петък, 4 декември 2015 г.

Палачинкова торта с шоколадов мус..и шоколадови шишарки :) / Chocolate Mousse Crepe Cake recipe


Личи си, когато един десерт ми е грабнал сърцето, нали?  Първо съм му нацвъкала сума ти снимки в публикацията, защото така ме изкушава, че не мога да избера само една-две, а и не мога да спра да се любувам на красотата, която струи от тях. 
Е, днес ще има много такива, защото днес ви предлагам торта, достойна за предстоящите празничните дни! С чаровната си украса този десерт ще ви накара да се влюбите в него още преди да сте го опитали! Ето това е ефектът, който търсим, когато поднасяме и десерта в края на всяка празнична вечеря, когато вече сме преяли до степен Фидосова и си мислим, че не можем да хапнем нищо повече. Тогава обаче се появява нещо ей такова, на което просто не можеш да кажеш "не" :)))


Украсата харесах като идея в нета, но трябваше да измисля на каква торта да я "зашия". Не мислих дълго, защото приказно-горската тема така ме беше вече вдъхновила, че реших, че би било идеално тортата да изглежда в разреза като дървесни пластове.


Ето защо избрах палачинкова торта с нежен, истински, домашно приготвен шоколадов мус.


Това ще бъде една наистина подробна рецепта, тъй като досега не съм описвала технологията за правенето на шоколадов мус, и макар да смятам цялата торта като една от най-лесните за правене (а бе, то палачинки с крем, какво трудно има), смятам да не изневеря на стила си и да бъда възможно най-досадно подробна и изчерпателна. 



И само преди да премина към рецептата, ще кажа за тези от вас, които ми писаха с очакване за някоя наистина вкусна рецепта за пълнен шаран, която да се хареса и на такива, които не обичат шаран (като мен), утре ще пусна рецептата за Най-вкусния за мен пълнен шаран и единствения, който мога да ям (без да ме карат насила). Рецептата е с много достъпни и налични продукти, така че ако ми се доверите и изчакате до утре - няма да съжалявате!
А сега, както петъчната традиция повелява - да се подслаждаме и празнуваме

Необходими продукти:
За икономични палачинки:
4 яйца
4 ч.ч. брашно
4 ч.ч. вода (плюс/ минус малко)
(може да добавите по желание - ванилия, канела, индийско орехче, джинджифил и т.н)


За шоколадовия мус:
5 яйца
200 мл течна сметана
200 г шоколад
150 г захар
щипка сол
За украсата:
шоколадов ганаш
шоколадови шишарки (вижте как по-надолу) 

Сигурно веднага ви прави впечатление, че палачинките са някакви такива никакви, но всъщност това са не само икономични палачинки, но и едни от най-лесните за правене. Още тук ще препоръчам да направите своята любима рецепта за палачинки, тъй като не е задължително да ползвате тази рецепта. Тези палачинки са по-скоро "хлебни", отколкото десертни, което ги прави като блатове в тортата, осигуряващи ни по-стабилна структура, но пък им липсва типичната деликатност на тези, направени с "по-богати" съставки.
За палачинките разбивам всички съставки в дълбока купа, като може да ни е необходимо да добавим по-малко или повече вода, докато получим смес с гъстота на боза.


                        

Загрявам тиган за палачинки на котлона, който леко намаслявам със силиконова четка, потопена в олио.
Слагам един черпак от сместа, (която разбъркваме всеки път преди да загребваме)


и започвам да разливам с бързи движения в тиганчето, докато се разпространи равномерно. Оставям палачинката да се пече, докато крайчетата й се подвият нагоре, 

                             

а отдолу се получи хубав златен цвят. Обръщаме и печем отново. От тази смес направих около 20 броя палачинки.



И така, палачинките са готови и се захващаме с муса. Или парадът на купите, както му казвам (ще ви трябват четири купи).

Започваме като разбиваме сметаната и я оставяме в хладилника. После в две отделни купи разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с 50 гр захар и 2 с.л. топла вода на водна баня до получаването на пухкав крем. Дърпаме от котлона и в друга купа на водна баня разтопяваме шоколада. През това време с миксера разбиваме и белтъците на сняг с щипка сол и постепенното добавяне на останалата захар. 
В купата на жълтъците изливаме разтопения шоколад и разбъркваме, докато се получи плътен шоколадов крем. Накрая имаме всичко на всичко три купи:


Започваме да добавяме постепенно малко от сметаната, а след това и малко от белтъците, като гледаме да запазим въздушността на муса. Разбъркваме отдолу нагоре, бавно и спокойно, интегрирайки всички съставки,

                           

докато накрая получим хубава еднородна смес от нежен и пухкав шоколадов мус.


Сглобяване на тортата: В метален ринг, или форма за торта с махащи се страни (моята беше 20 см в диаметър), започвам да редя палачинка, мус, палачинка, мус (това е като роднина, милиционер, роднина, милиционер) и така докрай.


Аз не използвах всички палачинки, но въпреки това ми се струва, че можех да сложа повечко крем между пластовете.


Макар мусът да стяга след престой в хладилника, имайте предвид, че той остава пухкав, затова и много крем между блатовете също ще бъде предизвикателство. ( Ако искате да се презастраховате - винаги можете да добавите и желатин, но това ще промени текстурата му)

Докато тортата стягаше в хладилника (една нощ), аз направих украсата от шишарките. Използвах любимата си рецепта за скалички ( вижте тук)  като основа и около 50 г леко запечени на тефлонов тиган филирани бадеми.


