четвъртък, 4 април 2013 г.

Пухкави сладки и солени пирожки / Sweet or Salty Donuts


"Може би едно от най-хубавите неща, които ще опитате в живота си" - това бих казала, ако някой ме попита за тези домашни пирожки. Дори и да не съм хапвала тестено от близо 2 месеца, не можах да се въздържа и изядох една топла пирожка с разтапяща се сърцевина от сирене и кашкавал. Често се шегуват с мен, че съм мазохистка, защото постоянно гледам рецепти и готвя вкусотии, когато съм на диета, но в повечето пъти това не ми пречи. Този път обаче се отдадох на изкушението и мога да кажа, че въобще не съжалявам. :))))


Имах няколко много дребни и поизсъхнали домашни ябълки, които много исках да използвам в някакъв сладкиш. Затова и реших да ги нарежа много на ситно и да ги помачкам с малко захар и канела така, че да пуснат сока си. Добавих и няколко капки натурална ванилова есенция.
И с това плънката за сладките пирожки бе готова. За самото тесто се спрях на  тази рецепта, която се оказа много лесна и успешна. :)

А ето и необходимите продукти:

400 гр кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 яйце
брашно, колкото поеме
олио за пържене

Разбъркваме киселото мляко и содата и оставяме да шупне. Прибавяме яйцето, солта и брашното и месим, докато получим меко тесто.

Тестото няма нужда от втасване. Откъснете малки парченца и разточете върху набрашнена повърхност до дебелината на арабски хляб (за дюнер). Поставете плънка по желание и завийте.
Предложения за плънка за сладките пирожки:
нарязана (рендана) ябълка
захар - на вкус
1 ч.л.канела
2-3 супени лъжици бадемово брашно (по желание)

Предложения за плънка на солените пирожки:
кашкавал и сирене

В малък, но дълбок съд слагаме достатъчно мазнина за пърженето на пирожките (добре е да има доста мазнина, за да не докосват дъното на съда, а да се пържат в самата мазнина). Загряваме мазнината и пържим пирожките по няколко минути от всяка страна, докато придобият мек, златист цвят.

Сладките пирожки овалвам още топли в смес от захар и канела :)


Нищо не може да се сравни с аромата на топло тестено, но в комбинация на захар и канела, в кухнята ви ще заухае на френска пекарна :)


За солените пирожки поставих резен сирене и кашкавал във всяка. Резултатът беше божествен!!!




13 коментара:

  1. дали биха могли да се пекат тези изкусителни пирожки или вече не биха били пиражки?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Галя, не съм се замисляла, защото обикновено пирожките са пържени. Но ако се пекат в намазнена тавичка мисля, че сте станат също вкусни :)

      Изтриване
    2. Тестото е приготвено със сода и ако се пекат във фурна ще са твърди като изстинат.

      Изтриване
  2. Това е тестото на моите неделни бухтички, които правя от години. Разточвам и режа на малки ромбове. Пържат се и се надуват много и това позволява да ги напълниш с каквото решиш когато си хапваш. Не съм се сетила преди пържене да сложа нещо в тях, но сега же опитам.

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичах пирожки - продаваха ги навремето по центъра на Бургас в едни подвижни сергийки, гевреци, понички с мармалад и пирожки със сирене. Трябва да опитам твоята рецепта дали ще ми възроди вкуса.

    поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
  4. може ли да се замени содата със бакпулвер ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен! Не съм опитвала с бакпулвер, но може би ще се получи. Поздрави!

      Изтриване
  5. Може ли с готово тесто? :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пробвах тези страхотни пирожки, преди няколко дни, беше ни затрупал снега и не ни се излизаше от вкъщи. мъжът ми си облиза пръстите. Е моите станаха доста пухкавки, нещо не можах да преценя колко ще се надуят като се изпържат, но пак се изядоха. Определено ще повторя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделихте впечатления! Много уютно го описахте :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей Люси,горе-долу колко брашно поема за гъсто кис.мляко? Блгодаря Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Много стара рецепта е това,което определено се нуждае от нови снимки, а явно и по-пълно описание. Може би около 500 гр брашно, но ви предлагам да го добавяте постепенно за да видите колко ще поеме :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...