петък, 24 ноември 2017 г.

Торта "Бананели" и 5 години БЛОГинки / Bananeli cake - delicious banana cake and 5 years of blogging


Станаха пет! Вече пет години водя това вкусно местенце. Първо започнах да пиша за себе си, а сега за над 30 000 души. Не е зле за като човек на пет, нали?!  Заслужаваме "дай пет " и една вкусна торта за почерпка.
С голямата аудитория идва и голяма отговорност, затова и летвата се вдига все по-нависоко, да отговарям бързо, да пиша често, да предлагам нови и интересни рецепти, и не само, ами и полезни и интригуващи статии. Да бъда от полза и на разположение за запитвания почти по всяко време на денонощието ( часова разлика, какво да се прави) и какво ли още не. И тъй като всяка година ви споделям по някой аспект от целия процес за поддържането на блог, и тази ще ви споделя нещо "от кухнята" :) 


Вече съм ви писала за емоциите около първите стъпки в блоговоденето - когато чакаш дали ще се появи някое число в брояча за прочитанията, когато получиш първия си коментар, когато получиш първия си ИСТИНСКИ коментар, а не спам или реклама и всичко, което се стремиш да кажеш, а в главата си мислиш, че звучи глупаво и започваш да триеш написаното. А, вие си мислехте, че домашната работа като в училище е свършила!

И сигурно си мислите, че с времето ставаш такъв професионалист, че всичко става по-лесно. Почти сте прави, но не толкова. Вярно, вече мога да направя пандишпан за 10 минути със завързани очи, но все още се притеснявам дали рецептата ще се хареса, дали ще успея да ви зарадвам, да ви усмихна поне малко, да напиша нещо, в което да се припознаете. Дали няма да съм твърде песимистична или твърде пък безгрижна в изказа си. Дали няма да направя банална рецепта, твърде скъпа, твърде сложна, вече правена, дали няма да има спорове за нея и какво ли още не. 
Истината е, че всички искаме да бъдем харесани, одобрени, оценени и да намерим нови приятели и съмишленици. Едва ли има много блогъри, на които грам не им пука какво мислят читателите и ако е така, едва ли поддържат стабилна аудитория. Въпросът е да не забравяме да слушаме вътрешния си глас.


Колкото и хора, толкова и мнения както се казва и е трудно да угодиш на всеки, затова е важно да бъдеш себе си и истински. Предпочитам да не ме харесат за това, което съм, отколкото да ме харесват за това, което не съм, защото в живота има твърде много ситуации, в които ни се налага да се държим като някой друг.  
Затова и моето местенце е шарено - понякога нежно, понякога страшно, ту весело, ту мрънкащо, вдъхновено и уморено, но винаги пречупвайки всякак типична човешка емоция, която е нормално да изпитва всеки един от нас в нещо по-вкусно и забавно.
Иска ми се заедно да готвим миди, а на другия ден пръжки, ту гурме, ту селска манджа, да не пренебрегваме нито един цвят в палитрата на живота - от храната до душата.


Искам да ви благодаря, че сте част от моето пътешествие в кулинарията, в живота, в свободното ми време. понякога в грижите и тревогите, затова, че ме подкрепяте всичките тези години. За това, че ми пишете отзиви, а понякога и вие ми разказвате истории. За това, че ми пращате снимки, търсим рецепти заедно или ми изпращате такива. Благодаря ви, че ме приемате такава каквато съм, че четете моите статии и се смеете с тях. Благодаря, че отделяте време от вашето ежедневие да направите обратна връзка с мен и да ми дадете още повече стимул и увереност, от която всички се нуждаем понякога. Посвещавам тази годишнина на вас, моите читатели, които ме правите много, много щастлива. Искам да ви върна жеста с една торта, която направи всички опитали я много, много щастливи - пухкава и сочна торта с банани. 
На пръв поглед много обикновена рецепта, но истината е, че тази торта ще ви поднесе един облак от нежност и топлина, която няма да срещнете другаде. А ето как да си я направите:


Необходими продукти:

За един блат:
3 яйца
2/3 ч.ч. брашно София мел Екстра
1/3 ч.ч. захар
2-3 ч.л. тъмно какао

За крема:
500 мл сладкарска сметана
1 пудинг банан
5 банана
захар на вкус

Още:
захарен сироп
шоколадов ганаш
банани и бисквити
бита сметана
ядки

Никак скъпи и сложни продукти, нито пък много на брой. Започваме като разбиваме яйцата и захарта на крем, а след това прибавяме постепенно брашното и какаото.


