понеделник, 21 декември 2015 г.

Коледно пънче ( Шоколадово руло) / Bûche de Noël or Christmas Log Cake


А пък аз, вместо подаръци като Дядо Коледа ще раздавам изпълнени кулинарни желания. Вече на няколко пъти ми писахте, едното писмо даже от днес от Ирина в Италия ( дай пет, Иринче:)) да ви кажа своята рецепта за лесно, вкусно, снежно, приказно и много шоколадово коледно пънче.
И тази рецепта и снимки са миналогодишни, но тогава не успях да ви се похваля с тази вкусотия! Ето, че вече Коледа чука на вратата и няма време за бавене!



Ако досега не сте поднасяли такава чудесия на масата, сега му е времето, защото е вид торта ( ама пък си е иначе руло), демек в пъти по-лесно за правене, но ефекта на десерта го имаме в пълен размер.


Съчетанието на супер крехък блат ( не е типичният за руло, който е по-плътен), с щедра доза шоколад, но пък от вътре ни изненадва свеж крем от сирена и малки черен шоколад. Аз ползвах шоколадовите капки, които продават в Кауфланд ( има и на други места), тъй като са много вкусни и се топят в устата, но вие можете да ползвате и ситно нарязан шоколад по желание. 
И без повече отлагане, ето и обещаната рецепта! 

За блата:
5 яйца
120 г захар
60 г брашно
30 г какао



За крема:
350 г сирене ( смеси от : рикота, маскарпоне, крема сирене )
50 г пудра захар ( може и повече)
40 г шоколадови капки ( нарязан шоколад)

За ганаша:
100 г шоколад
100 мл течна сметана

Жълтъците и белтъците се разделят. Разбиваме жълтъците с какаото и половината захар, до получаването на пухкав крем, а белтъците - с другата поливна захар на сняг. Започваме да прибавяме от белтъците към жълтъчената смес, разбърквайки, бавно и постепенно, като от време на време пресяваме и интегрираме брашното. Важното е да запазим въздушността на сместа. 


Така получената смес изсипваме в тавичка( приблизителни размери: 27см х 38см ), върху която сме сложили леко намаслена хартия за печене. Изравнявам сместа с шпатула.


Пъхаме блата да се пече на 150 градуса с обдухване ( предварително загрята фурна) за около 20-30 минути. 
Готовия блат е като дунапрен и лесно се отлепя от хартията. Обърнете го върху леко навлажнена памучна кърпа и навийте на руло.

                   

Приготвяме крем като в купа разбиваме сиренето, като аз ползвах тук 250 г рикота и 100 г крема сирене. Можете да замените някое от сирената с маскарпоне или да направите крема от други пропорции. Прибавям шоколадовите капки ( или начупен шоколад) и разбъркваме.


С този крем намазвам блата и завивам отново. Пъхам в хладилника за една нощ.


На следващия ден приготвям ганаша като за нула време загрявам течната сметана на колона, докато тръгне да завира. Махам от огъня и прибавям начупения шоколад. Почвам да разбърквам шоколада ( на ръка) в горещата смес, докато се разтопи и получа хубав шоколадов сос. Оставете леко да изстине и да се сгъсти. 


 Извадете студеното руло от хладилника и започнете да го заливате с ганаша. Студът бързо ще стяга пластовете шоколад. Направете шарки с вилица върху още мекия пласт шоколад, така че да имитира кора на дърво.


Отрежете предната част на рулото под диагонал на два пъти, така че да го изравните отново. Прикрепете едното парче отгоре, а другото отстрани, като можете да ги измажете изцяло с шоколад, или да имате по едно от двата вида, както аз съм направила.


Завършете с малко пудра захар за снежен ефект, малко червени плодове ( аз имам замразен червен касис, но и боровинки ще станат) и някое и друго стръкче розмарин или борови клонки.

И така...стъпка по стъпка се пренесохме в тази нежна зимна приказка! 
Весели празници, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

32 коментара:

  1. Люси,
    прекрасна рецепта за коледно пънче.Имам и аз няколко подобни рецепти, но твоето се е получило досущ като истинско.Разнообразявам пълнежа, рецептата за рулото е подобна.
    Поздрави и весели Коледни празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! Наистина с пълнежа може да се експериментира всякак! Благодаря ти за комплимента и ти желая весели празници!

      Изтриване
  2. Уникална си Луска и всички творения които правиш също са уникални!
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  3. Пънчето е красавец и половина,Люси,прекрасно си го декорирала,супер тематично и празнично,пък обзалагам се и много вкусно!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Няма как да не е вкусно с тези продукти! Почерпи се - виж какво парченце съм ти отрязала! Весели празници, мила!

      Изтриване
  4. Като истинско е Люси! Цялото мога сама да си го хапна!!
    Весели празници скъпа Люси, сърдечни прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
  5. Люси, може ли да допишеш размера на тавата, моля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово! Благодаря, че ми обърна внимание! Весели празници!

      Изтриване
  6. Хареса ми,дано имам време да го направя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, Гали! Весели празници!

      Изтриване
  7. Мило мое момиче, пак си направила нещо превъзходно! Като истинско горско пънче е сладкишът ти! Много весели, уютни и вкусни празници ти пожелавам, сладка Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Йолинка! Весели празници и спокойни и щастливи почивни дни!

      Изтриване
  8. Красиво, лесно, вкусно!
    Вълшебна Коледа, вълшебно момиче!

    ОтговорИзтриване
  9. Уникално вкусно. Тази година го изядохме за нула време. В крема добавих коктейлни череши, малко портокалови корички, както и сварени кестени. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите! Вашата комбинация звучи много коледно и вкусно! Весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  10. Благодаря за рецепта, рулото стана много нежно и топящо се в устата ☺️ Всичко рецепти, които съм пробвала от вашия блог са невероятни :)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте,Луси
    Изключително доволна и благодарна съм, че докато търсих рецепта за коледното пън че попаднах точно на вашата :) направих го и е прекрасно и невероятно вкусно. Благодаря, че го споделихте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Анонимен! Благодаря, че написа отзив за рецептата и тук :) Поздрави и весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  12. Привет,Люси!
    Благодаря за чудната рецепта!
    Направих пънчето за Коледа и стана разкошно! Всички останаха очаровани и питаха за още :) Благодаря още веднъж и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди!
      Благодаря ти, че ми писа и много се радвам, че рецептата ви е харесала! Поздрави и весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  13. Люси , интересуваме дали това коледно съвършенство е сочно? Всички от семейството ми обичат сиропирани десерти .
    Благодаря и много Коледно вдъхновение !!! 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диди! Кремът е влажен, но не знам дали мога да кажа, че самия десерт е сочен като сиропиран, тъй като все пак трябва да си задържи формата. Със сигурност не е сух, като рулата в магазина, но не съм сигурна, че е толкова "мокър", колкото може би обичате. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Миналата Коледа изненадах семейството с това сладко изкушение!Вкусът беше рзличен от всичко, което съм приготвяла преди.Невероятна наслада, огромни благодарности, Люси!❤Няма да изнеревя на себе си... и тази Коледа ще зарадвам близките си! Весели и щастливи празници !🎉🎄🎅

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, отзивите и пожеланията! Весели празници и на вас!

      Изтриване
  15. Рецептата е страхотна! Благодаря много! По нея правих пънчето преди 2 години днес също 😊 всички бяха възхитени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Таня! Прегръдки и весели празници!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...