петък, 20 януари 2017 г.

Нежна и сочна торта с мандарини / Mandarin Cake


"Искате да отслабнете? Да ядете здравословни и вкусни храни? Няма такова нещо! Загасете компютъра и отидете да цепите дърва. Но ако искате да сте щастливи и усмихнати в това студено време, вижте каква торта може да си хапнете"

Eто как ме посъветваха да започна днешната си публикация моите приятели. Понякога в стремежа си да не засягам злободневни теми в постовете си, наистина се чудя как точно да ги започна така,че да ви създам настроение.

Да, знам, че празниците отминаха и много от нас искат да минат на диета, но затова пък зимната депресия взе да ни наляга все по-често след края на цялата еуфория, махането на украсата и липсата на усмихнатите и опиянени лица на улицата.

Сега не ни остава друго освен тихо и с присвито сърце да чакаме първите знаци на пролетта, но затова трябва да грабваме всяка възможност, която ще ни донесе усмивки и повече цвят в ежедневието.


Днес е петък например и освен класически повод за пиене, може да бъде за ядене...на торта например. Почивните дни ни дават възможност да си я приготвим, изядем и с нови сили от понеделник да изгорим калориите, борейки се да стигнем до работа в снежните преспи 
(Абе, аз реша ли, причина, повод и оправдание за торта все ще намеря) 
Тази торта не е диетична сама по-себе си, но е наистина много лека за хапване. Като малка, нежна, пухкава целувка, с аромат на портокал и мандарини, а отгоре на всичко е толкова сочна, че просто с всяка следваща хапка ще си обещаваш, че ще е последна...



Списъкът с продуктите може да ви изглежда дълъг, но не оставяйте да ви стряска - няма нищо кой знае колко сложно за намиране. Аз направих няколко промени от оригиналната рецепта, но според мен стана още по-вкусна :)  
Тортата излезе и доста голяма на височина, така, че бих препоръчала да се направи и по-големи тавички. И така, не оставяйте цитрусите да увяхват в купата на масата , а вижте как да ги приготвите в тази рецепта:

Необходими продукти:
За блатовете:
8 бр. яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. корички от мандарини/ портокал
щипка сол

За крема:
200 г крема сирене
250 г маскарпоне
1 1/2 ч.ч. сметана за разбиване
1 1/2 ч.ч пудра захар
2 с.л. корички от мандарини
2 с.л. портокалов ликьор ( не е задължителен) 
1 ванилия

Още:
2 консерви белени мандарини
кокосови стърготини

Започваме като отделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме първо белтъците с щипка сол и половината от захарта. Бием докато станат на сняг. Оставяме на страна. 
след това разбиваме жълтъците , с останалата захар, 

                         

прибавяйки ванилията, млякото и рендосаните на ситно мандаринови корички. Може да зместите плода изцяло с портокали или да ползвате само портокалови корички. 


След като сместа е готова, започваме да прибавяме от белтъците към нея, като постепенно пресявам и от брашното с бакпулвера.

                     

Получава се богат, пухкава текстура, като разпределям сместа в три тавички по 20 см в диаметър. Вие може да я разпредлите и в две по 25 см. 


 Тавичките са намаслени с олио и застлани с хартия за печене на дъното. Пека в предварително загрята фурна на около 160 градуса. 
Готовите блатове оставям да се охладят на леко открехната вратичка на фурната , за да не спадат.
В оригиналната рецепта се използва 600 г крема сирене, но скръндзата в мен реши да използва само 200 г крема сирене ( ето и марката, която използвам) и маскарпоне от 250 г. 
Кремът е напълно достатъчен и в тези количества. 

              

Разбивам сирената, които са  на стайна температура със захарта, и към тях прибавям предварително разбитата на сняг сметана,. аз използвах неподсладена, тъй като предпочитам да не е толкова сладък кремът. 
След това прибавям рендосаните корички, които като количество може да си ги натаманите на вкус. Добавяме и ароматите - ванилия и ликьор от портокал или мандарини, или пропускаме последното, защото нямаме. :) 


Сглобяване на тортата: Разрязвам блатовете на половина, като по този начин получавам шест по-малки блата. Отцеждаме мандарините от консервите, като със сока напоявам блатовете, отгоре слагам от крема, 

                         

а отгоре нареждам от мандарините. Предполагам, че може да използват и пресни мандарини, но аз предпочитам тези от консерва - обелени, леко подсладени, сокът е чудесен за напояване, а не са скъпи. 
             


Така процедирам докрай, като завършвам измазвайки цялата торта с крем, а отгоре украсявам с резенчета пресни мандарини, мента и кокосови стърготини за още по-ароматен , тропически вкус. 


Обожавам тази торта. Не е кисела, не е прекалено сладка, блатовете са изключително пухкави и сочни, а кремът е толкова божествен.


Уханието на мандарини, портокали и кокос, правят всяка хапка наистина специална. 


Опитайте и вие и после ми пишете в коментарите с вашите впечатления, а вече подготвих и албум номер три в страничката във фейсбук, където може да ми изпращате снимки на приготвените от вас творения по моите рецепти :)

Гушкави почивни дни, приятели! :)


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



2 коментара:

  1. Магьосница си, нали знаеш? Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,тортат стана страхотна,сочна и много ароматна!Страхотна сте! Елисавета Томова

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...