понеделник, 28 март 2016 г.

Рулца с кайма в хрупкава коричка / Minced meat filled phyllo rolls


Седмицата започна, но не затягайте коланите прекалено! Така и така ще ви се наложи да откопчаете едно копче след като седнете на масата с днешното ми предложение за основно ястие. Както винаги е нещо, което става много бързо, идеално за приготвяне след края на работния ден.


Днес ще похапваме хрупкави рулца от кори за баница, пълнени с кайма и залети с вкусен, пикантен сос. Ще ви отвори такава хапка, че ще се превърне в глътка! 


Гарнираме всичко с малко бял ориз и кисело мляко, като последното тушира леко пикантността на ястието и му дава необходимата свежест. Ако искате разбира се, може да избегнете лютия елемент, но у дома не пропускаме възможност да хапнем нещо пикантно. Ето защо и тази рецепта бързо стана фаворит! Ще се радвам и при вас да е така, затова няма да се бавя -  ето и рецептата.


Необходими продукти:
8 листа кори за баница 
250 г кайма
1 глава лук
3 скилидки чесън
сол, черен пипер, млян кимион, мащерка, червен пипер

За заливката:
1 пълна с.л. масло
1 с.л. олио
1 ч.л. люта салса (паста) 
1 ч.ч. домашен доматен сос / пюре
благ червен пипер за поръсване

На снимката по-долу може да видите, че макар и да направих половин доза от рецептата, като също така модифицирах съвсем леко, количеството получени рулца не е никак малко и мисля, че е достатъчно за едно хранене. У дома не обичаме да се застоява храна с дни, та затова винаги приготвяме, колкото ще се изяде. Затова и вместо един пакет кори за баница, използвах половин или по-точно осем кори. Разделих ги на две по четири броя. 


Взимам първите четири листа и без да ги мажа с нищо, слагам в тях половината от предварително овкусената с накълцан лук, чесън и подправки на вкус кайма. Оформям я по дължина и завивам корите на руло.


Получаваме две рула, които режем на парчета под лек наклон с остър нож и редим в тавичка.


Пека ги до златисто във фурната на 190 градуса, като, ако тръгнат да потъмняват бързо, ги покривам с лист фолио. Важното е каймата да се изпече, но да остане все пак сочна, но това не отнема време, тъй като е на малки порции и разрезите ни позволяват да наблюдаваме процеса. 
Когато са готови, ги изваждаме и ги мажем със соса. 


Него приготвям като в купичка слагам разтопеното масло, олиото, една чаена лъжичка от лютата паста (вие можете да замените с лют пипер) и доматения сок. Моят сок бе домашен и е нещо средно между сок и сос :)  


Заливам хубаво рулцата и пъхам обратно във фурната за още няколко минути, докато сосът се запече. При поднасяне поръсвам с тънък филм от сладък червен пипер, за да имат тази кадифена текстура. 


Не слагам мазнина в тавата, и въобще в рецептата се използва малко като цяло, тъй като ми харесва рулцата да са предимно хрупкави. Освен това използвах кайма смес, а не говежда, която съдържа достатъчно мазнини. 


Не беше никак лесно да се правят тези кадри, докато от чинията ухаеше толкова неустоимо, та се наложи няколко рулца да бъдат жертвани още на момента. 


Ако днешният ден няма да ви даде много време за готвене, а ви се хапва нещо наистина лесно и бързо,


опитайте тази вкусотия! 


Актуализация 2018-та :
И накрая, отново ще ви помоля да ме подкрепите в гласуването в годишните награди на Блоговодител, като дадете гласа си за мен в следните категории.  

- Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
- Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
- Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
- Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Ето как става това:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


6 коментара:

  1. Стилно поднесено,вкусно ястие!Поздравления,Луси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Миленка! Усмихната седмица!

      Изтриване
  2. Люси,
    с интерес прегледах всички новопубликувани рецепти и останах очарована.Много ми хареса веган - тортата и чийзкейка и ще ги пробвам при първа възможност.Но и другите рецепти са прекрасни.Хлебчето , което си направила по интересна технология също ще изпробвам.По подобен начин се прави нафората в църквата - запарва се брашно .Тази най - нова рецепта с кори за баница също не е за подценяване.У дома често използваме корите, защото са без набухвател.Така,че наистина всички рецепти са чудесни.Поздрави за иновативните идеи и изпълнение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ленка! Ще се радвам да ги опиташ и да споделиш менени, пък аз ще нападам вегански майонези, че към печените меса ми трябват все някакви полезни сосове и разрядки, които не са тежки :) Поздрави,мила!

      Изтриване
  3. В момента реших да се възползвам от това твое изкушение като знам, че резултата ще е съвършен!стана чудо! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Деси :) Много се радвам! Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...