петък, 30 март 2018 г.

Козуначени коминчета с фолио със сладка и солена плънка / Еaster bread rolls with filling two ways



Вече е официално! Козуначено време е и ако досега сте си затваряли очите за изкушаващите печива в магазина, едва ли сте успели да избегнете десетките снимки на пухкавите вкусотии в мрежата - на конци, на прежди, на фина плетка и какво ли не. Истината е, че майсторенето на козуначено тесто си е цяла наука и всяка година има минали и скъсани на този изпит. Някои стоят пред начопкания сладък хляб, издирвайки въпросните конци като златна нишка в Колорадо, а други ги постигат с лекота и даже без да искат. Самата аз имам няколко вече доста добре изпитани рецепти за пухкави козунаци, но не крия, че понякога толкова си вярвам, че почвам да ги правя и на око. Тогава не винаги тестото ми става толкова пухкаво и решавам да го употребя в някакви по-интересни тестени творения - зайчета, пиленца и какво ли още не. В последно време нещото, което изкушава българина все повече, са дошлите от север козуначени коминчета, които ви представих преди доста време. Ето защо реших, че е време да направя една стъпка напред и да подобря снимките им, а защо не и да ги представя в нова светлина.
В случая - даже две!


Този път реших, да ги напрaвя и в солен вариант с плънка от вкусна пролетна салата от маруля, репички, рукола и твърдо сверени домашни яйца! (Този жълтък няма как да ви излъже:))


Ако пък козуначеното тесто ви крещи предимно "десерт", то в този вариант ще ви продъни ушите, защото съм напълнила коминчетата с крем от пудинг карамел и масло, а отгоре имат заливка от шоколадов ганаш с различни видове поръски - орехи, кокос и шам-фъстък. И понеже знам, че още отсега си подсушавате крайчетата на устата, за да не се покапете и вътрешно ви притеснява как ще ги направите тези коминчета, без формички за тях. От сега казвам - няма нужда. Българинът е измислил всичко и като един добър такъв представител, ви казвам - използвайте фолио Fino. Те бяха толкова добри да ми пратят цял пакет от всякакви полезни продукти и аз най-сетне се видях с достатъчно фолио, за да направя тази рецепта.

Набързо свих лист фолио на две-три, за да стане по-дебел, а след това и навих на цилиндърчета.
Направих си няколко стабилни бройки и се захванах с месенето на тестото (Така де, миксерът меси, фолиото върши основната работа, печката пече, аз живот си живея :))



Но ето и самата рецепта:
Адаптирах половин доза от пияния козунак на мама, така че ми стигнаха за поне 30 коминчета.
Необходими продукти:
Около 600 г брашно
1/2 кубче мая
100 мл прясно мляко
60 г кисело мляко/ заквасена сметана
60 г разтопено масло
кората на един лимон
3 яйца и един жълтък
100 г захар
2-3 с.л. ром / ромова захар
1 ванилия
фолио Fino за формичките

Започваме като в купичка слагаме маята с хладкото мляко, една с.л. от захарта и малко от брашното. Разбъркваме добре и оставяме да шупне, като и след това разбъркваме още един път, така че да стане на пухкав крем.
През това време пресяваме остатъка от брашното, а в купата на миксера разбиваме две яйца и един жълтък с останалата захар. Добавяме ароматите - ванилия, ром, кората на лимона. След това добавяме и заквасената сметна /кисело мляко. Накрая слагаме маята и почваме да добавяме малко по малко от брашното, докато миксерът бърка на режим месене. 

                            

След това прибавяме постепенно от маслото, редувайки с брашното, така че да получим средно твърдо тесто, което се отделя от купата на миксера само при бъркане. Може да погълне повече или по-малко мазнина / брашно.
Готовото тесто оформяме на топка и оставяме да втаса в намаслена купа, покрита със стреч фолио на 50 градуса във фурната.

                          

След като тестото втаса, разделяме на две или четири части - както ни е удобно да работим.
Разточваме тестото на правоъгълен лист и режем ленти с дължина около 35-40 см.
(Аз работех с намаслени ръце и повърхност, за да обогатя още повече тестото с аромат.)
Навиваме тестените ленти около алуминиевите цилиндърчета и редим в тава с хартия за печене.

                            

Преди печене намазваме с леко размито с мляко (останалото ни) яйце и пъхаме в предварително загрята фурна на 180 градуса да се изпекат до златисто.


След като първите станаха готови, оставих леко да се охладят и изваждах фолиото, което успявах да ползвам повторно.
Определено е малко пипкава работа, за която трябва да сте внимателни и търпеливи, но резултатът си заслужава.


Ако тези идейки са ви допаднали и искате още, ще ви помоля да дадете гласа си за мен в тазгодишните награди а Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/

Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/

Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря на всеки, който ще го направи!                            



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

4 коментара:

  1. много хубави коминчета, но дали може и рецептата за крема, с който са пълнени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) В рецептата съм написала крема, който съм ползвала. Поздрави :)

      Изтриване
  2. Използва се вътрешната част на фолиото, картонената :)
    Така се правят коминчетата, без да се хаби фолиото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, да, може и така да се направи, но няма да стигне за много коминчета, ако искаме да се пекат наведнъж. Но, разбира се, си права за предложението :) поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...