четвъртък, 2 юли 2020 г.

Турска салата с моркови / Turkish Carrot Salad


Много се чудех какво да ви предложа тези дни, след като така и така сме на диета ( повечето от нас). След като гостувах на любимия ми Пловдив за един уикенд и опитвах къде каквото има, пак усетих приливна вълна на ентусиазъм и желание за готвене. Точно до леля ми има един турски ресторант, който отдавна се канех да посетя. Моята приятелка Марта все ме изкушава с вкусотиите, които е похапвала в Бурса, докато е живяла там и щом почне да ми описва рецептите, усещам как устата ми зейва едно такова жадно. Освен, че се насладих на чудесно пиде, дълго около метър и домашно кюнефе, мога да ви се похваля и с новата ми любима салата - турска салата с моркови и кисело мляко. 


Нещо като нашата млечна салата, но не съвсем. Ако и вие като мен имате поне килограм моркови в хладилника всеки ден, то тази салата ще ви хареса - толкова е свежа, разхлаждаща, но както и засища, така и е лека като цяло. Става много бързо и сега дори си похапвам от нея докато пиша тези редове: Ето и рецептата: 

Необходими продукти:
4 ч.ч. рендосани моркови
200 г цедено ( или много гъсто) кисело мляко
1 с.л. майонеза ( по желание)
връзка копър
щепа орехи
1 ч.л. лимонов сок
3-4 скилидки чесън
зехтин/ олио
сол


Започваме като рендосваме морковите. В оригинал трябва да задушите морковите в малко сгорещен зехтин за 2-3 минути, докато водата се изпари и омекнат, но ако искате може да си ги ползвате и свежи.
Режем на ситно още чесъна, орехите, и около една трета от копъра - тези неща са на вкус така и така., може да сложите повече и по-малко. 


Смесваме ги в купа, като подправяме леко с щипка сол и лимоновия сок, за свежест.


Прибавяме киселото мляко ( и майонезата) и разбъркваме. 


Овкусяваме после с още зехтин или подправки, ако счетем, че има нужда и прибираме в хладилника, за да се охлади - най е вкусна така.


Наистина много лесна рецепта, която би трябвало да се сетя да си правя по-често, но защо ме грабна само в турския ресторант - и аз не знам. Убедена съм, че ще ви хареса и на вас, затова ако я опитате - не пропускайте да ми пишете и да ми кажете. 


Благодаря ви, че наминахте! Почерпете се! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


28 коментара:

  1. Мило мое слънчево другарче,привет! Така ти се радвам,че нямаш представа!:)Нямах свястно време нито да ти пиша, нито да подготвя изненадата,която ти обещах,но обещаното ще бъде спазено!;) Колко приятно ме изненадваш с тази рецепта!Не съм я опитвала досега!Което веднага ще гледам да поправя:).Каквото съм си кулинарно джереме:))),дето все залита по пърженко и мазничко,сигурно ще задуша морковите,но знам,че всякак ще е вкусно. Благодаря ти, мила моя! Обичам те,прегръщам те,бъди ми здрава!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, сладка моя, Мартеничке! Така ме е погълнало ежедневеието, че ето отново си пишем с теб, сякаш ни делят стотици километри. Наистина все си ми в главата, но успявам да ти го покажа ей така, като само се оглеждам за нещо "по турски", защото все за теб ми напомня. Дори като бях в ресторант имаше "турска закуска", та се изкуших да видя какво ли правиш всяка сутрин на твоя мъж, но пък ще си оставя някои "опитвания" за по-натам, като все се надявам скоро да може с теб да си направим нашето рандеву ..на коктейлче. Прегръдки и усмивки!

