събота, 12 септември 2020 г.

Пиле фахитас ( Кето) / Keto Chicken Fajitas


the one where ross is fine on Make a GIFТъй като се отдадох на работа и яко диетоснване в последно време, леко се промени и графика за пускане на рецепти. През седмицата съм толкова скапана, че си лягам с кокошките, но поне пък ставам с пенсионерите в шест от само себе си. Имам време да започна деня с топла вода с лимон и малко упражнения, душ и безсмислено зяпане в телефона преди да отида на работа и да прекарам остатъка от деня си на компютър. 

the one where ross is fine on Make a GIFМного ми липсва захарта честно казано и колежката до мен която постоянно нагъва банички и шоколад по цял ден, ароматизирайки цялата стая хич не ми помага да се убедя, че няколко кила отгоре въобще не са проблем. Важното е да сме живи и здрави, както се каза! 

Да, обаче съм инат ( или поне за сега) и умело преминавам към първите етапи на диетосване. С годините се научих да го правя плавно - не може месеци наред да си похапвал пица намазана с Нутела, преглъщайки я със студена бира, а на следващия ден да се храниш със слънчева храна и сърдечни поздрави.


Започвам като спирам първо тестеното, захарта, меда и т.н, но продължавам да ям зеленчуците и плодовете, които баба е изпратила, като по-твърдички сини сливи или пък ако имам някои малини и къпини.

Останалата част са яйца, месо и риба. Порциите намаляват, упражненията се увеличават и цялата работа продължава около 3 месеца.
Последната порция сезонните продукти от градината на баба бяха чушки и реших да сътворя тази супер вкусна кето рецепта, тъй като започват все повече да присъстват в менюто ми. 
И тъй като често ме питате каква диета правя, не мога да кажа, че е нещо точно опредено. Следвам собственото си тяло и смятам, че за сега успявам да си постигам желаните резултати колкото и странно да ви изглежда. 
Важна част от храненето ми е да продължавам да си приготвям прясна вечеря всеки ден, защото така не само ми е много по-вкусно, колкото и диетично да е ястието но и се засищаш доста още докато готвиш и също губиш още енергия :)  

Днешната рецепта е вдъхновена от мексиканските фахити, затова и носи това име. На пръв поглед може да не е най-привлекателното ястие на вид, но понякога така са най-вкусните неща.  


Когато сирената се разтопят и се смесят с подправките, се образува чудесен сос, а месото остава толкова сочно, че устата ви се изпълва с удоволствие. 

Необходим продукти: 
1 пилешка гърда ( половин пеперуда) 
100 г крема сирене
150 г кашкавал
2 бр зелени чушки
2 бр. червени чушки 
3-4 скилидки чесън
магданоз
зехтин
сол

Подправки за месото: кайенски ( лют)  червен пипер, кимион, червен сладък пипер, черен чесън на гранули, чили, щипка канела, сол

Продуктите по-горе може би ще стигнат да се нахранят два човека, но това си зависи и колко ядат. (Половинката ми изяжда един килограм месо и един хляб на вечеря, но той е не-човек и има кух крак където складира всичко.) 

И така, започваме като една пилешка гърда разрязваме на три части по хоризонтал. След това ги начукваме на тънки пържолки, като аз винаги го правя като слагам найлонов плик отгоре, за да не разпокъсам месото.

След това ги прехвърляме в купа, в която слагаме от подправките за месото, които са на вкус. Накрая слагаме и малко зехтин, за да може да полепнат добре и разбъркайте. 


След това нарязваме на резенчета измитите и почистени от семки чушки. Може да сложите повече или по-малко, зависи от големината на чушките. 


В подходяща тавичка, слагаме малко зехтин на дъното и разпределяме половината от чушките, а отгоре поръсваме със сол.


Върху тях разпределяме овкусените пържолки и нарязания на ситно чесън. 



След това слагаме кремата сирене, така че върху всяка пържола да има.                                                                                                                                                                                                          Завършваме с втория ред чушки, сол, зехтин и рендосан кашкавал.   Аз слагам съвсем малко водичка в тавичка, така че да може да се образува вкусен и ароматен сос.                                                                                                                                                                                                                                                              Пъхаме да се пече на 180 градуса за около 20-30 минути.



Според мен най-важната част е месото да остане крехко и сочно, а пилешкото става такова, ако го препечете. За щастие зеленчуците и сирената го "пазят". 


Другия важен елемент е чушките макар и сготвени, да останат някак свежи. Това различава ястието от познатите ни балкански миш-маши и други, където попрепържваме зеленчука. Тук наистина може да се насладите на омекнали чушлета, но с най-истинския вкус. 
 Върху ястието поръсваме малко свеж магданоз, за още повече свежест.

 :

Кремообразната текстура на ястието ще ви накара да се влюбите, а ако е така- не пропускайте да оставите коментар под рецептата.


Поднесете като залеете отгоре с малко от соса :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

  1. Страхотно е! И толкова лесно за приготвяне, благодаря

    ОтговорИзтриване
  2. Ще се готви, определено.Поредната уау рецепта.Последно приготвих кремчето с манго.Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...