Eсента вече е на прага ни, а това ни подсеща, че е време за затваряне на зимнини. Спомням си, че когато бях малка, този процес траеше със седмици, и почти всички роднини се изсипваха на село и щъкаха бързо напред-назад, приготвящи различни видове компоти, сладка и туршии :)
С развитието на големите магазини тази традиция позамря, тъй като повечето хора си направиха сметката, че цялото отглеждане, бране, миене и въртене около огнището не си струва за няколко бурканчета с лютеница, които можеш да закупиш на промоция под левче.
Вкусът обаче никога не същият и ето защо има неща, които моето семейство приготвя и до днес. Едно от тях е този любим пинджур, тъй като съдържа много чушки. А повечето ми приятели знаят, че аз съм нещо като Чушковото чудовище и ги ям под всякакви форми. Уникалното на този пинджур е, че може да се приготви в студен вариант като салата с чесън олио и магданоз, или пък просто да го намажеш на филия като лютеница. В студените зимни дни обаче, когато няма време за готвене, ако го запържиш с 2-3 яйца, става страхотна пърженица, която е бърза и лесна вечеря :)
Ако и вие сте сред хората, които все още намират време и възможност за приготвянето на зимнина, може би тази рецепта ще стане любима за вас.
Намирам невероятно очарование в old school готвенето на огнище, и нямах търпение да снимам целия процес.
Естествено не може без изненади, като например това да завали в най-неподходящия момент. Добре, че всички у дома сме с инженерна мисъл :) и бързо спретнахме един навес. Преди да премина по-нататък, ще ви кажа необходимите продукти:
5 кг червени чушки
7 кг домати
1 ч.ч. оцет
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
4 с.л. сол (непълни)
още : сол, черен пипер, млян кимион на вкус
Първо измиваме и изчистваме чушките. Те заминават веднага на горещата ламарина, където се опичат хубаво.
За да се белят по-добре е хубаво опечените чушки да слагаме в затворен съд, където да се задушат. Досадната част с беленето им поне няма да е толкова трудна :)
Следващите на ламарината са доматите. Те стават доста по-бързо от чушките и целта ни е да запечем кожата така, че лесно да се бели, но да има и лекия печен вкус :)
Готовите зеленчуци нарязваме на кубчета :
През това време в подходяща тава смесваме продуктите за саламурата: захар, олио, оцет и сол. Разбърква се и я преместваме на огъня. След като заври, бързо и едновременно се изсипват нарязаните чушки и домати.
Разбърква се хубаво и се оставя да заври.
След като заври, огънят се намалява и се бърка до извиране на течността - дълъг процес, идеален да си опечете някоя царевица :)
Крайният резултат е ето такъв:
Готовия пинджур мажем първо на филия :), а после затваряме и в буркани, които изваряваме. Можете да овкусите пинджура с изброените подправки или да го оставите така, като добавяте подправките, когато решите как ще го готвите.
Не знаех за това чудо, Люси, но изглежда адски вкусно и създава такъв уют! Много е хубаво, че си запазвате традициите, браво. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти Гери! Наистина е много приятно и ме връща в детството всеки път този процес на готвене :) Е, вече я няма гората от деца, която се навърта за филии, но аз гледам да ги замествам :)
ИзтриванеНаистина става страхотна вкусотия :) :) :)
ОтговорИзтриванеТака си е! :)
ИзтриванеИзглежда чудесно !!! А колко бурканчета се получиха от тези продукти ???
ОтговорИзтриванеЗависи от големината на бурканчетата. Тази година пълнихме от средните размери и излязоха около 20, но не си спомням със сигурност.
ИзтриванеЛютеница :)
ОтговорИзтриванеIzglejda kato v detskite mi spomeni
ОтговорИзтриванеaz ia pravix v4era i dnes no 10kg. 4u6ki i dve konservi dpmateno piure i stava za makaroni
ОтговорИзтриванеЧУДЕСНА ИДЕЯ!ние само обелихме доматите сурови и смляхме едро с пипера-догодина-ПИНДЖУР ;-)
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно, направо усещам аромата на печени чушки! Не съм приготвяла никога зимнина и все се радвам на хората, които го правят и в твоя случай, които продължават такива хубави семейни традиции. Поздрави и спокоен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Алекс! Ако ме питаш, не съм си се представяла, че някога ще правя зимнини, но наистина този вкус не може да се постигне по друг начин. Пък и няма нищо по-приятно от ароматите разтварящи се във въздуха при готвенето на открито. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеТолкова отдавна не бях виждала някой да прави пинджур. Върна ме в детството ми.
ОтговорИзтриванеПравя го от няколко години, но режа домата на парчета и го изпичам във фурната. После махам люспата и го прибавям към чушките и другите продукти. Няма да съжалявате! Да Ви е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделения вариант! Поздрави!
ИзтриванеАз изрязвам домата там където е била дръжката и с изрязаното надолу ги нареждам в тавичката и ги запичам във фурната .Когато са готови изцеждам водата, която са пуснали и ги обелвам.Сгъстява се по бързо .Чушките слагам след като доматите се сгъстят за 5-10 минути,колкото да се затоплят.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделения вариант, Камелия! Поздрави!
ИзтриванеМного е вкустно! Аз прибавям и печен по същия начин патладжан! Да ви е наздраве!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставения коментар! С патладжан същи ще е хубаво! Поздрави!
ИзтриванеВчера го приготвих по тази рецепта...ами страхотно се получи...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставените отзиви! Поздрави!
Изтриване