сряда, 18 ноември 2015 г.

Млечно хлебче с масло / Milk bread with butter


Преди време ви споменах, че моят миксер, след дълги години служба, се спомина и ме остави да се чудя как да си правя тортите. За щастие моите роднини, знаейки какви вкусотии са заложени на карта,  набързо ми заеха един, за да продължа вкусното си дело. Аз пък започнах да се оглеждам в магазините за някой нов и качествен миксер, малко по-професионален, за да издържи на ненормалното темпо на работа у дома ;)


За мое щастие Делимано (сайта тук)  ми предложиха да тествам техния миксер и тъй като не съм откачена да отказвам такава добра оферта, не съм се дърпала. Затова пък си обещах, че ще ви кажа наистина честното си мнение за продукта, макар и в публикациите да има продуктово позициониране.
Реших да тествам пълните възможности на миксера със серия разнообразни рецепти от кремове, торти, кексове, рула до теста и различни хлебни продукти.
Веднага знаех, че първото нещо, което искам да опитам да направя, е хляб, за да използвам приставката за тесто. Така и не свикнах да използвам леките врътки на обикновените миксери за целта, тъй като си трябва силна ръка за самия процес. Тук нямам такъв проблем, защото миксерът на Делимано ( вижте го тук)  е с чупещо се рамо, а застопоряването му за плоскостта става с вакуум и можете най-спокойно да си седите като делва с ръце на кръста, докато тестото се бърка.
Избрах да направя една наистина много лесна рецепта за чудесен и ароматен млечен хляб. Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно (от 200 мл)
1/2 кубче жива мая
1 с.л. захар
190 мл прясно мляко
30 г масло
щипка сол
Още: масло за прорезите още 30 г

Затоплям леко млякото, прибавям захарта и маята. Оставям да шупне.
В купата слагам пресятото брашно и солта. Прибавям шупналата мая и пускам миксера да "меси" с накрайника за тесто.


Когато тестото започне да се оформя, започвам да прибавям маслото, което е на стайна температура.


Само за няколко минути получаваме едно идеално, меко, нелепнещо, еластично тесто.


Поставям в намаслена тавичка и оставям да втаса за около 20 минути на топло.

                     

Когато тестото се надигне, изваждаме го от купата и внимателно го придърпваме, за да го оформим като правоъгълник.


Започвам да навивам от единия край към средата и от другия край към средата, като накрая прищипвам краищата, за да ги запечатам.


Обръщам с "ръбчетата" надолу и поставям върху хартия за печене в тавата, в която ще печем.
Поръсвам с брашно и оставям да втаса за още 15 минути.


Преди да го пъхнем да се пече, правим прорези по дължина с остър нож, в които слагаме парченца от маслото.


Пека хляба на силна фурна, около 200 градуса, като за хрупкава коричка може да напръскате кората с малко вода при печенето.


Не мога да ви опиша уханието от кората на това хлебче...
Няма нужда да готвите друго за вечеря...само току-що опечен хляб с месце за основно,


и със сладко за десерт!



Опитайте и вие!

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


64 коментара:

  1. Останаха ми очите 😊 и аз съм хвърлила око на такъв миксер, а и ми наближава рожденият ден 😊 Страхотна рецепта както винаги 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ваня! Цената му е сравнително достъпна за такъв вид миксер! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. А бе дете,аз си мислех ,че само аз мисля така ,подаръка ми да е свързан с кухнята .Вече остарях и пак съм си същата .Няма ли да си пожелаеш например да те заведат някъде на развлекателно пътуване или нещо друго ?Пак кухня !Радвам ви се и благодаря ,че ви има ,защото има и много мързелани .Бъдете здрави !

      Изтриване
  2. Лусси не спираш да ни изненадваш с прекрасните си произведения!Очаквам с нетърпение да заместиш обикновената мая с квас и тогава ще бъда истински щастлива да те призная за Ас на кулинарното изкуство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. КАМС, приемам предизвикателството :) Ще видя кога ще намеря време, но отдаван се каня да опитам да направя и хляб с квас. Едва сега обаче започвам да се отпускам с тестените рецепти, които преди време ми бяха тъмна Индия :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  3. Видях хляб и веднага кацнах...
    Аааааа, размазващ хляб!!! Ще се караме с теб, значи... къде ми изскочи с това тесто днес!
    Прияде ми се, много! Чудесно изглежда и ще го направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Почвай да си чупиш, докато има ;) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  4. Чудесен хляб!
    Поръсва ли се с брашно преди печене, или брашното на снимките е от доомесването на плота ?!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Самото тесто не съм месила на плота, само оформих както е на снимките и тъй като тестото е масло, не залепва и няма брашно. Написала съм кога слагам брашното, когато го поставя да втаса втори път.