Изсипвам сместа в тавичка, застлана с хартия за печене на дъното и леко намаслена, с размери 24 см в диаметър. пека на умерена фурна, около 160 градуса за 20 минути, като през това време забърквам още един блат от същите продукти. Изпичам и него и оставям блатовете да се охладят напълно.

                    

През това време, а може и предварително приготвям пудинга според указанието на опаковката. Аз използвах такъв с варене и прясно мляко, макар да може да се направи и с вода. Според мен с мляко е по-вкусно. Готовия пудинг също оставям да изстине напълно.
След това разбивам сметаната ( с 1/3 ч.ч чаша захар или по-малко, зависи от вкуса ви, дали е подсладена и т.н)  на сняг и прибавям малко по-малко от изстиналия пудинг банан. Оставям ароматния крем на страна и се захващам със сглобяването на тортата.

                         
                 
Разделям всеки един от двата блата на две, получавайки четири тънки блата. Сиропирам ги със захарен сироп, който винаги имам в хладилника.  Правя го от равни съотношения вода и захар, кипвам ги на котлона и готово. :)
Отгоре разпределям парченца банани. както виждате, бананите са повечко, защото както се изрази вуйна ми " не си ги жалила", което направи тортата по-специална. Самите те са усещаха свежи, а не потъмнили и "лигави" както стават, когато са тънички.

              
Отгоре слагам от крема и продължавам със следващия блат. Процедираме докарай така, като гледам да напоявам добре всеки блат, за да стане наистина сочна торта.      
     
                                                                          
Измазвам тортата добре, като отдолу полепвам трохи, които са от горната коричка на блатовете. Винаги я обелвам, защото е много вкусна и остава леко хрупкава.


Оставям в хладилника да стегне, а след това украсявам по желание. Аз използвах малко шоколадов ганаш ( рецепта тук), бита сметана ( около една чаена чаша течна, която разбих с 2-3 с.л. кристална захар) , няколко бисквитки, орехови ядки и парченца банани. 


Тортичката стана толкова пухкава, бананово ароматна и прекрасна, че просто нямам думи. Думи нямаха и всички, които я опитаха, освен, че дни наред ме карат да я направя пак.


Торта"Бананели" е може би най-вкусната торта с банани, която ще опитате, затова не пропускайте да го направите, а после и да ми пишете с отзиви.


А ако ви харесва тази, чакайте да видите какви съм ви ги приготвила за празниците - няма да можете да си изберете коя от коя по-хубава! Но така е, започва вкусния, коледен сезон, а с него, започвам и още една нова година блогуване :) 
Вкусни, усмихнати и щастливи почивни дни, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

37 коментара:

  1. Страхотна както винаги! Още следващата седмица ще я пробвам, тъкмо имаме и повод😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марчела :) щЩ се радвам да ви хареса! <3

      Изтриване
  2. Честит празник на блога ти, Люси, много време още да публикуваш все така интересни и вкусни рецепти! Тъй като съвпада с рождения ден на мъжа ми , сега избирам тортичка за него от блога и се залавям, успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, мила Светлучице <3 Ще се радвам да отпразнувате празника с някоя вкусна тортичка! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Честит празник Люси успех ти желая във всяко едно твое начинание.Тортата е Супер,няма как ще се пробва в някой от следващите дни.Успешен ден и раздавай усмивки на всички около теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Рони! Радвам се, че не ме подминаваш и дойде да споделиш празника ми <3 Прегръдки!

      Изтриване
  4. Честит празник, Люси! Всичко , което сте ни споделили е прекрасно. Желая Ви да продължавате да ни радвате и да приготвяте всичко
    с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, Анонимен! Благодаря за думите и пожеланията и за това, че ми писахте <3 Прегръдки!

      Изтриване
  5. Честит Празник,мила Люси!Пожелавам ти с все нови и нови изкушения да радваш очите и сърцата ни,ти правиш ежедневието няколко тона по-светло и интересно! Бъди все така свежа и неповторимо оригинална!Усилията,които полагаш,за да ни радваш,дори и когато си в трудно положение, всички имаме такива дни, неизбежно е,ще ти се възвръщат многократно под формата на пухкави прегръдки от погалените ни сетива;)Ти просто галиш сетивата с твоя нежен вътрешен и външен колорит;) Пожелавам ти много здраве,още много прекрасни идеи и все такъв страхотен успех на твоето разкошно,цветно и уютно местенце!Страхотна тортичка като за голям празник!Прегръдки сърдечни поздрави от Марта;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, колкото и сладкодумна да съм, не мога да изразя колко ме оставяш без думи, когато прочета написаното от теб. Съжалявам, че не те познавам на живо, защото си един от хората, които са успяли да ме опознаят наистина само чрез написаното от мен. Благодаря ти от сърце, прегръщам те и до нови срещи ( и истории)

