вторник, 16 декември 2014 г.

Сладки "Разцепи секундата" и "Сойка-присмехулка" / Split-Second Cookies and Hunger Games: Mockingjay cookies


Забавих се с тази публикация, но така е като реших, че ще си взимам почивка точно преди почивните дни (То пък намерих за какво да се оплача:)) Не, няма такова нещо! Толкова съм щастлива, че колкото и оплякана да беше тази година, поне нейният край се вижда, че и последният месец се очертава да бъде прекрасен. Не само след броени дни ще се видя отново със сестра си (за тези, които не знаят - Мария, позната още като най-страхотната сестра на света), но преди ден се завърнах и от зимна екскурзия из Будапеща, Прага, Виена, Дрезден и Майсен. 


Голяма красота са по време на коледните празници!


Будапеща!


Някои от тези градове съм посещавала вече няколко пъти, като Прага за мен е като втори роден дом. Трябва ми кран и цяла оркска армия за да ме издърпа от там, но все някога трябваше да се прибера и да споделя обещаните рецепти. А те не са хич малко, даже започвам да се съмнявам дали ще успея да ги напиша преди празниците, все пак трябва да ви дам и някой ден преднина за да ги направите. Днешната рецепта обаче няма нужда от много подготовка, защото е супер лесна, но същевременно е може би едно от най-вкусните теста за бисквити. Става много крехка и нежна консистенция, която можете да моделирате, изрязвате с формички или да се спрете на моя вариант, като ладиийки с желе или сладко. 


От същото тесто направих и бисквитките Сойка-присмехулка, които направих за украса на вече познатата ви и много любима Махагонова торта (рецептата тук). Тогава ви обещах, че ще пусна и стъпка по стъпка как съм ги направила и трябваше да изпълня обещанието си, та ето ги и тях. 


Още веднъж ви казвам, че това тесто е много лесно и можете да го съхранявате в хладилника с дни, като от време на време отрязвате парчета и оформяте по различен начин. Можете да добавите към едната част коледни подправки, други да направите с какао, а бе като цяло - рецепта за милиони.


Аз обаче избрах този път да направя тестото под формата на така известните сладки (разцепи секундата), може би защото след изпичане на една ладийка, се нарязва на парчета. Изключително ефектни, нежни и дори да се повторя майко-мила-супер-дупер-вкусни сладки!
Ето и рецептата:
Необходими продукти за тестото:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.л. бакпулвер
170 г. краве масло (стайна температура)
1 брой голямо яйце :)
1 ванилия
щипка сол

Още: мармалад, сладко, желе


От изброените продукти замесваме тестото за бисквитите. Аз смесвам първо сухите съставки в купа, след което прибавям маслото и яйцето, които са на стайна температура. Меся с ръце, докато се получи хубаво, леко лепнещо тесто. Оформям на правоъгълник и завивам във фолио за свежо съхранение. Прибирам в хладилника за около час.


След като тестото е стегнало, изваждам и разрязвам на четири части, като взимам една част, а оставям другите в хладилника, отново добре завити във фолиото.

Работим с тестото на части, защото е по-лесно, когато леко е охладено и маслото е още стегнато. От едната част оформих бисквитите за Махагоновата торта, като нарязвах тестото на малки резени, които разточих леко.


След това отпечатвам символа върху бисквитките с помощта на брошка. След това изрязвам кръг с гърлото на чаша.


Остатъка от тестото събирам и омесвам с останалото и така докрай. Можете да използвате различни форми, отпечатъци с коледни елементи или резци за сладки. Готовите сладки нареждам върху хартия за печене.


Ако решите, можете да оформите тестото и по друг начин или именно като сладките Разцепи секундата. За целта всяка от четвъртините на тестото оформете като франзела, като с пръст или дръжка на дървена лъжица, притискайки леко средата, оформете кладенче.


Напълнете това кладенче със сладко или желе по желание. Аз се спрях на желе от кайсии и домашно сладко от малини.


Аз пека две по две в тава, с разстояние между тях, тъй като те намаляват височината си, но увеличават ширината си по време на печене. 


Всичките сладки пека на средно ниво на фурната, която е предварително загрята на около 170 градуса.
След изпичането на сладките, нарязвам парчетата под лек диагонал.



