 3 черпака от сместа на блат. В купата остана още малко, но реших да не го използвам, тъй като ми хрумна идея :) (виж по-надолу)
Сложих блатовете да се пекат във фурната, като ги проверявах със забучен в центъра им дървен шиш. Когато започна да излиза сух, ги извадих и оставих да се охладят върху метална решетка.


Докато блатовете се охлаждаха, приготвих крема. В оригиналната рецепта кремът ми се видя доста по-твърд и сладък (6 чаши пудра захар), затова си направих мой, който си харесвам много .
В една купа разбивам 100 мл течна сладкарска сметана, докато стане на твърди връхчета.
В друга купа разбивам 300 гр крема сирене, с чаша и половина пудра захар и 3 с.л. меко масло. Към тях прибавям една чаена лъжичка канела (или сложете на вкус), 1 ванилия и 4 супени лъжици кленов сироп.

 

Накрая смесете двете смеси, като се стремите да направите хубав пухкав крем.


Когато използваме блатове, в които има пюрета от плодове, трябва да внимаваме да не останат сурови и тежки. Моите блатове бяха леки, но реших леко да ги сиропирам. Това също го няма в рецептата, но реших да го направя, тъй като имах готов захарен сироп в хладилника и трябваше да го използвам. Не съм сигурна дали беше най-правилното решение, защото все пак по-този начин направих блатовете по-тестени. На вкус беше много вкусно, но все пак ще пробвам следващия път без сиропа :)


Тортата сглобих по следния начин - блат (сироп?!), крем и така докрай. Оставих в хладилника за едно денонощие!

Сега да ви кажа относно украсата. Тъй като ми остана малко от сместа за блатовете в купата, а не исках да правя прекалено дебели блатове, които заради пюрето можеха да останат сурови, реших да използвам остатъка за направата на украсата. Просто прибавих брашно към останалата смес толкова, че да се получи тесто, което мога да разточа. С помощта на формички, изрязах тези листенца, които след това опекох във фурната, загрята на 150 градуса.


Мисля, че ще бъдат още по-хубави, ако ги оваляте в малко кристална захар :)


И все пак се получи прекрасна есенна украса, която много ми хареса.
Хареса ни и самата торта,  която е с неповторим есенен вкус, но същевременно много сладка и лека :)

 

И защото сладкото никога не е достатъчно за Митко, той си поливаше и с още кленов сироп :)


Хайде да се насладим още малко на есента, че зимата вече е на прага ни :)


12 коментара:

  1. Люси, честита първа годинка! Прекрасна почерпка си направила, голяма красота и вкус! И хич не ми е омръзнала тиквената вълна, напротив. :)
    Да си все така креативна и позитивна, а блогът ти - толкова уютен. Всичко най-добро от мен!
    П. П. И не търси едното парченце, което липсва... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря мила ми Гери! :) Радвам се, че не са ти омръзнали "тиквените ми рецепти" и да ти е сладко парченцето торта. Пожелавам си след време наистина да мога да ви почерпя :) Приятна и усмихната седмица!

      Изтриване
  2. Люси, честита годинка, вълнуващо е нали?Продължавай все така да ни радваш сладурке.Тортата е сладка като теб, много, ама много ми хареса.Браво и за украсата с листенца: )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ани! Наистина е вълнуващо :) Когато започнах блога въобще не предполагах, че ще ми донесе толкова щастливи мигове и ще се запаля толкова много! Благодаря ти за думи..и вземи едно парченце от тортата и за теб! :)

      Изтриване
  3. Люси, честита ти годинка. Сътворила си една разкошна торта, а украсата е много оригинална и ефектна. Продължавай все така да ни радваш с твоите вкусни, лесни и красиви предложения. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Таня за милите думи и пожелания :) Надявам се си се почерпила от тортичката! Поздрави!

      Изтриване
  4. Честита първа годишнина!Пожелавам ти да е последвана от още много и все по успешни години,за ни радваш с хубавите си рецепти и чудните идеи! УСПЕХ И ПАК ЧЕСТИТО!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Светла! Не мога да ти опиша колко е хубаво да честваш два рожденни дни в годината :) Повече забавление и повече торта! :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Влюбих се в тази торта! Прекрасна е! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита първа годинка и от мен. За тази годинка много рецепти изпробвахме, кои сполучливи визуално кои не, но винаги много вкусни. Надявам се още много рождени дни да празнуваме с Вас и още мноого рецепти да изпробваме. Весело тортохапване/блогопразнуване :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галя, много ти благодаря за милите пожелания! Надявам се, че не ми се сърдиш, че го пуснах, но за мен няма гаф, когато е направено с толкова доброта и приятелско чувство! Думите ти са искрени и заслужават благодарност, пък било то и, че е объркана годинката. Признателна съм за оказанат подкрепа през цялото това време ;) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...