сряда, 28 януари 2015 г.

Постен боб с печени чушки на сач / Beans with roasted peppers sach


Хич не обичам да си купя нещо и да ми се залежава у дома. Или го ползвам, или подарявам, или хвърлям! Не съм от складиращите хора и ако имам нещо у дома, значи се ползва! Така и стана със сача! Откакто го купих, използвах го за разни рецепти, предимно с месо, но после цяла зима не съм го извадила! Не може така! Аз на кулинар ли се правя или на лукова глава! Трябваше бързо да спретна нещо, за да не ме загризе съвестта, че така си прашлясва. И не търсих дълго!



Разрових се из стари рецепти от вестници и списания, които съм натрупала в една папка и все си повтарям, че трябва да ги опитам. Там попаднах и на тази рецепта от вестник 24 часа за боб на сач на Жана Стоянова от София!


В нея не бе посочен източник като сайт или блог, така че пиша имената, пък дано дамата не ми се разсърди :) Много ми допадна, защото имах именно малко сварен боб в хладилника, който се залежаваше и му се искаше да се прероди в нещо по-вкусно.

Оказа се наистина много приятна, лесна и невероятна на вкус рецепта, която ми напомни на салата тип ропотамо (без рибата), но пък като я направиш на сача придобива един такъв специфичен аромат.


Пък ако се гарнира с няколко ароматни печени чушлета, просто става приказка.
Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
Около 400 г сварен боб
3-4 бр печени чушки
1 глава лук
1-2 по-големи кисели краставички
3-4 скилидки чесън
3-4 с.л. домашна лютеница
чубрица, магданоз, сол
олио


Започваме като подготвяме сача. За целта го намазняваме хубаво с олио и го оставяме  на студен котлон, който първоначално пускаме да се загрява на 2/3 от мощността на котлона, а после и до най-високо. Постепенното загряване на сача е важно, за да се предотврати напукването му.

             

След като мазнината загрее, слагаме да се запържат леко нарязаната глава лук и скилидките чесън.



След това прибавяме нарязаните печени чушки:



Накрая прибавяме и останалите продукти - нарязаните кисели краставички, лютеницата и боба.



Разбъркваме и оставяме ястието да покъкри за 15-20 минути.
Накрая поръсваме с чубрица и / или пресен магданоз.

Можете да гарнирате и с няколко сухи люти червени чушки, както е направила Жана, аз изпекох една на котлона :)


У дома се разнесе неописуем аромат на топло и апетитно зимно ястие!



Препоръчвам го с две ръце!


Благодаря и на Жана за споделената рецепта!



Ако ви е писнало от месата по празниците и ви се хапва нещо постно, опитайте това невероятно апетитно бобче!


Добър апетит!

 


30 коментара:

  1. Писнало ми е много даже от меса,Люска,а твоята гозба несъмнено е разкошна,лесна,бърза и адски вкусна,ще опитам!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! И на мен понякога ми втръсва от месото, макара, че съм предимно месоядно същество! Но има постни манджички, които са напълно достатъчни да стоплят душата :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Прекрасен е Люси, не съм правила боб на сач.Благодаря за идеята, снимките и представянето.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че намина през моето местенце, Елена! Надявам се да ти допадна идеята, щом имаш възможност да го опиташ! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  3. Как може един толкова обикновен боб да се превърне в толкова вкусна на вид манджичка?Е залепнах за екрана,а и тази люта чушчица е като черешката на тортата...ох,огладнях...Поздрави,Люси и весела седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Деси! А, де, ама на..възможно е :) И аз така си казвах, когато висях над нея с фотоапарата, а се носеха такива вкусни аромати. Благодаря ти, че намина, мила!

      Изтриване
  4. Много апетитен сач! Може ли сача да се ползва на керамичен котлон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Да, аз го ползвам на керамичен котлон и нямам никакви проблеми :)

      Изтриване
  5. А, люси, и и ли изкушаваш с боб днес::) Много го обичам, този напомня на моя "докторски" боб, но е по-различен. Нямам сач, но си имам шкаф за боклуци:) Там слагам всички ненужни ми неща, за разлика от теб и дори има такива, от майка ми останали неползвани:))Плюшкин и половина...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, благодаря ти! Абе то и аз складирам до един момент с надеждата, че ще го ползвам, но не се ли случи, направо подарявам или изхвърлям. Сача обаче за сега ще си го задържа :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Извинявай, но сигурна съм, че знаеш, че името ти се пише с главна буква, както и аз добре го знам:(, извини ме за което, прегръщам те за неуместната техническа грешка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, няма проблем, мила...на всеки се случва :) Прегръдки!

      Изтриване
  7. Аз пък с две ръце ще го направя! И с две ръце ще те напрегръщам! Страхотен боб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинка, много ти благодаря, че се отбиваш! Направо сядай на масата и ще те нагостя! Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  8. Предпочитам пред месото, а така приготвен боба е много изкушаващ! И с тази ароматна пара, която се вие над него! :)))
    Приятна вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Има си чар и в постните ястия, така си е! Прегръдка от мен!

      Изтриване
  9. Люска, ако имаше кой да ми готви такива вкусотии, щях да си умирам от кеф при всяко сядане на масата. Ама това е! Както си знам аз - може и да готвят много хора, ама малко могат вкусно. Е, ти можеш! :) Аз още се уча. ;)
    Много те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и ти има на какво да ме научиш, мила! Тия питки и хлябове дето ги създаваш, аз мога само да ги сънувам! Благодаря ти, че намина! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  10. Moje li da go napravya v obiknoven tigan,nyama sach? Blagodarya!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се! И така ще стане вкусно :) Поздрави!

      Изтриване
  11. Много ми харесва, ох как огладнях изведнъж! Това ще се получи и в тиган, че сач нямам! Надявам се! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Поли! Вече читатели го изпробваха в тиган и като гледам са също толкова доволни! Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  12. Ей това ще готвя днес. Видях рецептата в интернет, но без снимка и после видях нагледно при теб тази вкусна гозба. Много е красиво, Люси, със сигурност и вкусно!
    Извадих сача, сварих бобеца и довечера ще приготвя тази вкусотийка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, Даре! Друго си е - снимките говорят повече! да си го хапнете с апетит този сач. И аз съм го извадила моя и тия дни само го ползвам...ама така е, като замирише на зима ;) Прегръщам те!

      Изтриване
  13. Направих, Люси! Убиец стана бобеца!
    Е, сложих и мааааалко мръвка, да няма мрънкащи. Ха ха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, много се радвам, че ви е харесал! А с мръвка - няма как да е не е по-добре :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  14. Чудесна рецепта - получи се нещо много вкусно! Благодаря за хубавата идея и прекрасна нова седмица - много здраве, щастие и обич в сърцата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар, Петя! Радвам се, че ви е харесала рецептата! Поздрави от сърце и усмивки!

      Изтриване
  15. Благодаря за чудесната рецепта - получи се нещо много вкусно !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...