сряда, 8 май 2013 г.

Овчарски пай в питка / Shepherd's Pie in a bun



Дни и дни приготовления на ястия, козунаци и шарени яйца, изчезнаха за броени минути веднага след като се седна на масата. Такова е усещането при посрещането на великденските празници. Но и цялото суетене около планирането на празничната трапеза е  80 процента от удоволствието на празника, тъй като често ангажира цялото семейство. 

Може би и вие като мен сега сте останали с доста от яйцата и козунаците, които ще трябва да хапвате редовно да пълното им унищожаване и веднага ще прибегнете до онези рецепти, които превръщат остатъците от храна в ново интригуващо ястие. Нещо подобно е и днешното ми предложение, макар и не обезателно приготвено с агнешко: Традиционният английски овчарски пай, сервиран в индивидуални порции или още по-точно в малки питки.

Макар и в оригиналната си рецепта да се използва агнешка кайма, ако не ви е останало от  месото, можете да замените с телешка, говежда или в краен случай кайма - смес. Но ето и пълният списък с необходимите продукти:

За плънката:
500 гр кайма - агнешка, телешка, смес
1-2 бр средни глави лук
2-3 бр моркови
1/2 ч.ч. грах
1/2 ч.ч. доматено пюре
1-2 скилидки чесън
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. телешки бульон / вода
1-2 с.л. сос "Уорчестър"
прясна мащерка
сол
пипер
олио


За пюрето:
около 1 кг картофи
2 с.л масло
100 мл прясно мляко
сол 
пипер

Още:
6 средно големи питки 
200 гр кашкавал


Започваме приготвянето, като в дълбок тиган с малко олио запържваме нарязаните на ситно лук, чесън, моркови и  каймата. Добавяме доматеното пюре, разбъркваме, а след това слагаме и виното. Оставяме да изври. След това овкусяваме с малко сос "Уорчестър", мащерка,  сол и пипер. Прибавяме граха и телешкия бульон. (Ако грахът ви е твърд, може да се наложи да го бланширате преди това, за да сте сигурни, че ще се свари.) Задушавате за няколко минути, а след това разбърквате, докато в плънката не остане почти никаква течност.

Докато готвите плънката, можете в друга тенджера с подсолена вода,  да сварите картофите за пюрето. След като поомекнат, отцедете от водата и намачкайте.  Прибавете маслото, млякото, сол и пипер на вкус. В оригиналната рецепта се добавят и един-два жълтъка, но аз предпочетох да използвам традиционното българско пюре. Добавете повече мляко (или пък от отцедената вода) при необходимост.

Последна стъпка от приготвянето на пайовете е да издълбаете хлебчетата. В тях сложете по 1-2 супени лъжици от пюрето на дъното, след това малко от плънката и отново от пюрето. Завържете с малко нарендан кашкавал. Запечете пайовете за няколко минути в силно загрята фурна, докато кашкавалът се запече.

Добър апетит!



2 коментара:

  1. Отново неустоимо ястие,просто прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  2. da vkusno e no nie go pravime s konservi bial i 4erven bob i vmesto grax slagame carevica

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...