вторник, 6 август 2013 г.

Класика в жанра - Сладкиш със сливи и кайсии / Classic : Apricot Plum Cake



Ако има десерт, който се приготвя почти във всяка кухня през лятото, сигурно е този - сезонни плодове върху пухкаво тесто, поръсено обилно с пудра захар. Има много вариации, както като избор на плодове, така и начин на приготвяне, и така и не знам, от къде е оригиналната рецепта. Моята е под формата на изтормозено листче :)

Този сладкиш  е супер подходящ и ако сте новак в готвенето и искате да спретнете нещо сладко за първи път. Със сигурност ще ви помогне това,  че се готви лесно, става бързо и се изяжда... светкавично :)


Е, все пак не е най-оригиналната и неповторима торта, но както казвам винаги - не подценявайте простите ястия. Те са класика поради причина!  :)

И така, ето ги необходимите продукти:

125 гр краве масло (меко)
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 ч.л.сода
2 ч.ч. брашно
3бр. яйца
1 ч.ч. захар (плюс малко за овалване на плодовете)
пудра захар за поръсване

Разбиваме първо яйцата със захарта до побеляване, а след това добавяме размекнатото масло и продължаваме да разбиваме. 


През това време гасим содата в киселото мляко и оставяме да шупне. Добавяме постепенно пресятото брашно към яйчено-маслената смес. Добавяме и киселото мляко и разбъркваме всичко отново. Получава се гъсто кексово тесто. В покрита с хартия за печене тава разстиламе развномерно тестото.( По принцип сладкиша е много пухкав и се пече в тавичка с размери 22-26 см, но този път имах много плодове и го изпекох  в голяма тава, така че се оформи нещо като плодова пита.) Нарязаните плодове овалваме в захар и подреждаме по желание върху тестото. 
 


Тази красота печем до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.


При мен бе около 15-20 минути.


Прекрасен сладкиш само за няколко минути :)





Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 





15 коментара:

  1. Люси, точно тази рецепта ми трябваще, защото сладкиша ще го нося в планината и трябва да е "траспортируем"/ама, че термин си измислих/. Добре ли се изпича? Питам, защото плодовете овлажняват все пак, а и аз искам да сложа доста.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Петя, според мен десертът е точно такъв :) / "траспортируем"/ Ако все пак го изпечеш в по-малка форма, около 22-25 см, той ще се надигне повече и ще стане много пухкав и не толкова овлажнен от плодовете и мисля, че ще е идеален за планина. Аз като за първи път го разтлах на толкова тънко в голяма тава, но пак стана много хубав :)

      Изтриване
  2. Отивам да си купя кайсии и да го правя. Как върви с това вино? интересна идея, с розето :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, на мен много ми допадна комбинацията на това розе със сладкиша! Ще се радвам да споделиш и твоите впечатления, защото все пак си доста по-голям разбирач по въпроса :)

      Изтриване
  3. Изглежда супер, много ароматен! Не съм правила такъв, но ми харесва тънкият вариант и ще пробвам. :) а точно това розе толкова много да харесвам -страхотно! :) поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Алекс :) Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Люси, разкошен сладкиш!
    Много изкушаващ!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Генка! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Със сини сливи и праскови дали ще стане добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правила съм го и със сини сливи и с праскови, мисля, че е чудесно :) Поздрави!

      Изтриване
  6. А калко плодове слагате на тези продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не мога да преценя точното количество - избора на плодове, тяхната големина, начина по който, решите да ги нарежете и гъстотата им на редене в тестото. Все пак можем да кажем, че е добре да имате една купа/ панер с плодове, но колко ще използвате е въпрос на избор :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Мило момиче, това е поредната рецепта с която ме изкушаваш. Имах ароматни праскови и сливи и сега чакам резултата.Ухае чудесно, нямам търпение.Благодаря!
    Теодора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теодора, много ти благодаря и искрено се надявам сладкиша да ти е харесал! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...