сряда, 14 септември 2016 г.

Ароматно цяло печено пиле с бира / The Perfect Whole Roasted Chicken with Bееr



Дори не знам от къде да започна! Този път сериозно обаче. Трябва да премина към рецептата все по някое време, но все си мисля, че дължа някакво обяснение за ненадейното ми изчезване от полезрението на кулинарния живот. 
Насъбират се коментари и запитвания без отговор, не успявам да пиша или посетя дори приятелите си блогъри и да почерпя вдъхновение или просто да се оближа на някоя вкусотия, а дори не искам да започвам с мейлите в пощата.
Имали ли сте толкова много работа, че в един момент просто изпадате в кататония и гледате в една точка?! 





Причината за всичко това не е разбира се вроденият ми мързел. 
Не, не, не!
Истината е, че след дълго планиране, (но не много дълго обимисляне,) решихме да се преместим в Норвегия. 
И докато половинката  е тук вече няколко месеца, аз изживявах топлинен катарзис в България и прекарах едно наистина вълшебно лято. ( Най-добрия подарък, който можеше да ми направи) 
Ето, че обаче всичко това свърши и последните дни опаковах кашони с багаж и си взимах мисловно сбогом с всичко, което обичам в България. И докато преди годините този лист не бе толкова дълъг, в последно време нещата се промениха и заминаването никак не беше толкова лесно, както си го представях. Всеки ме питаше как съм, дали се вълнувам, а аз отговарях с едно "Добре съм", но вътрешно за първи път усещах в сърцето си, че много "неща" в България ще ми липсват. 


Последните години бяха емоционални за мен, тъй като успях да създам много нови познанства и приятелства, открих цял един свят от интереси и култура, която ме въвлече и понесе в една пъстра вихрушка от приятни преживявания и изпитания в едно и също време. Заживях отново сама и въпреки, че фокусът беше винаги предстоящото местене, все повече и повече се привързах към нещата, които трябва да оставя, които така и не обикнах досега, а ето, че сега не си представям живота си без тях. 

Каквото и да става обаче, вярвам, че човек съжалява повече за нещата, които не е направил, отколкото обратното, затова се гмуркам в дълбокото, пък да става каквото ще. Дотогава ще се опитам да създам перфектния баланс между живот в чужбина и прибиране по-честичко у дома (лъжа, която всеки си казва, но сме длъжни да я поддържаме жива), да запазя приятелствата си и да съм на линия за всякакви кулинарни ангажименти от по-сериозно естество, да не изпадам в паника и да следвам максимата си : when in doubt...just cook something! 


Това разбира се няма да е лесна задача, тъй като след като се нанесохме в първата си квартира (която можем да си позволим), и прегледах инвентара, с който разполагам и цените на продуктите в магазина, моята най-искрена реакция бе нещо такова: 


След като пих една студена вода (тука в Норвегия алкохолът е рядко срещано явление като добър басист) реших, че с времето ще успея да спретна все някаква кухня, в която да спретвам все някаква храна. Дотогава пък имам цял куп с рецепти в чернови, която бях така умна да си поподготвя, докато "запивах" с бира лятото в България.
Днешата е точно такава, защото не само е приготвена под влиянето на бира, но и съдържа бира - нашата любима, българска, лятна подправка и гарнитура.
Отдавна не бях пекла цяло пиле, тъй като не успяваме да го изядем на едно сядане, а месото не е толкова апетитно като поостане. Затова пък цялото печено пиле си има своя чар и уникален вкус, като под ръка вече имам няколко полезни рецепти, на които мога да разчитам, щом ми остане сготвено пилешко месо.
Надявам се и на вас да ви хареса, а обещавам ви, ако сте гладни, съвсем спокойно може да си го изядете за вечеря. Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр. цяло пиле
1бр. бира (400-500 мл)
2-3 скилидки чесън
1-2 резена лимон
1 с.л. масло
сол, черен пипер, лют пипер, (кимион, кориандър, чесън на прах и печена мляна царевица)*

Още за гарнитура:
пресни картофи, моркови и чушки

Започваме, като измиваме пилето ( хигиената винаги е важна ;) ).
Нарязваме лимона на едри парчета, а сикилидките чесън обелваме и пъхаме в пилето. Осоляваме отвътре.


