понеделник, 23 ноември 2015 г.

Пълнени макаронени черупки с рикота и спанак / Spinach and Ricotta Stuffed Shells ( Conchiglie )



Няма нищо по-хубаво от току-що приготвено ястие за вечеря, където уханието на ароматите изпълват въздуха, а сосът в тавичката още леко къкри и блести под светлината на лампите (камината, ако имаме късмет), тъй като е тъкмо извадено от фурната.
За съжаление не винаги може да си позволим тази приказна картинка за вечеря през седмицата, тъй като след работния ден (особено ако е понеделник, когато още сме малко дезориентирани от опиянението на уикенда и дори не можем да си намерим г*за с двете ръце) сме толкова изморени, че едва ли ни се готви нещо сложно и трудоемко. 
Ето защо поръчка на пица или бързи спагети изглеждат толкова примамливи, но аз ви подкокоросвам да си отделите няколко минути и да превърнете едно обикновено ястие с макарони в наистина необикновено изживяване. Няма да съжалявате!



Говоря ви за пълнени макаронени черупки с кремообразен пълнеж от рикота и спанак, окъпани в горещ, ароматен доматен сос, а най-отгоре - нежна коричка от запечена леко хрупкава моцарела, с разтеглива сърцевина.



Уверявам ви, че при правилна организация ще приготвите ястието за отрицателно време и ще се поглезите с незабравима вечеря още днес. 



Ето и рецептата и се уверете сами:
Необходими продукти:
Плънка:
500 г рикота (извара) 
1 яйце
сол на вкус
1 ч.ч. спанак



За соса: 
1 консерва домати на кубчета (400 г)
250 г доматен сос
2 с.л. зехтин
щипка лют пипер 
черен пипер 
2-3 скилидки чесън
сол
Още:
Около  250 г (30 бр)  макаронени черупки
1 топче моцарела

Започваме като предварително избираме съда, в който ще печем, като подреждаме черупките, за да заделим необходимия ни брой.

                 

Сварявам макароните в малко подсолена вода, докато поомекнат, но не са напълно готови. Отцеждам от водата.


Приготвяне на соса:
В загрятия зехтин запържваме нарязания чесън,



а след това добавяме и двата вида домати. Овкусяваме с подправките на вкус и оставяме соса да поври, докато се сгъсти и излишната вода се изпари.



Приготвяме набързо и плънката като за целта задушаваме спанака, докато омекне за кратко на котлона. Аз използвах замразен спанак, затова прибавих една-две супени лъжици вода.


Готовия спанак изстисквам от течността, като накрая имаме топче с такива размери.
Нарязвам на ситно.


Прибавям спанака в купа, където сме сложили рикотата, яйцето и няколко шипки сол. Разбъркваме добре.

             

Изсипваме соса в тавичката за печене, 



и започваме да пълним мидите с плънката. Редим ги върху соса, плътно една до друга.

                        

Поръсваме всичко с нарязана на ситно моцарела.


Пъхаме във фурната да се опече за около 20 минути на 200 градуса.



Толкова е вкусно, че накарах Митко да яде спанак. За пример само ще кажа, че спанакът при него е сравнителна степен за нещо лошо (тоест имаме : лошо, по-лошо, най-лошо,  спанак. )
Затова и у дома има наложено вето на ястия с този зеленчук.


(При поднасянето полях с малко зехтин, тъй като в самото ястие почти няма мазнина.)


Фактът, че намери това ястие за неустоимо и си го излапа,  че и поиска още, значи наистина си струва.


Аз пък от толкова време исках да сготвя тези симпатични мидени черупки, които често ми се усмихват от щанда в магазина.


Е, чакането си заслужаваше!



Оставям ви с още няколко кадъра на тази съблазън (не можах да и се наситя, докато снимам, но мрачното време тези дни не ми беше в услуга по време на снимките)


Затова и кадрите са малко тъмни, но пък все пак се надявам да успяват да ви изкушат и да ги опитате и вие.


Успешна седмица, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  

29 коментара:

  1. Направо си глътнах езика... Опитвала съм почти същото ястие и знам какво имаш предвид. Наистина е уникално вкусно, ама и отгоре даже! А Митковците... Те с техните претенции и ние с нашите скрити ходове. ;)
    Прегръщам те, Люска, и ти желая спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Чувствай се почерпена! Усмихната и ползотворна седмица и за теб, мила! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Гладна съммммм, моля една порция! Приготвила съм си приборите. Милост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, веднага сипвам! Как иначе?! Гладна няма да си ходиш :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Веднага се съгласих, че няма по-вкусна вечеря от топлата и току-що приготвена, но по правилния прочит за мен е, няма нищо по-вкусно от твоето ястие за вечеря със свежи продукти и невероятни аромати, мечтата на всеки гладен! Направо се размечтах, истинско пиршество за очите и стомаха е тази паста!
    Прегръдки, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Сигурна съм, че знаеш за какво говоря и не се съмнявам и в твоите изненади за вечеря! Силна прегръдка от мен!