      Изтриване
    2. И ти си непрекъснато в мислите ми,слънчева душичка,и все така с копнеж чакам да се видим на живо,въпреки интересните времена,в които живеем:).Дано бъде скоро! А за закуските ей сега ме подсети за една много интересна турска закуска,която сервират често по егейското крайбрежие на Турция,"махлама",прави се с царевично брашно и тяхното разтегливо сирене "чечил",но става и с нашенски хубав кашкавал,полива се с разтопено масло и червен пипер,и греховно много хляб отива с нея:),ще ти я напиша подробно:),като захвана "фермана":). Прегръщам те силно!

      Изтриване
    3. чУВАЛА СЪМ ЗА ТАЗИ ВКУСОТИЯ И ДАЖЕ СЪМ СЕ КАНИЛА ДА Я ПРАВИ, АМА ТОВА " ЗА ТОПЕНЕТО" Е СПИРА, ЧЕ САМО ХЛЯБ МИ ДАЙ. аКО ИМА КАК В ИТАЛИЯ С ФОКАИЧТЕ И фРАНЦИЯ С ФРАЗНЗЕЛИТЕ КОЛКО ПРОШУТО, БРИ, ВИНА, СИРЕНА и антипасти ще опаткам :)

      Изтриване
  2. Здравейте!! Аз не обичам моркови и с какво мога да ги заместя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, това е салата с моркови, може да я замените с каквото решите, но няма да е турската салата с моркови :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Люси,
    правих подобна салата миналата година при посрещане на приятелки.Без майонеза, само с кисело мляко, но я харесаха и даже искаха рецептата.А рецептата беше от Танчето -
    " Вкусното ми хоби със страст и любов " .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лени! Не съм я виждала в блога на Танчето, но е доста известна рецепта, пък съм сигурна, че тя е направила нещо чудесно :0 Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Може ли да бъде предложена ден, след като е направена или само прясна и охладена се консумира? Благодаря предварително за отговора🤗

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Като всяка салата е най-вкусна прясна, но и изстудена на следващия ден от хладилника пак е вкусна, така че мен не би ме спряло :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Чудесна идея, Люска.
    Ще я направя за довечера 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Даре :) ще се радвам да ти харесат :)

      Изтриване
  6. Хареса се. Благодаря, Люси 😊

    ОтговорИзтриване
  7. Рецептите Ви са много оригинални и вкусни.
    Искам да попитам за тази салата дали ще стигнат 1 кг. моркови или прибзително количество.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Бях в отпуска и сега вече мога да отговаря на запитванията. Да, мисля, че ще стигнат. Поздрави и благодаря за думите!

      Изтриване
  8. Правя подобна, много е вкусна!

    ОтговорИзтриване
  9. Облизахме си пръстите. Няма как да се сбърка с тази салата. Много бърза и лесна и невероятно вкусна. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за вкусния отзив, Непознат :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  10. Вкусно, лесно, чудесно. Благодаря за споделената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  11. Гергана Георгиева22 февруари 2021 г. в 16:49

    Благодаря за споделената рецепта :) А дали ще може и рецептата за картофките, които се виждат на фона.. изглеждат много апетитно :) Поздрави и успех

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гери :) разбира се, потърсете в търсачката ми картофи по селски и ще ги намерите :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Благодаря за прекрасната рецепта,още днес ще я направя.

    ОтговорИзтриване
  13. Признавам, че подходих с огромна доза резерви към идеята.
    И понеже не обичам орехи в салата, първоначално не ги сложих. И салатата сладнеше от морковите. След това добавих орехи и чесън и изведнъж - всичко перфектно си дойде на мястото - точно чесновото и тръпчивото от орехите регулираха сладкото от марковите. Великолепно!
    И, да - трябва да преседи в хладилника известно време - задушените и позагубили течност моркови се овкусяват от течността на киселото мляко и лимоновия сок и солта, а цялата салата става по-плътна.
    Чудесно нещо, благодаря за рецептата!
    Днес повторих, вече в по-обилно количество.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е допаднала и се върна да оставиш впечатления, Сибил. Поздрави и да повториш :)

      Изтриване
  14. Люси, много ти благодаря ,че ми отговори !Започвам я тази вкусотия !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...