понеделник, 31 октомври 2016 г.

Торта за Хелоуин "Господари на ужаса" / Halloween cake "Masters of Horror"


Нали не сте си помислили, че съм забравила за втория ми най-любим празник след Коледа?! Не бих искала такава мисъл да ви минава през главата, макар и тази година да не успях да пусна всички така отдавна запланувани публикации. Нямаше как обаче да не ви "почерпя" с нещо сладко..все пак от мен пакости и лакомства да искаш :) 

Тази публикация ще бъде малко по-различна от досегашните, като почти се изкушавам да пропусна вече задължителното въведение, което всеки уморен от отговарянето на един и същи въпрос и всяка година блогър трябва да направи, а именно традиционното: " Знам, че този празник не е наш..бла бла..но на мен ми харесва...бла бла..ако не ви харесва на вас..бла бла..моля, не четете и т.н". 

Колкото и да е уморително обаче всяка година да се водят едни и същи спорове, хубаво е, че вещицата в мен не спи и хич не смята да спира да си живее живота както й е угодно, нито да спира да намира в него всеки един повод за радост, а Хелоуин, скъпи приятели е точно това. Весел празник!


И като такъв заслужава торта, като тази година реших, че централно място на масата ще заеме една торта, която ми се върти в главата от доста време. Имах идеята да направя торта, посветена на "Господарите на ужаса", представени от най-любимите ми и класически като цяло филми в хорър жанра.


Все още изпадам в "лек " потрес, когато някой ми каже, че не харесва филми на ужасите, като разбира се не очаквам да са любими на всички, но след като баба ми може да коли кокошки без да й мигне окото, трудно ми е да чуя думите "Не ме кефят тия филми с кървища и страшотии" от 200-килограмова бабанка с изскубани вежди, който току-що се е бръкнал за билет за Фики. То чак такъв ужас в моите филми няма!!!!! 


Но да се върнем към тортата: Атрактивното в случая за мен не бе само факта, че всички картинки са от ядлива хартия, но и изработката на малкия прожекционен апарат като от кино, който сложих на върха на тортата. Държах той да "функционира" поне що се касае до светлината, и съм щастлива, че успях да постигна целта си, макар самата аз да не съм много веща в работата с фондан. 

Не веднъж съм казвала, че макар да признавам безспорната красота на фондановите торти, вкусът на самия материал не ми е най-любим. За изработването на фигурки няма равен обаче и вярна на моите принципи, успях да се справя с минимално количество от него, но въпреки всичко да изглежда добре. 

Остана ми малко време ( и белтъци от някъде) да спретна и едни целувки - кокали, като ми попадна в магазина някаква ужасна захар, която нямаше разбиване, и така си остана малко в сместа. Така е като не се доверих на изпитания си метод, за да си спестя няколко минути ( много умно, няма що)! Реших обаче, че всичко ужасно като ужасните ми целувки за този празник е таман тематично..така, че не съм "ревала" много по въпроса!
Ако търсите безпогрешна рецепта за целувки, с гарантирана идеално разбита захар, вижте тук !!!



Както ви споделих, няма да е традиционна публикация, тъй като доста от самата торта беше импровизирана, но като цяло използвах за основа тортата "Червено кадифе", която можете да видите тук!!!
В случая обаче, реших да я направя "Черно кадифе", като сложих повече тъмно какао и черна боя в блатовете и постигнах този тъмен цвят. 

              

За да контрастира добре с тях, оцветих пък крема в червено..да бъде по-bloody :) Като цяло направих тройна доза от тортата, тъй като  все пак целта беше и торта на два етажа. 
Ако искате да разберете повече за самото сглобяване на такъв вид торти, както и покриването им с фондан, може да погледнете ТУК, където обяснявам подробно. 

Прожекционния апарат беше предизвикателство до толкова, че трябваше да намеря малко фенерче, което се включва и изключва лесно. Да живеят китайските магазини и китайската храна!!!

Купих едно такова точно от кварталния "всичко за левче" store, и с моите не до там търпеливи умения за работа с фондан измайсторих ето това : 


 Залепих ги с малко вода, а от още малко парче фондан оформих и самата поставка, като общо взето беше някаква недъгава от моя страна работа като с пластелин, като финалният резултата на моменти много мязаше на меко дилдо. :)


За покриването на тортата с фондан също не съм си давала много зор, тъй като осъзнавайки, че по-голямата част от нея ще бъде покрита и с фонданова хартия, ми даде пълна свобода да си оставя ръцете където и както си поискам. 
Добре е да спомена, че като цяло ползвах наистина качествен фондан, който беше приятно ароматизиран и предварително оцветен в черен цвят. Бих могла да кажа, че за мен е голямо улеснение да ползвам такъв фондан, тъй като месенето и оцветяването на фондана винаги ми е късало нервите, пък и никога не мога да получа толкова наситен цвят, освен ако не сложа цяла тубичка боя. 

След като сглобих тортата, навлажних леко страните с малко вода и залепих ядливата хартия.


Получи се идеална гладкост, без никакви усилия :) 


Още малко декорации, щрак на фенерчето и ето:
The Masterpiece is born! 






Ех, за съжаление не мога да ви я покажа в разрез, нито да ви дам друга възможност да я опитате, освен ако не я приготвите сами, но ви гарантирам..This is a CAKE to die for :) 

Пожелавам ви една СТРАХОТНА и веселяшка вечер, приятели и до нови срещи :)

Happy Halloween



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




4 коментара:

  1. Луси , страхотна торта ! Голям факир си ! Мога ли да те попитам за тази хартия за ядене , дали става да я залепя направо върху масления крем без да обличам с фондан ?Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани, може и директно върху крема, но е добре да съобразиш дебелината на хартията, цвета на картинката и цвета на крема, за да не прозира. Плюс това трябва да го загладиш добре, за да няма бабунки под снимката :) Поздрави!

      Изтриване
  2. БОЖЕЕЕ КАКВА КРАСОТА! А тези паяци от къде са? И розата ли е от фондан ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Розата е истинска, предпочитам по-малко фондан, а паяците не помня от къде купих :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...