сряда, 1 април 2015 г.

Постни великденски хлебчета : Пиленца и зайчета / Easter Bunnies & Chicks Bread Buns Recipe


Хоп-подскок, ето ги и следващите вкусотийки се задават! :) И този път носят със себе си много пролетно, празнично, великденско и слънчево настроение! Едва ли съм правила в последно време нещо по-сладурско от тези малки дундести зайчета: 



Темата "Великден" е точно в разгара си и затова не пропускам да ви предложа интересни идеи, с които да изненадате близките си. За седмицата преди празника, например, съм предвидила да ви представя две лесни и вкусни рецепти с козуначено тесто, с които се надявам да ви шашна, както със съблазнителния им вид, така и със страхотния им вкус!


Днес денят е запазен за "нашествието" на великденските зайчета, които могат да бъдат идеален подарък за гости или пък малки пакостници. 

Още повече, че в духа на великденския пост, тестото е именно такова и може всеки да похапва спокойно :) 


И тъй като известна моя черта е, че обичам от едно да правя две, не пропуснах възможността да си поиграя още малко с тестото, като оформя и няколко пиленца :)


Направата на тестото наистина е много лесна, като още тук ще спомена, че брашното от лимец можете да замените с пълнозърнесто. Но ето и необходимите продукти:

За тестото:
300 г пшеничено брашно
140 г брашно от лимец (или пълнозърнесто)
60 г царевично брашно
1/2 куб. мая
3 с.л. захар (може да сложите и по-малко)
2 щипки сол
1-2 с.л. олио
330 мл вода (при мен пое по-малко)
черен пипер за декорация

За закваската слагаме в купичка малко от водата, която трябва да бъде хладка. Прибавяме маята, захарта (поне 1 с.л.) и една супена лъжица от бялото брашно. Разбъркваме хубаво с ръка и оставяме на топло да шупне.


През това време пресяваме брашната и прибавяме солта.


Накрая прибавяме шупнатата мая и започваме да месим. Прибавете постепенно от водата (ако не сте я сложили цялата) и още от бялото брашно, при нужда за доомесване на средно меко тесто. Сложете в намаслена купа и оставете на топло да втаса.


След като тестото втаса, започва забавната част - оформянето на пиленцата и зайчетата. За целта разделих тестото на две части.


Първата разделих на шест еднакви по големина части. От тях ще оформим пиленцата.


Взимаме една част и я оформяме на фитил ето така:


Завързваме на възел, като единият край трябва да е по-къс, за да може да остане да стърчи нагоре - това ще бъде главата на пиленцето. Прищипваме леко за да оформим клюна. 
Другия край притискаме леко с пръст, за да можем да направим опашката. За по-детайлна украса, леко нарежете опашката с нож, за да се получат перата. 


Сложете по две зрънца пипер за очи и сложете пиленцата на топло да втасат и да удвоят обема си ето така:


Тъй като исках зайчетата да са по-малки разделих втората част от тестото на девет части. (От някоя от по-големите части успях да заделя един малък къс тесто за оформянето на детайлите.) От разпределеното тестото оформяме девет малки топчета като това:


Притискаме леко на средата по този начин оформяйки главата и тялото на зайчето.


Трябва да изглеждат ето така:


С отделеното тесто изработваме ушичките на зайчетата, които леко притискаме с помощта на клечки за зъби, за да залепнат хубаво. Поставяме и клечки на мястото на очичките, които ще махнем след изпичане. Накрая остава да добавим и малката пухкава опашка. Тя се залепва лесно с помощта на малко вода.


Оставяме зайчетата на топло също леко да бухнат, а през това време изпичаме пиленцата. Печем в предварително затоплена фурна на около 200 градуса.


По желание можете да глазирате пиленцата с малко мед (и/или хранителна боя), която да засили цвета им!


Зайчетата оставих натурални - техният чар просто е неустоим!



Пожелавам ви много пролетно и празнично настроение! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

15 коментара:

  1. Прекрасно постно тесто Люси.От него си приготвила великолепни зайчета.Аз съм правила кошнички от тесто, в които се поставя по 1 великденско яйце и става чудесен празничен подарък.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! Ще се възползвам и от твоето предложение! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесни пиленца и зайченца си направила, Люси. Като дошли от малка селска фермичка са. Супер изпълнение, а това че използваш брашно от лимец е още по - добре, защото ги превръща в здравословни животинчета.
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! След като разгадах тайнствата на тестото :), се чувствам по-смела да работя и с други видове брашно! Радвам се, че освен хубави, се получиха и много вкусни :) Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  3. Категорично са сладки дундьовци, потвърждавам! Къде го намери това безумно клипче със зайците? Още се хиля. Такава си сладурана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! Да съм ти донеса усмивка е винаги добре свършена работа :) Прегръдка!

      Изтриване
  4. Големи са сладури и пиленцата, и зайчетата! А тестото изглежда много пухкаво и вкусно. Чудесни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! Наистина много сполучливо тесто. Мислех,че ще стане твърдо, но си стана много мекичко! Благодаря, че намина! почерпи се :)

      Изтриване
  5. Очарователни сладурковци, едни такива пухкави и симпитични, направо ме карат да се усмихвам :)
    Чудесна идея, Люси, сигурна съм че са способни да създадат истинско празнично настроение с присъствието си на всяка трапеза!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! И аз много им се радвах ( в минало време, че свършиха бързо :)), много сладурски и симпатични! жал те хваща да ги ядеш :) Слънчева седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  6. То от сладък човек какво да очаквам. :) Люска, равна нямаш!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хех-е, благодаря ти мило ми, Гери! :) Прегръщам те!

      Изтриване
  7. Отмъквам ти един зайо,Люси,страшни сладурчета са,ще си го държа за украса да му се радвам,пак интересни идеи ни предлагаш,с много творчество и ентусиазъм си ги приготвила,поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Грабвай едничко за ушите преди да е избягало :) Прегръщам те!

      Изтриване
  8. Както са заподскачали дали ще скокнат и до мен:))) Люсинка, така ме усмихна тази вечер, големи красоти си сътворила пак !Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...