Само как ухае у дома след печенето на коледни сладки....направо е Priceless! Опитайте и вие тези крехки, нежни коледни вкусотии и се убедете сами! Весели празници, приятели!


26 коментара:

  1. Наистина изглеждат супер,тези дни ще се хвана да ги направя.Благодаря за чудесното предложение.Успехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Рони! Дано ти се усладят! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Не съм срещала това наименование на бисквитите, но тестото определено ме заинтригува! Чудни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, че се отби Тили, почерпи се с бисквитка :) Весели празници!

      Изтриване
  3. Страхотната ни Люси! Много са хубави сладките, особено тези с малините ми грабнаха очите веднага! Браво миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоленце! Грабвай си тогава няколко с малинки, имам достатъчно :) Прегръдка!

      Изтриване
  4. Мислех, че само аз съм ползвала като малка колко супер-дупер яки са се получили. :) Ама наистина са страхотни! Люска, нека е вълшебен за теб декември, заслужаваш го!
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Изпращам ти много весело коледно настроение!

      Изтриване
  5. Ах, ето къде си се загубила значи...направо ми се прииска да съм била и аз там...А и хубавото тепърва ти предстои - среща със сестричката, пък и щом е най-най тази Мария...::)
    Само ти можеш да си наречеш така сладките май:) Харесаха ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Наистина много се вълнувам, но май декември трябва да е такъв! Пожелавам и на теб много щастливи празнични мигове!

      Изтриване
  6. Ах, усетих коледният дух на Европа!!! Люси, моля те сподели повече снимки от там!!! Сладките ти си невероятни, как си ги оформила и тези с брошката, нямам думи. Творец си, това е! Благодаря ти за порцията празнично настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Ще кача, даже още в днешната рецепта! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  7. Разкошни сладки, Люси! Много ми хареса идеята с брошката:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост! Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  8. Люси,
    посещавала съм различни държави в Европа по време на празниците.Веднъж в Германия видях шейна на Дядо Коледа, теглена от кучешки впряг.Много колоритни са всички градове, богато украсени по празниците.Навсякъде настроението е празнично, уловила си го с твоите снимки.Рецептата за сладките е бърза и лесна, много подходяща за празничните дни !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! И за мен времето преди Коледа е любимо за пътуване из европейските страни, където има толкова базари, светлини и уханието на карамел и канела се носи навсякъде във въздуха! Изпращам ти една "торбичка" с този коледен заряд! Весели празници!

      Изтриване
  9. Ох,от Прага и на мен не би ми се връщало,толкова е прекрасна!Тези нарязаните сладки ги имам в плановете от мин. година ( май имаха някакво италианско потекло ) ,но както гледам и тази няма да им дойде реда,затова ще оплакна очи по твоите красиви снимки!
    Щастливи дни с Мария ти пожелавам,Люска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! И аз дълго им се канех на тези сладки, сигурно и при мен има поне година, но те са идеални за всеки сезон, така че може би скоро ще ги видя и при теб! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  10. Наистина са сСупер сладки! Особено тези с малините, веднага грабват погледа! Прекрасна публикация, интересна рецепта, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! Весело посрещане на празниците, мила!

      Изтриване
  11. Здравей, Люси! Както винаги - чудесно предложение! Благодаря ти!
    Имам въпросче - стават ли гладки отгоре - имам идея за рисунки върху бисквитки и се чудя какво тесто да избера - да не се напуква. Мислиш ли, че това е подходящо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и благодаря! Според мен стават гладки, и мисля, че са подходящи за рисуване върху тях! Весели празници!

      Изтриване
    2. Здравей,Люси !Отдавна се каня да напиша по нещичко относно рецептите ти ,защото доста от тях съм ,пробвала ,харесват и ми са се получавали добре ! Та за тези сладки искам да кажа ,че всички много ги харесаха и са невероятни на вкус .Весело посрещане на новата година и ти пожелавам никога да не губиш желанието да твориш с храната ,защото това ,което представяш е изкуство !

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Иве! Думите ти наистина ме зарадваха! Пожелавам ти и на теб много весело посрещане на новата година, последвано от една още по-весела такава! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Привет. Сладките Ви са прекрасни! Искам да попитам, какво има във "фугичките" на кръглите сладки? Изглеждат много интересно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Доколкото разбирам ме питате с какво съм нарисувала самия символ - използвах ядливи боички с цвят на меден металик! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...