      Изтриване
    2. OK! Благодаря и успех!

      Изтриване
  5. Браво, чуден хляб! Заслужаваш награда!

    ОтговорИзтриване
  6. Жестоко апетитно хлабче,Люси,представям си тази хрупкава коричка как ухае на масло!Миксерът ми хвана окото,особено съпоставено с цената му.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! наистина е много достъпен, но по нищо не отстъпва на професионалните миксери. Вече направих три рецепти с него и не мога да се спра..:) А пък за хлебчето, Митко ми казва, че все едно има кашкавал в него, от маслото в кората...наистина има чудесен вкус! Поздрави, мила!

      Изтриване
  7. Здравей, Люси, 21 грама жива мая за 400 г брашно не е ли много? Аз знам на 100 г брашно 1 грам мая. Не набухва ли прекалено много и да миришр на мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Няма проблем с количеството на маята - всичко е в чудесни съотношения за рецептата! Вече някои го приготвиха ( прочетете в коментарите), и са очаровани. Няма дъх на мая или нещо, което да ви притеснява! Поздрави!

      Изтриване
  8. ...а който няма миксер, става ли да се меси на плота ?

    ОтговорИзтриване
  9. Този разкош има доста голям "недостатък" - свършва светкавично....Следващият път ще е най-малко двойна доза :) Благодаря за чудесните рецепти с които ни радвате.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за светкавичните отзиви :) И при нас се появи този "недостатък" :) Бъдете здрави и благодаря, че писахте!

      Изтриване
  10. Непременно ще пробвам тази рецепта, досега съм я правила в хлебопекарна, но по този начин хлебчето изглежда вълшебно.А модела на миксера кой е, гледам в сайта има два, единия е по-скъп, другият по-евтин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Румен! Втория линк в публикацията води към самия миксер като модел. Предлага се в бяло и черно, аз ползвам белия ( очевидно ) :) Ето линка отново - http://www.delimano.bg/%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8/%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D1%8E%D1%82%D0%B8%D0%BB-%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%80.html

      Изтриване
  11. А какъв е е миксера и цената му?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! В публикацията има два линка към магазина на Делимано. В първия можете да видите сайта като цяло, а втория води към самия модел миксер. Този миксер ( в бяло) се продава за 189, 90 лв

      Изтриване
  12. Страхотен хляб,просто "ухае" от снимките!Следя ви с голям интерес!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте!Да попитам - колко време приблизително се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! В зависимост в каква тора ще направите хлебчето, по-кръгло или по-продълговато, ще отнеме малко по-различно време. При мен е отне повече от 30 минути!

      Изтриване
  14. Днес тъкмо се събудихме с бебето от следобедния сън и си погледнах телефона. Първото нещо, което видях беше публикацията за хлебчето. След десетина минути бях в кухнята и затоплях прясното мляко, пратих големия син до магазина за масло и изпълних стъпка по стъпка рецептата. Хлебчето наистина стана невероятно, мъжа ми не престана да го хвали, а пък на мене ми беше готино, че съм си намерила рецепта за вкусно хлебче, което често ще правя в нас. Не сварих да го снимам цяло... само това остана от него... за утре :). На няколко пъти ходихме до Била привечер миналата седмица за топло хлебче, нали им тече реклама, на всеки 30мин топло. Е да, обаче топли хлебчета нямаше, а продавачките казваха, че след три часа магазина затваря и няма да пекат повече. А рекламата??? Друго се казва там... и съответно спряхме да ходим. Вече аз съм пекарната на Била вкъщи :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, удоволствие бе да прочета коментара ти и сякаш преживях всичко всичко: от сладкия бебешки следобеден сън ( ах, че хубаво), до хапването или по-точно излапването на хлебчето :) Браво на теб, за пъргавината и за това, че си приготвила на семейството истински, пресен и хубав хляб. Бъдете живи и здрави всички! Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване
  15. Честита нова придобивка, Люси! Удоволствие е човек да притежава такива неща, още повече, когато ще ги оцени подобаващо като теб. Представям си какви вкусотии ни очакват, а тази презентация на първите му стъпки, просто е перфектна! Невероятен хляб! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Наистина е удоволствие да се работи с него и си личи - вече направих три рецепти за два дни...но просто не мога да се спра докато не проуча всичките му възможности! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  16. Люси, тази вечер направих хлебчето с леки промени и с една по-сериозна промяна- направих го не с мая, а с квас. от около два месеца ползвам само квас. утре ще споделя резултата.
    Валентина Христова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валентина, видях ти хлебчето, изглежда супер! Браво! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. Люси,
    много примамливо изглежда хлебчето. Поздравления! А относно новата придобивка - честито. Да разучиш всичките функции и да ни показваш все такива хубави и апетитни рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, почнала съм да го "тормозя". Вече няколко неща направих, но издържлива е "гадината" :) Все такива уреди да правят! Благодаря за комплиментите и пожеланията! Усмихнати дни пред теб!

