петък, 25 март 2016 г.

Сочна веган шоколадова торта без глутен / Fudgy Chocolate Vegan Cake - gluten free


Честито Благовещение и честит имен ден на всички благи и сладки хора, празнуващи днес! На празника, като на празник - ще има торта! Но дали сте готови за нещо различно! Обикновено тази дума предизвиква смесени чувства в повечето хора, тъй като те обичат рутината и познатото, но пък аз вярвам, че постоянното развитие е в основата на един успешен съвременен човек. И така, ето защо се предизвиках и реших да навляза в една доста непозната за мен материя! И аз да си призная, бях с леко смесени чувства, но сега като се убедих в резултата, може да се каже, че си имат нов фен в мое лице :) Говоря за безглутеновите и веган рецепти (и най-вече сладкиши), като няма да познаете, но тази торта е точно такава!  



Никога не съм вярвала, че една торта с такива продукти може да ми бъде толкова вкусна, но определено спечели сърцето ми. То не че нещо им има на продуктите - все хубави и качествени, полезни - да си хапваш спокойно и да не се притесняваш за нищо. Самата аз бях ползвала някои от тях, тъй като се стремя да преминавам към по-полезни алтернативи на основни продукти в готвенето у дома, но никога не съм ползвала само тях в рецепта. 


"Вина" за днешната рецептa имат био магазин Спирала, които бяха така любезни да ме поканят да си избера някои продукти и да сътворя някоя вкусотия. 


Аз се спрях на : био кокосово масло, най-сладкия естествен подсладител - стевия и безглутеново брашно с набухвател.  Всичките продукти използвах за направата на тази торта, но ако вие решите да я правите само безглутенова, или само веган, можете да замените и промените някои от тях. 


Аз обаче никога, ама никога няма да променя нещо в тази торта, защото има най-сочната текстура и най-нежния и вкусен  "шоколадов" крем евър!


Но ето и как да я приготвите, ако решите да поемете по по-здравословния кулинарен път :)
Необходими продукти:

За блатовете:
2 бр. средни глави цвекло
500 мл бадемово мляко
1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло
1 бр ванилия 
1 1/2  ч.ч. безглутеново брашно с набухвател
1 с.л. листа от стевия на прах (може и повече или да се замени с 1 1/2 ч.ч. кафява захар) 
3/4 ч.ч. млени бадеми
1 ч.ч. неподсладено какао
1 ч.л. сода, загасена с ябълков оцет
щипка сол

За крема:
2 бр. авокадо (добре узрели) 
1/2 ч.ч. неподсладено какао 
стевия на вкус (може и кленов сироп или агаве сироп) 
2 с.л. разтопено кокосово масло
1 ванилия
3-4 с.л. горещо еспресо
Започвам като измивам, обелвам и нарязвам цвеклото на средно големи парчета. Слагам във фолио, завивам ги добре и пъхам да се пекат за около 40 минути на силна фурна. Готови са, когато забучена в тях вилица влиза лесно. Можете да решите да ги сварите, но отнема повече време според мен. Пасираме ги на гъста паста, като, ако е необходимо, добавяме малко водичка, за да стане по-сочно пюрето.

                

През това време слагам в чашка кокосовото масло, което има твърда консистенция по принцип, и го разтапям в микровълновата за няколко минути или пък във все още горещата от печенето на цвеклото фурна. 
Подготвям си и стевията, която е наистина много сладка и една чаша от обикновената захар може да се сравни с една лъжичка от стевията. Въпреки това тя има по-специфичен вкус и вие можете да решите да ползвате микс - стевия и кафява захар, ако искате добре познатата сладост на захар в сладкиша. 


И така, в купа с телена бъркалка смесвам пюрето от цвекло, разтопеното кокосово масло, стевията (това е зеленото нещо на снимката) и бадемовото мляко (съвсем достъпно го има в големите хранителни магазини ).


В друга купа смесвам сухите съставки - пресятото брашно, което е с набухвател и е без глутен, какаото, ванилията, солта, млените бадеми. Ако не ползвате такова брашно, ще е добре да добавите и лъжичка бакпулвер.