      Изтриване
  6. Честито, Люси! Още много по 5 да ни радваш! Всяка твоя публикация е като светъл лъч (неведнъж ми оправяш деня), а да не говорим че е и “засищаща”. Щипката любов прозира от всяка твоя рецепта, моля те не спирай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Ане, толкова силни прегръдки ти пращам, че се надявам цяла зима да ти е топло. Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  7. Честит празник. Желая ти живот и здраве, много мечти к късмет да ги сбъднеш.
    Всичко което правиш е сърахотно, писането също. Абе с една дума кефиш ме
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за думите, Анонимен. Следващия път напиши и име, за да мога да ти благодаря по име :) Прегръдки най-сърдечни!

      Изтриване
  8. Честит празик!:) Пожелавам ти много здраве и вдъхновение, за да може още много да ни радваш с чудесните и изкушаващи рецепти! До сега, всичко което съм пробвала си е заслужавало. С нетърпение ще пробвам скоро и това изкушение. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ди! Ще се радвам да ти хареса и да ми пишеш пак :) Прегръдки!

      Изтриване
  9. Честита годишнина, Люска!Желая ти още много кулинарни успехи, много почитатели и споделени мигове на удоволствие от хубавата храна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, мила Тили! Прегръдки ти пращам и парче от тортата!

      Изтриване
  10. Всичко, което съм опитвала от бога, се е получавало прекрасно! Продължавайте да бъдете вдъхновение! Честити пет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря за високта оценка! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Честит празник на твоето красиво, вкусно и артистично местенце, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Марияна! Благодаря, че се присъедни и сподели празника ми! <3

      Изтриване
  12. Честитити ти блогодинки, Люси!
    Каквото и да напиша, ще е малко да изразя възхищението и уважението си към теб!
    Браво, момиче хубаво и мило, за всичките години на страхотни рецепти и усмивки!
    Бъди здрава и продължавай със същото вдъхновение да ни радваш!
    Топли прегръдки и целувки, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Хриси! Винаги съм те харесвала и преди, но след като се запознахме те заобичах. Толкова сърдечна и усмихната жена! Благодаря ти, че си сред приятелите ми и затова, че намина! Прегръдки!

      Изтриване
  13. Честит празник Люси, винаги чета рецептите ти не само заради вкусотиите, които приготвяш, но и заради начина по който ти представяш. И както се казваше в една детска книжка. Поздрав най-сърдечен, твой приятел вечен. Светлан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е един от любимите ми комплименти и ми е много драго да го чуя от мъж. Радвам се, че съм разбрана и нося приятно настроение и на дамите и на господата, защото знам, че рецептите се харесват така и така на всеки :) Благодаря ти, че ми писа. Наистина ще го запомня :) Поздрав най-сърдечен и от мен :)

      Изтриване
  14. Люси, все забрявам да пиша име. Катя.се казвам. Вече можеш да ми благодариш по име. Прегръщам те мило момиче.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  15. Люси, много ти благодаря за милите думи и искрено се надявам да се видим на живо някой хубав ден!;)Малко вероятно е да срещнеш в живота си такъв слънчев и с вроден усет към красивото човек като теб;)А по сладкодумие нямаш аналог,мила-всяка твоя рецепта е задължително четиво за гарантирано добро настроение! Много ти се възхищавам и ти изпращам искрена приятелска обич, защото наистина те чувствам като близка приятелка;)Успехи и здраве,Люси!;)Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря отново, Марта! Чувствата ни са взаимни! Прегръдки!

      Изтриване
  16. Честито��... Люси, ти си моята блог-благословия в кухнята. Представа си нямаш колко лесно и вкусно се готви с теб! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи, Кате <3 Значат много за мен! Прегръдки!

      Изтриване
  17. Мила Люси, жива и здрава да бъдеш ти
    и все така с любов да твориш вкусни красоти!
    И най-малко още сто години Блогинки
    и безброй кулинарни вълшебства ти ни сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Пете! Усмивки и прегръдки най-искрени!

      Изтриване
  18. Вече пет години...,
    Прекрасната малка вълшебница в своето вълшебно кулинарно пътешествие!
    Голяма прегръдка за теб, Люси, с благодарност,
    с много комплименти и удоволствие за всички сетива.
    Страхотна си! Продължавай да твориш! Бъди себе си,
    радвай ни с още вдъхновение, настроение и кулинарни изкушения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Диди! Толкова се радвам, че намина! Щастие да споделя празника си с един от хората, от които съм се учила. Благодаря от все сърце. Прегръщам те!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...