Затваряме крачетата с помощта на канап и мажем пилето с масло, като го подправяме с подправките. ( * тези са по-желание, тъй като са от "микс подправка за ароматни картофи", която се съчетава иделно с останалите, тъй като не са натрапчиви) 
Може да сложите и малки парченца масло директно върху кожата.


Заливаме всичко това с бира, 


като аз се спрях на пейл бок на Столично. Изсипах почти цялата в тавата, като си заделих съвсем малко за дегустация, да не се окаже отровна нещо...но добре си беше :)


Пъхнах пилето да се пече на 180 градуса за около час, като след като хвана хубав цвят отгоре, покрих с фолио и задуших, като продължих с печенето. Коричката тогава омеква, затова махнете фолиото няколко минути преди да го извадите, за да стане отново хрупкава. 



Гарнирах ястието с печени на фурна сезонни зеленчуци като пресни картофи, моркови и зелени чушки, всичко нарязано на средни по големина парчета.



Месото е толкова крехко и ароматно, а за най-добър вкус използвайте наистина хубаво пилешко месо и не посягайте към замразените такива.
С тези вкусни кадри ви оставям за сега, а вие ми стискайте палци да не умра от глад в Норгето (и жажда, и жажда!) , докато си водя блога и се опитвам да си сглобя някаква кухня.
Пожелавам ви една чудесна седмица, а ето, че вече сме я преполовили...какво по-чудесно?!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

21 коментара:

  1. Еххх, Люсии... :(
    На фона на това, че миналата сряда станах майка на още едно прекрасно момченце, сега новината за отпътуването ти истински ме натъжи... Надявам се да е за добро, желая ти всичко да се случи както си го планирала и нека щастието и успеха да бъдат твои неизменни спътници! Сърдечни поздрави от мен и от малкия Давид, още тази вечер ще опитаме рецептата ти за пиле с бира... Тъкмо ще спим нощес!!! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Перфектна както винаги,дори в тежката задача като преместване (аз знам,че е така също живея в чужбина).Пожелавам ти да си силна и все така креативна(знам че го можеш).Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,
    животът в чужбина не е никак лесен, поне дакото се устрои и свикне човек.Чудесно е пилето и гарнитурата.
    Поздрави и спокойствие в чужда страна !

    ОтговорИзтриване
  4. Мале, Люска, как ме уцели с това пиле :) Последните 10 дни направих две гриловани, които подмазах достатъчно люто и си облизахме пръстите. А пилешкото не е често поднасяна храна у дома, но напоследък се завърнах към него, тъй като случвам прилично пилешко, което и изпечено запазва форма, не се свива и да изтича вода.
    Облизах се на снимките ти... и да ти пожелая лесна адаптация на новото място и много хубави моменти.
    За ястия, не се съмнявам, че ще ни предложиш нови и различни от нашата кухня идеи. Ще следя с интерес.

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Люси,зная, че никак не е лесно начинанието което си предприела, но от сърце ви пожелавам на добър час!! Нека всичко, което се запланували да се случи по най-добрия и безболезнен начин!!
    сигурна съм, че ти ще си създадеш и там перфектна кухня и пак ще ни радваш с невероятните си кулинарни шедьоври!!
    Прегръдка, миличка и good luck!!