      Изтриване
  4. Люси,
    скоро закупих същите мидички от Кауфланд и се чудех по коя рецепта да ги приготвя.Имам няколко варианта.Ще взема и твоята в предвид задължително.Получили са се прекрасни мидички.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! Ако се спреш на него, ще се радвам да споделиш впечатления! Усмихната седмица пред теб, мила!

      Изтриване
  5. Изглежда страхотно. За дължи тел но ще се пробва😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще се радвам, да ви хареса!

      Изтриване
  6. Прекрастно и аз ще го направя на моя Митко сигурна съм че ще му хареса :-D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, дано премине "Митко-теста" и при вас :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Е как няма да прояде спанак, при това разкошно ястие?! :) Кой може да устои?!
    Спокойна вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Тили! Прегръдка!

      Изтриване
  8. Люси, ти да не четеш мисли, миличка!!?? Вчера купих едно пакетче от тези красавици и сега хоп и рецептата пристига :). У дома няма Митко, но задължително ще предложа тази вкусотия и съм сигурна, че никой няма да й се мръщи :)!
    Снимките (независимо от мрачното време) са великолепни!!
    Прегръдка, миличка и прекрасна вечер!!

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова обичам паста, че се размечтавам винаги когато зърна рецепта, вкусна като твоята!
    Но това което най-много ми харесва в твоето местенце, освен всички прекрасни неща които приготвяш е уюта който струи от твоя дом (или поне това което можем да видим)! Винаги всичко е някак празнично и много романтично, точно така както трябва да бъде.
    Искрено ти се възхищавам, Люси! :)

    Поздрави,
    Дени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря ти от сърце, мила! Много ми е приятно, когато успявам да дам не само идея за хапване, но успявам ад ви заредя и с малко "странични" приятни емоции :) Радвам се, че ме посещаваш и споделяме тази приятелска, уютна атмосфера заедно! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  10. Чудна рецепта! Снимките са супер!
    Поздрави :)!

    ОтговорИзтриване
  11. здравей, Люси, адмирации и за тази вкусотия, която си сътворила. А откъде мога да закупя тези мидички?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Аз купих тези от Кауфланд! Поздрави!

      Изтриване
  12. Направих ги, страхотни са мен, а и хората около мен установиха, че спанака и изварата могат да са доста апетитни! Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  13. Чудесно вкусни се получиха! Само промених соса, защото моите дребните не харесват домати, та направих сос бешамел. За сметка на това обожават всякакви зелении и аз все се опитвам да разнообразявам с тях. Вкусотия!:)

    Анна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Анна! И вариант с със сос бешамел звучи доста вкусно! Поздрави на вас и всички гладници у дома :)

      Изтриване
  14. Zdraveite Lusi:))
    Kazvam se Iliana y jiveia ot dalgi godini v Ispania.Edin den savisem sluchaino popadnaj na vajiat blog y ostanaj osobenno ocharovana ot vashiat talant za gotvene, snimki , s vashite razkazi...s vas vremeteto minava barzo, neusetno y priatno....Za men gotveneto y osobenno desertite , meseneto na piti, kozunaci.....mnogo mi jaresvat..otvliakoj se:))))
    Iskam da izrazia blagodarnost che ima takava jubava stranica za balgarski recepti s koito tezi koito jiveem nadalech ot ridnata zemia mojem da se prenesem dori y za kratko po luibimite ni mesta y da prejiveem " vkusni" chuvstva.Y taka moiat vapros e che tazi recepta na koiato sam se spriala iskam da ia napravia ot dalgo vreme y vse nemoga da nameria tezi cherupki.Dori v LIDL nemoga da gi otkria.Vaprosat mi e dali nemoga da gi prigotvia s kaneloni? Pasta kaneloni?
    Ste se radvam ako mi pishete:)))
    Edna goliama pregratka mila Lusi:))
    Badete zdrava

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Илиана! Много мило ми стана от написаното от теб и ти благодаря от все сърце! Радвам се, че мога да ти донеса толкова приятни и вкусни емоции с написаното от мен и кадрите в блога. А сега на въпроса - не виждам проблем да ги замениш с канелони, няма да има никаква разлика. Да ви е сладко яденето и да ми пишеш пак :) Поздрави и много усмивки от мен!

      Изтриване
  15. Ох, прекрасна рецепта! Но не мога да открия такива мидички никъде, вкл. и в Кауфланд. Търся повече от месец във всички възможни магазини...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Пускат ги периодично, когато има италианска седмица, но съм сигурна, че могат да се намерят и в много деликатесни магазини и по-"романтично" настроени бакалии в София и големите градове :) Стискам палци да се изникнат от някъде. :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...