понеделник, 17 юни 2013 г.

Двойно шоколадова тарта с вишни / Double Chocolate Tart with Sour cherries



Няма как - в сезона на плодовете сме и все търсим нови и интересни рецепти, с които да изненадаме близките си, а и да включим някой от наличните плодове. Така направих и аз, като експериментирах с тази лесна за приготвяне двойно шоколадова тарта. Рецептата е адаптирана от книга на сладурана Джейми Оливър, като избрах да използвам вишни вместо малини.
И този път не минах без да си взема няколко бележки за следващия път, тъй като рядко става идеално още с първия опит, но пък важното е, че си стана много вкусно. Нямах много наличен черен шоколад и използвах млечен, което реших, че подслади използваните от мен вишни. Ако и вие обаче се спрете на малини, може би черният шоколад ще е наистина по-подходящ.

Да си призная - успях да направя голяма беля, като смених съставките за кората.
Оказа се, че бях останала без брашно и избрах да направя кората със счукани бисквити като за чийзкейк, но когато я правя по оригиналната рецепта повече ми харесва и затова ви препоръчвам да си следвате рецептата.
Сигурна съм, че ще ви хареса, затова и веднага ви казвам необходимите продукти:

За кората:
1/2 ч.ч. масло (около 8 с.л. или 110-115 гр)
1/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч.какао
1 1/3 ч.ч. брашно
1бр. яйце
щипка сол

За пълнежа:
шепа почистени вишни
1 1/3 ч.ч. течна сметана
5 с.л. захар
50 гр хубав (черен) шоколад
1 яйце


Тестото за кората приготвяме, като в купа смесваме брашното, какаото, солта и захарта и разбъркваме добре. После прибавете маслото и почнете да мачкате, докато добие вид на мокър пясък. Накрая прибавете и разбитото яйце, оформяйки хубаво топче тесто. Както обикновено се прави с такова тесто, увийте в свежо фолио и оставете за час в хладилника.

След час разточете тестото и оформете върху добре намаслена тавичка за пай. Ако използвате малки тавички, тестото ще ви стигне за две кори.


За да избегнем надигането на тестото при печенето, трябва да надупчите добре тестото с вилица или да поставите парче хартия за печене със зърна стар боб върху нея. Готовото тесто печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса.

През това време преминаваме към направата на шоколадовия крем, като в подходящ съд слагаме сметаната и захарта на средна температура на котлона. Когато е пред завиране, махаме от огъня и добавяме натрошения шоколад. Разбъркваме до пълното разтваряне на шоколада.


В отделна купа разбийте яйцето и към него започнете да прибавяте постепенно от топлата шоколадова смес, като продължавате да бъркате. Върнете обратно в съда на шоколада и преместете отново на котлона. Оставете да поври за няколко минути.

Извадете готовата шоколадова кора от фурната и изсипете в нея шоколадовата смес. Сложете почистените вишни и върнете в печката.


Печете за около още 10 минути. Тартата е готова, когато сместа е запечена, но все още се тресе леко.
Опитайте и вие и се насладете на тази вкусна шоколадово - плодова комбинация!



2 коментара:

  1. Тартата изглежда уникално, но възможно ли е вместо вишни да използваме боровинки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля, че ще се получи прекрасно и с боровинки :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...