      Изтриване
  18. Много апетитен хляб! Представям си аромата на масло из цялата кухня.... фантазия! И още топъл -топъл ...
    Люси, благодаря ти за чудната рецепта! :)
    Сърдечни поздрави и хубав ден: )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря за коментара и си напълно права - ароматът е неустоим! Пожелавам и на теб един прекрасен и усмихнат ден!

      Изтриване
  19. Здравей, Люси! Рецептата за хлебчето изглежда доста "вкусна". Непременно ще я пробвам. Въобще всички рецепти, които ни представяш са впечатляващи. А сега и с новата кухненска придобивка ...... определено от Делимано ще трябва да те направят рекламно лице. Впечатли ме също и миксера. Ще се радвам след като му "вземеш душата" да споделиш дали наистина си заслужава, а също така да изкажеш мнение и за друга марка миксери, за които знаеш че са добри, тъй като ми предстои да се сдобия скоро с такъв, но все още не мога да преценя какъв да е. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Marty! :) Ще споделя всичко, което се случи с миксера- вече трети ден го "мъча", но засега не показва и признак на умора. А това, за лице на Делимано - трябва на тях да им го пишете :) Иначе за други марки - не съм ползвала досега толкова много, но пък кой знае- може да ми изпратят още да ги тествам...аз поне не ги жаля! Ще споделям във всяка публикация как се представя уреда, пък се надявам да ти помогна в избора! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  20. Здравей Люси, колко см е тавичката, в която печеш хляба?Имам такава, но се притеснявам да не е малка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! пека в тавата от фурната - тя е много голяма. Но нагъвам хартията за печене, така че да образувам "стени", за хлебчето. Вижда се на някой снимки. Поздрави!

      Изтриване
  21. Невероятна сте! До сега ме беше страх да направя хляб,защото на 2 пъти се провалях..Но след като видях Вашата рецепта реших да опитам...Ефекта беше топъл хляб - дъщеря ми не остави и 1 коричка да опитам! Едвам успях да опитам! Много ама много вкусен. А аромата на масло из цялата кухня беше просто супер! Благодаря Ви много за тази прекрасна рецепта! Лек и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за така искрените и очарователни отзиви! И аз до скоро дори не мислех да си помисля да правя домашен хляб, но някакви успявам да си намирам все повече и повече лесни и много сполучливи рецепти! Радвам се, че и за вас е такава и ми писахте! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  22. Просто без думи! Уникална. Много благодаря за рецептата! Лек и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Отново лесна и интересна рецепта, благодаря за идеята, Люси! Аз направих лека вариация - разделих тестото на части и направих няколко по-малки хлебчета. За прорезите направих чесново масло, т.е. смесих масло с няколко скилидки счукан чесън и копър. Вкъщи ухае невероятно!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Калина, звучи чудесно. И ние у дома обичаме този вкус на чесново хлебче :) Радвам се, че си си го направила според вкуса! Поздрави от сърце и благодаря, че остави своя коментар!

