сряда, 26 април 2017 г.

Питки "Плетеница" / Mini Tangle Bread


Пролетта винаги ми носи смесени емоции. Като времето - ту студени, ту топли. От една страна ме наляга една една тежка въздишка по поредния завъртял се цикъл на отиващата се зима и равносметката, която щеш, не щеш си правиш. Кога аджеба изминаха тия 365 дни и какво се случи?
 От друга старана обаче, увеличаващия се ден, постепенното появяване на повече цвят около нас започва да ме зарежда с нови сили и усещането за настъпването на нов период. Една нова възможност да започнем от начало,  да постигнем целите си или  да научим нещо ново като днешната рецепта например.
Тя е една от тези, които грабват от пръв поглед, но почти веднага си мислиш - това няма как да го направя. Или поне аз така си мислех в началото.
Окажеш ли се обаче с готовото тесто в ръце, бързо ентусиазмът надделява и след броени секунди вече правиш едни от най-интересните хубави питки, които човешка ръка може да създаде.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!



А ето и самата рецепта:
Ето и необходимите продукти:
За тестото: 
Около 400 г брашно
250 мл прясно мляко
щипка сол
5 с.л. захар
1/2 кубче мая (около 20 г)
3 жълтъка
3 с.л. масло

За основа използвах добре познатото ви тесто от кремките, тъй като е идеално за моделиране, меко, но не лепнещо и приятно за работа. 
Не мога да кажа точно колко бройки излизат от тази доза, тъй като направих някои по-малки, други по-големи, а и тествах няколко други фигурки, но определено ще стигнат за всички. 
В линка може да видите как да направите тестото. Когато е готово, откъсвате малки парченца и го разточвате на тънки фитили с дължина около 30-40 см.
Първо правите външната част ето така:


След това правим прехвърляне отзад ето така:


Завъртваме един път във вътрешността и пак прехвърляме отзад-  напред:


Завършваме спиралата във вътрешността, като може да откъснем излишното тесто, ако имаме такова.
Можем да направим две или три прехвърляния, зависи колко големи искаме да направим хлебчетата.

Оставяме хлебчетата да втасат за няколко минути на топло, а след това пъхаме във фурната да се запекат за 10-15 минути на 200 градуса.
Може да ги намажете с размито с малко мляко яйце по желание.


Уханието, което се разнася в кухнята кара дори краткото време за печене да изглежда като цяла вечност.
Веднага щом г извадим от там обаче, можем да се насладим на тези вкусни, пухкави сладки хлебчета.

И така, оставям ви с тези приятни кадри и надявам се пробуден апетит, а аз ви пожелавам една по-топла, пъстра и красива седмица!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

6 коментара:

  1. Много красиво, ефектно и ... майсторско изпълнение!
    Поздравления с пожелания за успех, Люси - заслужаваш го!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Диди! Прегръдки и поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Источник рецепта сайт Поваренок http://www.povarenok.ru/recipes/show/121045/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй като идеята я има и другаде, а рецептата е съвсем различна за тестото, източник не е посочен в случая. Ще оставя линка ви все пак, ако сте сигурни, че това е първоизточника. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...