                    

Разбъркваме всичко на хомогенна смес и прибавяме сухите съставки към мокрите на два пъти, като отново разбъркваме с бъркалка. Прибавям и загасената с оцет сода. Ако сместа ви стане твърде суха, добавете малко вода, но все пак крайният резултат е  тежко и по-скоро гъсто тесто. Разпределям в две тавички с диаметър от 20 см, на дъното на които съм сложила кръг хартия за печене.  


Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40-50 минути. Блатовете може да се напукат отгоре, но като ги обърнем са гладки, така че ползваме тази страна. Имайте предвид, че блатовете остават сочни до последно, така че е възможно забита в тях клечка да не излиза напълно суха до последно, но такава е тяхната текстура. 


Оставяме ги да изстинат напълно и се заемаме с крема. За целта пасираме два броя зряло авокадо с изброените продукти. Тук хубавото е, че можете да опитвате крема на вкус и да променяте някои количества - аз прибавях постепенно от разтопеното кокосово мляко, малко от топлото кафе, още малко стевия и така. Използвайте и други подсладители като кленов сироп и дори отново кафява захар, ако искате да засилите сладкия вкус.


Към моя крема добавих и още млени бадеми между блатовете и малко в пасирания крем, тъй като на мен ядките никога не са ми достатъчни :)


Украсих тортата със сурови ядки, които й придадоха много чаровен вид!



Още не мога да й се нарадвам...такава красавица стана, пък така да върви с кафето сутрин :) И така, смятам предизвикателството за изпълнено, но сега май ще искам още ! :) 


Така че очаквайте от време на време (няма да изневеря на стила на блога си де) още някоя от тези вкусни веган и/или безглутенови рецепти, които очевидно са доста добри. А и накрая - посвещавам това торте на моята приятелка и учител по норвежки Мая Вуковска, веган, с който така и не сме се черпили с друго освен неща в чаши :), но пък никога не е късно :) 



И преди да ви оставя с тази първа сладка хапка, отново ще ви помоля да ме последвате в инстаграм тук -  https://www.instagram.com/lussievtimova/ 



               Пожелавам един сладък Благовец, приятели! ( има си хас - нали е петък :) ) 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




27 коментара:

  1. Честит празник, Люси,
    прекрасна идея за торта - убедена съм, че и вкусът е страхотен...
    Поздравления мило момиче,
    благодаря за удоволствието, всеки път ме очароваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Диди - честит празник и на теб! Черпя те с едно парче виртуално, че само така мога за сега! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  2. Прекрасна е, прелестна, неустоима! Тортите ти са изключителни, Люси! Честит празник, с пожелания за здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Кате! Честит празник и много пролетно и цветно настроение!

      Изтриване
  3. Много благодаря и честит празник, Люси! Покрай детето пишман станах за безглутенови и безмлечни рецепти (не че искам , но заради здравословните му проблеми се наложи). А може ли идея с какво да заменя кафето, защото е още малък за кофеин ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Напълно разбирам нуждата от такива рецепти специално за такива случаи, затова и реших да почна да публикувам и от тях! Може да пропуснеш кафето, и щом не трябва да е веган, може да сложиш мед. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Много благодаря за отговора <3

      Изтриване
  4. Ihaaaa, super e! Nepremenno shte q probvam!

    ОтговорИзтриване
  5. Люси, здравей! Приветствам новото течение на здравословни десерти и реших да направя тортата, но четейки продуктите забелязах, че количеството на какаото се измерва в чаени чаши. Би ли споделила, какво какао използваш? Обикновено ниско-маслено или натурално пълномаслено?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Мария! Не мисля, че вида какао е от такова значение - важното е да е по вкуса ви! Аз ползвах един вид за блатовете и друг вид за крема. :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Чета рецептата, гледам снимката и не вярвам:))
    Честно казано не ми звучат вкусно здравословните неща, ако нямаше снимка щях да си подмина, но изглежда фантастично!
    Абе то под твоите ръце и камък да смелиш така ще изглежда:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Веселка, благодаря ти мила! И аз така си мислех за тези десерти, но откакто я направих тази торта, само тя ми е в ума и май ще я правя пак. Поздрави от сърце, мила!

