вторник, 19 февруари 2013 г.

Торта" Теменужка" / Violet Cake


  

За Св. Валентин освен любовните банофи пайове забърках и тази торта. Поводът отново беше свързан с любовта, но по-специално към майката на Митко - Теменужка, която на този ден чества рожден ден. Всяка специална дама заслужава и специална торта, затова вдъхновена от нейното име се роди и тази торта. Мога да кажа с ръка на сърцето, че съм много доволна от резултата, защото тортата бе изцяло експериментална и каквото и да се бе получило, трябваше да го поднеса накрая. В този случай  извадих късмет. :)
В блога ми определено преобладават повече тежките шоколадови сладкиши, но трябва да има разнообразие, а тази торта е точно такава. Лека, въздушна торта със сиропирани блатове и крем с дъх на теменужки.
Най-важна роля играят тук познатите ни от детството бонбонки "теменужки" или "виолетки", които все още се продават в магазините.

 
Но ако така или иначе тортата ви е грабнала окото, вече трябва да ви кажа и необходимите продукти. А те са:

За блат с размер 18 см диаметър :
1 яйце
8 с.л. захар
12 с.л. прясно мляко
12 с.л. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За крема:
500 мл сладка сметана
1 1/2 пакетчета бонбони теменужки

За сиропа:
1 ч.ч захар
2.ч.ч вода
няколко бонбони теменужки

За украса:
1 пакет бишкоти
украса от захарно тесто
натрошени бисквити

Започваме тортата, като приготвяме блатовете. Изброените продукти са за един блат, като той става достатъчно дебел и се разрязва на две. Въпреки това, аз изпекох два блата, тоест използвах общо четири половинки за направата на тортата.

За блатовете първо разбийте захарта с яйцето, като постепенно добавите млякото (може да го замените с вода), брашното, ванилията и бакпулвера. Сместа изсипвам върху намаслена и изрязана по дъното на тавичката хартия за печене. Пека на 160 градуса с обдухване.



През това време в хаванче начуквам бонбоните, като гледам да останат достатъчно малки парченца, но и все пак не на пясък. Бонбонките трябва да хрускат леко в крема. Прибавям ги към вече разбитата сметана и разбърквам отново.


За захарния сироп слагам на котлона тенджера, в която изсипвам 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода, и оставям да поври. Добавям и няколко натрошени теменужки (останалото 1/2 пакетче), които ще дадат аромат на сиропа. След като се посгъсти сиропа, дръпвам от котлона и добавям 1 ч.ч. вода. По този начин охлаждам по-бързо сиропа., но и леко го разреждам от доста захарния вкус.
Тортата сглобявам, като напоявам блатовете със сироп и отгоре слагам от сметановия крем. Така редя догоре и измазвам и отстрани с крема. Сега вече бишкотите ще се залепят с лекота, като за по-сигурно може да завържете панделка. :)

Цветовете теменужки бях приготвила два дена по-рано от захарно тесто и бях оставила да изсъхнат добре. Полепих краищата им с малко от натрошените бонбони.




Отгоре на тортата натроших 2-3 шоколадови бисквити, а върху тях разпределих цветчетата.






15 коментара:

  1. :) много сладка и интересна торта!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси ти си невероятен кулинар, истински творец. Пожелавам ти вдъхновението винаги да е с теб и да продължаваш да раздаваш любовта си чрез своята храна. Аз също обичам да готвя, да се "мотая" в кухнята и да експериментирам, но най-вече всичко е с любов за любимите хора. В тази връзка майка ми има рожден ден на 25.05 и двете обожаваме вкуса на виолетки. Реших да я изненадам с тази торта, но изпитвам леко затруднение относно размерите на тортената ми форма с ринг (25-6см.) и количеството продукти за блата. Двойна ли трябва да ми е дозата, за да получа максимум 4 блата. Научих се да готвя от 2-ри клас, но размерите до днес ме объркват.
    И без да те обидя, реших да подменя крема с този от "Наполеон" (не обичам сметана, а и имам малко детенце) :)
    Съвет от специалист по сладкишите приемам с радост :)
    Благодаря предварително с пожелания за сладки и слънчеви, изпълнени с аромат на вълшебства кулинарни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Поли! Много се радвам, че си се спряла на моя рецепта за празника! Няма да се обидя разбира се, аз винаги приемам идеи mix-and- match :) Само ще те предупредя ( ти сигурно си се сетила де), но добави счуканите бонбонки, когато кремът е студен, тъй като иначе ще се разтворят в него. Що се касае за блатовете - за твоята тавичка си го представям така. Двойна доза от моя за един голям блат от твоя, който да резрежеш на половина. Но ти препоръчвам да използваш общо един бакпулвер за цялата смес, тъй като ще дойдат много два. Направи общо два големи блата или общо за цялата торта ще ти отидат четири яйца, по две на блат. Ще стане по-голяма торта на ширина, но според мен с крема на който си се спряла ще бъде чудесна :) Пиши ми, ако имаш още въпроси, ще се радвам да ти отговоря :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
    2. Светкавичен отговор Люска благодаря ти за вниманието. Значи 1 бакпулвер за 4 яйца, т.е. цялата смес разделям на 2 пъти, пека и получавам 4 блата :) Имам интерес и желание да търся и да опитвам различни неща, но не се притеснявам и да попитам ако се съмнявам та се сетих, количеството на крема е достатъчно мисля за пълнеж и измазване и съответно няма нужда от увеличаване.
      Хубав ден от мен въпреки атмосферните условия (в Плевен вали)

      Изтриване
  3. Здравейте, тортата изглежда прекрасно и съм решила да я направя за специален повод.
    Въпросът ми е, дали като се увеличи сместа за блатове с по-голям размер (25 см), трябва да се използва и повече от 500 мл. сметана или ще е достатъчна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Мисля,че може да ви стигне и тази сметана, но ще бъде с по-малко крем.Имайте в предвид,че тортата ще бъде по-нисичка. Аз бих се запасила с още малко сметана, и маскарпоне още по-добре. Кремът ще бъде по-стабилен и богат на вкус. Поздрави!

      Изтриване
  4. Благодаря за бързия отговор!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Люси. Наближава 22-рия ми рождения ден и имам огромно желание да зарадвам близките си с торта. Тяхно предпочитание е да е лека и нешоколадова. Спрях се на тази. Имам въпрос относно крема. Бих искала да го заменя, но не знам с какъв. Обикновено правя с домашен маслен крем, но трябва да сложа бонбончетата след като се изстуди и ме е страх да не се стегне заради маслото. Би ли ме посъветвала за деуг крем или торта? Много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, мила! Тъй като си ми писала на страницата ти отговорих там, но все пак да не остане коментарът ти неотговорен :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Любимата торта на Сиси е била торта с виолетки,представям си я така,макар че тя е приготвяна с цветове на растението.Прекрасна е Вашата торта!

    ОтговорИзтриване
  7. Люси,привет!Големи очаквания имах за тази торта,но за съжаление беше твърде сладка и с много натрапчив вкус на виолетки.Според мен, количеството на бонбоните е прекалено.Много твои торти съм направила и за първи път съм разочарована от вкуса.Иначе поздравления за визията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алекс. всяка торта си е за различен вкус, няма лошо, просто не е твоята торта. Създадох я за човек, който яде много сладко, сиропирано и обича този вкус. Винаги може да я коригираш и да я направиш по друг начина ;) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...