сряда, 25 септември 2013 г.

Изкусително семифредо с пъпеш и мед / Melon Semifreddo with honey


Поредната моя изгъзица завърши с невероятен успех и съм много горда, че създадох десерт, в който мога да ям и пъпеш. Тъй като жълтият плод не се нарежда сред фаворитите ми, когато и да съм го хапвала, винаги е било в плодова салата със сладолед. Ето защо и ми дойде идеята за такова семифредо. Направих леко проучване в нета и забелязах,  че почти не е правено такова нещо. Затова и се реших, че ще се осланям на вътрешния си глас, пък ако не излезе нищо - няма да казвам на никого за моя провал :)
 

Да, ама за моя голяма изненада се получи един от най-хубавите десерти, които съм яла, и затова бързам да ви го споделя. Като цяло десертът е половин доза от моята сладоледена нуга с поширани круши , но в комбинация с пъпеш, мед и напоени с мляко бисквити. Все още се намират хубави пъпеши, така че ако решите да го приготвите, сега му е времето. Ето и целият списък с необходими продукти:

150 мл течна сладкарска сметана
2 белтъка
75 гр захар
1-2 шепи орехов крокан
1/2 малък пъпеш
100 мл прясно мляко
1/2 пакет бисквити закуска
5-6 с.л. мед

Започваме като разбиваме сметаната с половината от захарта. В друг, добре подсушен съд разбиваме белтъците с останалата захар до получаването на твърд сняг.


Смесваме внимателно сметаната с белтъците,  като се стремим да запазим въздушността на сместа. Добавяме и натрошения крокан.


Следващата стъпка е да подготвим формичката за сладкиша, като я покрием добре с фолио за свежо съхранение.
Аз избрах малък пъпеш от домашната градина, но не съм познавач на сортове, така че се доверете на вкуса си. Моят е ето такъв: 


Нарязах едната половинка на много тънки филийки, тъй като пъпешът съдържа много вода и когато се замрази, ще бъде доста твърд. Ето защо препоръчвам да се спрете на тънки резени или много малки кубченца.


Сглобяването на десерта става като потапяме бисквитите за кратко в млякото, докато поомекнат леко, но не прекалено, защото има възможност да се разпаднат. Нареждаме ги на дъното на тавичката. При мен се събраха идеално 4 бисквити.


Разпределяме върху бисквитите половината от сметановата смес, а отгоре нареждаме и парченцата пъпеш.


Върху тях поръсваме с малко от меда - количеството е на вкус.


Процедираме по същия начин и с останалата смес, като завършваме отново с бисквити. Завиваме хубаво с фолиото и оставяме да стегне във фризера.


Всичко стана много бързо, а вкусът му беше божествен: 




Този елегантен десерт е подходящ при посрещането на гости, тъй като е много впечатляващ не само с вкуса си, но и с вида си.



11 коментара:

  1. Люси, все такива хрумки да ти идват на ум, много вкусно! И определено е ефектен десерт. ;)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Нали знаеш - само вдъхновение да има, ще се роди нещо хубаво :) Приятен ден и на теб!

      Изтриване
  2. Супер изглежда, ще пробвам и аз да си направя !

    ОтговорИзтриване
  3. Mога да благодя за много подробното и пълно описание , понеже при други рецепти това липсва да не говорим , че и сниките са чудесни. Този десерт е правен с голяма любов и това си личи!Много благодаря за хубавата рецепта, ще се възполэвам и ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз Ви благодаря Betina! Радвам се, че харесвате начина ми на описване на рецептите. Старая се повечето рецепти да правя стъпка по стъпка, тъй като е голямо улеснение при приготвянето на нова рецепта. Сърдечни поздрави от мен и успешен ден!

      Изтриване
  4. Люси, разкошни снимки и изпълнение. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Mnogo vkusni ne6ta ,az li4no sam pravila ot tvoite recepti :-) Da si jiva i zdrava da ni radva6 s vkusotiiki :-) Pozdravi , uspehi :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте. Имам въпрос, свързан с рецептата Ви за семифредо с пъпеш и мед. След като го сложа готов във фризера да стегне, както пишете, колко време трябва да стои преди да го извадя за консумация? Ако го направя предишния ден, кога трябва да го извадя на следващия, за да е готов за хапване? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз го изваждам поне 15 минути, в зависимост колко е топла стаята. У дома винаги сме с климатик, затова не е толкова топло.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...