    ОтговорИзтриване
  6. Успех!Всяко начало е трудно ,но ще се справиш.И не забравяй да ни представяш по някоя вкусотия макар и по рядко.
    Гери

    ОтговорИзтриване
  7. Много късмет и сила!!! Дано и нашата нужда от теб ти дава сили!!! Дано животът ви е прекрасен без значение къде!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Лиляна Терзиева14 септември 2016 г. в 16:26

    Welkommen i Oslo:)Рецептата ще се пробва и ще пиша:)

    ОтговорИзтриване
  9. Люси ,успешен старт на новото място ! С нетърпение ще очакваме твоите кулинарни изненади!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Люси,както винаги ни нагости с много вкусна вечеря!Благодаря!По повод решението ви да се преместите в Норвегия искам да ти пожелая да бъдеш силна и дано ви се оправдаят очакванията на теб и съпруга ти!Знай че носталгията ще ти бъде първа приятелка и враг едновременно!Много е "досадна"дано да свикнеш с нея..... Аз още не съм а вече 16 години живея във Флорида.... но ако някой ме попита преди 16 години дали бих си отишла от България отговорът ми е катигорично"ДА" пак бих го направила!Успех мила,всичко зависи от вас самите!Сърдечни поздрави-Галя

    ОтговорИзтриване
  11. Люси , много се радвам за вас . Мечтая да посетя Норвегия и дано се сбъдне някога . Дори и да не готвиш , продължавай с пътеписите от там . Желая ви успех .

    ОтговорИзтриване
  12. О, скъпа все едно разказваш вместо мен:))) Знам какво преживяваш в момента... Да знаеш обаче, че точно така ще създадеш най-големите си шедьоври в кухнята, човек може да бъде много креативен, когато обстоятелствата го налагат. Обръщай внимание на красотата около теб, наслаждавай се на непознатите неща и облечи в колорит всяко съмнение или чувство на тъга. Приятелите и близките ще са винаги до теб, макар и на хиляди км разстояние. Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Тъкмо ще ни въведеш в дебрите на непознатата норвежка кухня:) Чакам с нетърпение разказите и рецептите ти! Успех!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Бадете живи и здрави, дано да свикните в чужбина

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте! Чудесна рецепта! Колко време се пече пилето, покрито с фолиото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Зависи от големината на пилето. Аз си го пека почти през целия час под фолио, с изключение на първото запичане и след това, малко преди да го извадя от фурната за хрупкавост. Поздрави!

      Изтриване
  16. Успех в начинанието и дано се чувстваш добре и постигнеш това, за което си отишла.

    Ще очакваме вдъхновенията ти ала Норвегия от тук на сетне, с обновяването на инвентара ще се справиш ;)

    ОтговорИзтриване
  17. Аз пък се натъжих...
    Принципно, защото искам младите и качествени хора да си остават тук, все си мисля, че нещата вече вървят към по-добро и си струва...!
    И в частност се натъжих за теб, защото намирам, че си именно от тези хора!
    Дано сте по-добре там, макар аз да не вярвам в това, защото хората със сърца винаги милеят за родния дом и Родина, независимо от това, колко по-добре са материално навън!
    Ще чакам да се върнете:) някога!

    ОтговорИзтриване
  18. Приятели, благодаря на всички за окуражаващите думи и всички пожелания! Ще видим как ще се развият нещата тук, но се надявам промяната да е за добро! Надявам се все пак да мога да отскачам до родината и да успея да съчетая работните ангажименти с кулинарните :) Със сигурност ще ви представя някои интересни местни ястия, но първо да прочуа въпроса! Поздрави сърдечни на всички и благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  19. От сърце ти желая да намериш и да постигнеш това което търсиш и усещащ че ти трябва в живота, точно там където си :) Вярвам, че където и да си с човека когото обичаш и се чувстваш себе си, можеш да бъдеш щастлив! Продължавай да се усмихваш и да бъдеш себе си и всичко ще бъде наред :)
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за милите и окуражителни думи, Таничка! Надявам се да си права и късметът да е с нас, както и неспирната ни упоритост! Прегръдки и много сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...