      Изтриване
  7. Страхотна идея за тортата с цвекло и хлебчетата с цвекло, задължително ще ги пробвам. Исках да направя точно тази за рождения ден на майка ми, която не признава друга торта освен силно шоколадова (както и всичките и внуци...) За случая не държим на "веганската" страна на сладкиша (въпреки, че се стараем да се храним колкото може по-здравословно). За празника ще сме наистина много на брой консуматори - поне 9 и току-що видях рецептата и на шоколадовата торта с майонеза, която също ме впечатли... Имам идея да направя комбинация от двете рецепти, като може би към тази бих могла да добавя още малко брашно и домашна майонеза за разкош? И аз съм чела само хубави отзиви за сладкиши с майонеза! Другия вариант е да се придържам към рецептата за другата торта, но да добавя пюрето от цвекло към рецептата за по-голямо количество, ядки, - и за крем вместо сметана да сложа авокадо като в тази прелест? Дали би се получило и дали мога да сбъркам тотално в опита? Да, майонеза + авокадо ще е доста калорично, но веднъж е повода! Поздрави, Роси Б

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Роси! По принцип съм фен на експериментите, защото иначе щяхме да имаме само два-три десерта. Кремът от тази торта - с авокадо е най-вкусното нещо само по себе си, така че може да го ползваш като глазура за всякакви торти. Ако искаш вземи само блатовете от тортата с майонеза, но аз лично не бих добавила и пюре или друго към тях, тъй като има вероятност да не уцелиш идеалния вкус от първия път, а пък поводът е специален. Мисля, че най-удачен вариант между двете е да направиш блатовтее от тортата с майонеза и крема от тази торта. Поздрави у усмивки от мен!

      Изтриване
  8. Тортата изглежда божествено, но цвеклото малко ме притеснява, тъй като имам непоносимост към аромата му...та се питам дали се усеща във вкуса и аромата, че има цвекло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня! Вкусът е доста индивидуално нещо, аз лично мога да позная, че блатовете са от цвекло. Хората около мен обаче не можаха да познаят и казаха, че не се усеща. За съжаление бих искала да ви подведа като ви гарантирам, че няма да усетите някакви нотки на цвекло. Поздрави :)

      Изтриване
  9. Прекрасна е и като човек, който не консумира глутен трябва да я пробвам. Питам се дали ако се замени с друг тип безглутеново брашно би се получил добър резултат - елда или нахут, или пък оризово? И също така ме притеснява цвеклото, дали се усеща аромата му в блата? Благодаря ти за прекрасните рецепти и очаквам повече, които не съдържат глутен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Аз лично не съм опитвала с друг вид брашно, но ако опитате - ще се радвам да споделите резултата! Както отговорих на дамата от по-горения коментар, вкусът на цвеклото е различен за всеки. Аз го разпознавам, но на мен ми харесва, но повечето хора, които я опитаха не можаха да усетят неговия вкус въобще! Поздрави!

      Изтриване
  10. Искам да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ ! Тортата е прекрасна ! Ако решите да я направите няма да съжалявате :) За първи път правя "Веган торта" защото променихме навиците си на хранене и не съм очаквала,че ще е толкова вкусна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И от мен огромно благодаря за прекрасния коментар и оставените отзиви! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  11. Получи се много вкусна торта!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се много! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
    2. Здравейте, а какаото може ли да се смени с рожков и да се махнат ядките? Ако се смени с рожков, какво количество да се използва?

      Изтриване
    3. Здравейте, Стела! не съм опитвала с този вариант и не бих се наела да дам съвет в случая. Според мен тортата няма толкаво скъпи съставки и ако решите, може да експериментирате :) Ще се радвам да споделите после опита си! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Здравейте, листа стевия дали могат да се заменят с еритритол, не ми се иска да ползвам кафява захар? Тортата изглежда прекрасно , със сигурност е и много вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако имате опит с еритрола няма да имате проблем да го замените. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...