Докато топчетата бяха още меки, втъквах бадемите по повърхността, така че да се закрепят. Вие можете да ползвате за "лепило" и разтопен шоколад, ако желаете. Бадемите са крехки, затова при натиск може да се счупят. 
Пъхнах и вече готовите шишарки в хладилника и айде.....стига за днес! (Освен,че ме чакаха цял куп съдове за миене, ама това никой не ви го казва :)

На следващия ден забърках един бърз ганаш ( рецепта вижте тук) и излях върху тортата, която вече бях извадила от формата.

                          

Отгоре сложих вече стегналите се "шишарки" и доукрасих с малко свежи клонки.



Може да използвате и розмарин, вместо иглолистни, ако искате :)



Снимките се получиха с най-различни нюанси, тъй като времето се променяше непрекъснато, докато накрая не пекна това чудесно, зимно слънце!


Реших, че този натурален миш-маш от нюанси само показва огромната палитра от красота на това вкусно, "горско" кулинарно творение!


Аз отивам да готвя следващите кулинарни предложения, които съм замислила за вас, и ви пожелавам спокойни и красиви почивни дни и весели и щастливи предстоящи празнични дни!







Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

31 коментара:

  1. Lusi otnovo pokaza che si strahotna.Mnogo hubava torta,napravo mi legna na sarceto.Veseli peaznici

    ОтговорИзтриване
  2. А белтъка дали може да се разбие с горещ захарен сироп за по сигурно?

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,
    приказна е тортата.Наистина много впечатляващо предложение.Украсата е разкошна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Десерт 2 в 1 :-) ,,Шишарките'' може да се използват и като самостоятелен десерт.Страхотна торта!Поздравявам Ви!Прекрасни предстоящи празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петранка, точно така! шишарките могат да се сервират и като отделен десерт :) Благодаря за думите! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Превъзходна! Няма съмнение, че ще бъде и вкусна! Истинско произведение! Браво, Люси! Да направиш още много сладки красоти за празниците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анка, идват рецептите! Толкова се много, че не знам дали ще мога да пусна всичките! Благодаря за думите :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Zlatni ti race,momiche :) Ima strahoten vanxen vid...i sam sigurna che e mnogo vkusna...Xte ia napravia i xte pixa za resultata.Blagodaria za spodelenata recepta :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! Ще се радвам да ви хареса! Весели празници!

      Изтриване
  7. Леле Люси, разкошна е! Като идея, изпълнение, вкус.Заслужава си фотосесията!
    /и ни не обиждай съгражданката! :) :) :) /
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, Тили..:) Благодаря ти за топлия коментар,. мила! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  8. А, Люси, много са ти хубави шишарките. Дай една :) Тук винаги влизам с предварителна усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила :) Обичам да нося усмивки и се радвам,че ти е добре тук! Заповядай не една, а направо две ;)

      Изтриване
  9. Люсинкааа ... ама много красива бе ... тези шишарки са направо коледно украшение :)
    Със сигурност ще си открадна идеята за да украся някоя тортичка по празниците, а защо не и палачинкова? Твоята е един разкош!
    Весели предпразнични и празнични дни чаровнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Наистина са много романтична украса - идеална за празниците. Ще станат на всяка торта! Прегръдка от мени весели празници!

      Изтриване
  10. Люси, приказно красива торта, сякаш оживява украсата. Наистина личи, че ти е легнала на сърцето:). Комплименти, за кой ли път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Почерпи се с парче тортичка, пък добре си ми дошла! Такива гости като теб, също са ми легнали на сърцето!

      Изтриване
  11. Страхотна торта, направих я обаче никой не я хареса , тъй като палачинките ми станаха жилави...защо,?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Не зная коя рецепта сте ползвали за палачинките, тъй като препоръчах да се ползва любима рецепта или пък рецепта за десертни палачинки с масло, мляко и т. н. тъй като те са специално за такъв вид торти. По-финни са и няма да имат този ефект. Аз ползвах тази рецепта тук, тъй като бях правила икономични палачинки за закуска ( със сирене) и ми останаха. Постарах се да опиша тези забележки и тези и много други препоръки в самата рецепта. Палачинковите торти като цяло на са любими на всеки, именно заради този ефект, но украсата може да се сложи и върху друга любима торта. Опитайте рецептата с друга рецепта за палачинки, такава, която вашето семейство харесва, и може би ще се хареса повече. Ако пък не, има още много други десерти тук, които могат да ви допаднат! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Поредната уникална и вкусна торта!
    Прегръдки мила Люси!

    ОтговорИзтриване
  13. Люси, истинска шоколадова прелест и наслада за очите е тази торта! За пореден път не мога да спра да се връщам отново и отново и да изучавам всяка снимка облизвайки се :) Обещавам че шоколадовия мус ще бъде направен и изяден още тази седмица, разкошен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Имам и друга идея за шоколадовия мус - надявам се да ти хареса и тя! Поздрави сърдечни и весели празници!

      Изтриване
  14. Много хубава идея :) Благодаря ти . Няколко дни си мечтах за такава торта и накрая я направих миналия петък. Само че не я сложзих с стягащия ринг и малко се разля. Но все пак беше божествено вкусна .Свърши за отрицателно време . Всички я харесаха .Все пак как може нещо което включва палачинка и шоколадов мус да е лошо :) За Коледа мисля пак да направя. Благодаря ти за чудните идеи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря, че сподели впечатления. Няма какво друго да говори повече за вкуса на даден десерт от отзивите на самите хора! Радвам се, че си се справила с предизвикателството, макар без ринг или форма с махащи се стени да си е направо много тегаво! Браво! Весели празници!

      Изтриване
  15. Не е в стила ми да го кажа така, но..."егати си му тортата:))"
    Направо съм смаяна, Люси - толкова си креативна, че нямаш равна, да знаеш!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...