понеделник, 9 февруари 2015 г.

Триъгълни банички


Едва ли баницата е най-романтичната закуска, която може да ви бъде поднесена в леглото, но определено аромата на току-що изпеченото ястие, ще се разнесе много преди да сте отворили очи и ще ви накара да го направите веднага.
Защо ли вместо със звук, не измислят часовниците (телефоните)  да ни събуждат с аромат - например на горещо кафе или прясно опечено тесто.


Докато това стане обаче, ви предлагам да продължите да изненадвате любимите си същества с домашно приготвена закуска, която ще ги настрои положително до края на деня. Че кой лош ден започва със закуска в леглото? Тази тема е много актуална за предстоящия Св. Валентин и затова реших, че добре да ви предложа подходящ вариант да поднесете традиционните български банички по този практичен, малък, елегантен начин, напомнящ на вкусни пликове с щастие :) 


Рецептата е с приблизителни продукти, като можете да се спрете на плънка по желание, но аз не можех да пропусна възможността да сготвя малко от бабиния голям праз в комбинация с елексира на живота според Митко - сиренето!
Постарах се главният хинт в рецептата за бъде именно начина на сгъване на баничките, за да можете и вие лесно да си направите такива симпатични пакетчета за нула време!

Но преди това, списъкът с необходимите продукти:
500 г кори за баница
300 г краве сирене
няколко стръка праз
олио / масло за намазване

Още:
може да направите плънка и само от сиренето с 1-2 яйца

Приготвяме плънката с праза като в малко олио задушаваме нарязания праз, докато омекне. Можем да добавим натрошеното сирене ( малко сол, ако сиренето не е достатъчно солено) или да ги разпределим по отделно върху кората.

За всяка баничка ни трябва по една кора. Кората прегъваме на три, образувайки се лента, върху която разпределяме част от плънката. (1).
Започваме да затваряме от долу на горе както е дадено на снимките по-долу. Подгъваме (2,3,4) последното парче от кората е образувалото се джобче ( 5)
Готовите банички намазняваме леко с олио и редим в тавичка.



Печем на  около 180 градуса до златисто. Тъй като баничките са малки, няма да отнеме повече от няколко минути!


Ще познаете че са готови и по невероятното ухание, което ще се разнесе в къщата!


Е, ако днес сте закусвали вече, и утре е ден! А утре е може би ден именно за тези банички!


Аз ви пожелавам усмихнат ден, приятели! 



10 коментара:

  1. Апетитни са тези триъгълни банички!

    ОтговорИзтриване
  2. Изкусителка си ти голяма, ама мнооого голяма..., не си мисли, че дори и да съм закусила бих отказала от тези разкошотии, няма начин :)

    ОтговорИзтриване
  3. Я какви красавици,на баничка никога не отказвам да се насладя,а твоите и толкова красиво-златисти се кокорчат,Люска!Вълшебни са!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Люси,
    чудесни са, прекрасна закуска.И аз ги правя понякога.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. "Защо ли вместо със звук, не измислят часовниците (телефоните) да ни събуждат с аромат - например на горещо кафе или прясно опечено тесто" - не го и пожелавай защото ще съм вечно гладна... ;)
    А баничките са страхотни, и ние много ги харесваме по този начин! Да живее сиренцето! :)
    Прегръдки, Люска!

    ОтговорИзтриване
  6. Най-хубавите банички,сгънати с толкова любов и напълнени с истинско щастие!Ех,какъв щастливец е твоя Митко!Открадвам му една баничка!Прекрасен и усмихнат ден,Люси!

    ОтговорИзтриване
  7. Хайде и тук - любимата ми баница е с праз(имам в хладилника), одеве си купих кори... Ето сега какво ще направя със сигурност утре! Този начин на сгъване ми е познат. Благодаря за идеята:)

    ОтговорИзтриване
  8. Марта,
    Таня,
    Роси,
    Елена,
    Гери,
    Деси,
    Весела,
    благодаря на всички ви, момичета! Макар и доста семпла и добре позната рецепта, радвам се, че успях да ви накарам да се отбиете през моята кухня и да си поделим по някоя от баничките :) Винаги е страхотно, когато наминавате оттук! Поздрави най-сърдечни и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Много, много вкусни! Само че ги пека в тиган. Благодаря за идеята и за всяка една друга твоя рецепта която ми е помогнала

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за коментара, Анонимен :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...