      Изтриване
  24. Люска, ти си магьосница и чудодейница!! Пак ни предлагаш голяма вкусотия!! А какви снимки само, просто оставам без думи!! Целувки, миличка!!
    Прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Руми! Както винаги, много мила! Прегръдки и сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  25. Страхотна рецепта!Търся си по-добър миксер и ако можете да ми кажете мнението си за този ,който ползвате тук и на ЛИДЛ кухненският робот с марка SILVER CREST?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Александра, сега го изпробвам този и споделям в рецептите своето мнение. Този от Лидл не го знам :) Но за Делиманото ще споделям своите впечатления спрямо различните рецепти! Поздрави сърдечни

      Изтриване
  26. Здравей, Люси :) Подготвила съм продуктите за твоето хлебче. Не знам защо купих мая на гранули - на д-р Йоткер, хем й нямам много вяра. Предполагам, че няма да ми направи проблеми. Имам въпрос - казваш, че за хрупкава коричка може да се поръси с вода по време на печенето. Аз го разбирам така - поръсваш с брашно, втасва, слагаш във фурната и след време изваждаш и поръсваш с вода. Така ли? Благодаря за суперската рецепта, ще разгледам блога ти тези дни и с удоволствие ще го популяризирам. Поздрави и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Галя! Аз използвам една пръскалка за вода ( като във фризьорските салони например) и с нея пръскам хлебчето, когато вече тръгва да се зачервява по време на печенето.Научих тази технология с рецептата за франзелите, която все някога трябва да споделя и тук. Надявам се да ти хареса хлебчето и да го комбинираш с някое друго изкушение от блога! Благодаря за оставения коментар и сладко похапване от мен !

      Изтриване
  27. Здравейте, Люси ! Казвам се Марияна.Често посещавам вашия сайт и ползвам рецептите - отлични са , ще пробвам и тази . Преди време харесах и миксера ,който ползвате.Интересуваме съобразявате ли се с времетраенето , което дава производителя , а именно 4 минути непрекъсната работа. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Марияна и благодаря. Като цяло се препоръчва само един цикъл да не трае повече от 5 минути, но поради голямата му мощност почти всяка смес е готова за отрицателно време :) и е напълно достатъчно като време. Като цяло нямам навик да засичам време за работа с миксера, но нямам проблеми за сега :) Поздрави!

      Изтриване
  28. Люси , а как печеш хляба , мисълта ми е първо на долен реотан и като се надуе и на двата ли включваш или едновременно на горен и долен. Питам, защото аз съм с печка Раховец и нямам екстри с вентилатор. Искам да се изпече хубаво. какво ще ме посъветваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пека в напълно загрята фурна и на горен и долен реотан, на средно ниво. Не мисля, че вентилатора е от голямо значение :) Ще се изпече и в Раховче добре ;) Поздрави!

      Изтриване
  29. Здравей Люси!
    Много често надничам в твоя блог и всичко, което до сега съм приготвяла е ужасно вкусно и напълно покрива критериите ми :)
    Тази сутрин докато си пия кафенцето, какво да видя? Това прекрасно хлебче! Цял ден беше пред очите ми, но пусти задачки първо трябваше да приключа с тях! Най-накрая успях да запретна ръкави и не след дълго аромата му се носеше из цялата къща! Тъкмо го извадих от фурната и мъжа ми се прибра, а веднага след него и сина ми. Няма нужда да обяснявам как веднага го нападнаха и щедро си мажеха масло и поръсваха с шарена сол....Само гледах и се наслаждавах на апетита им, но уви! Не ми оставиха и хапка, а направих двойна доза...Наложи се да направя още една двойна доза, защото нямаше как да не го опитам :) Не че съм се съмнявала в резултата, но вкуса е наистина убийствен и всяка хапка се топи в устата! Благодаря ти за рецептата и не спирай да ни радваш! Топли прегръдки от слънчева Варна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Диди! Винаги се радвам на положителни отзиви, но такива прекрасни, лични и описателни коментари с ами най-любими! Направо съпреживях борбата за хлебчето и звучното примляскване :) няма по-добър звук ( и гледка) за готвача от това, да види как се "харчи" бързо приготвеното. Радвам се, че и ти си успяла да го опиташ, макар и чак от втория път! благодаря ти, че писа и се надявам никога да не те разочарова рецепта от тук! Пожелавам ти много усмихнат и вкусен декември и най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  30. Днес го направиx уникалнно вкусно xлебче благодаря ви и продължавайте да творите толкова xубави неща подрави Петя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя! Радвам се, че ви е харесало! Поздрави!

      Изтриване
  31. Здравей Люси! Какъв размер е тавичката в която печеш хлебчето ?
    В момента втасва и скоро ще го пека .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Пека го в тавичката от фурната, която е около 30 см . Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...