събота, 11 юни 2022 г.

Лятна паеля с домати / Paella With Tomatoes Recipe


Много ми се пътува, ама като си гледам банковата сметка ще пътувам май само до работа. От къде ги изкарват хората тез пари, та все се снимат по екзотични места сякаш билета до там е колкото до Горно Лешко, май никога няма да разбера. И все пак няма да позволя това да ме сдухва, тъй като винаги мога да "пътувам" готвейки и пренасяйки се в различни страни. 

Ще кажете, че не е същото, но често виждам перфектни снимки на уж перфектни хора на още по-перфектни места, а след време разбираш, че са били нещастни и самотни постоянно.. 

И даже конкретния кадър е снимат многократно, с хиляди филтри, и въпреки отрупаната маса, дадената личност не е могла да хапне нищо, защото е на постоянна диета през целия си живот за да се хареса н хора, които не познава или не понася.                                                              Толкова се измести фокуса от стойностното в живота, че понякога сами попадаме в капана да искаме неща, които реално не искаме. затова пак ще ви кажа-яжте, пийте и си носете новите дрехи. радвайте се на каквото имате, мечтайте и работете за мечтите си без да отлагате и да се колебаете и рано или късно ще постигнете това, което е отредено за вас. 
Най-тъжните хора са тези, които са презадоволени, защото са лишени от жаждата за живот, която така силно движи всички ни. 

Затова и аз искам сега да ви дам малко храна за душата с днешната рецепта. Пак ще отпътуваме до слънчева Испания, за да хапнем уникална паеля с домати, приготвена бюджетно по български, но с хубави продукти! 


За хубавата паеля трябва правилния ориз, шафрана и тигана! Да кажем, че имам и трите, а другата важна част са морските дарове, макар да видите много рецепти в нета да паеля с месо, вегетарианска или микс. 

Морските дарове обаче са скъпи и не може да намерите миди или скариди във всеки квартален магазин. Това не бива да ви спира да си създадете тази приказка, защото аз го направих с микс от замразени морски дарове, в който имаше от всичко по малко.                                                                                                И този път се доверих на Крина за правилния ориз, тъй като ако не се лъжа на българския пазар това е единственият подходящ сорт, който може да намерите в хранителните магазини около вас. Ориз Бомба си е специален сорт, които си се раздува на ширина и наистина стават като малки бомбички :) 


Необходими продукти:
Около 1 ч.ч. ориз Бомба Крина ( около 150 г)
1 ч.ч. млени домати ( пресни) 
2 ч.ч зеленчуков бульон
1/2 червена чушка
1/2 зелена чушка
1/3 ч.ч  грах
1 глава лук
2 скилидки чесън
щипка шафран 
пушен червен пипер
лют червен пипер на люспи
сол
зехтин
магданоз

Още:
500 г морски дарове ( скариди, калмари, пипала от октопод, миди)
1 с.л.масло 
масло/ зехтин
лют пипер

Започваме като в малко зехтин и масло, слагаме наситнен чесън и лют пипер и запържваме морските дарове, така че да се овкусят.

  

 












Става въпрос за около минута общо готвене, тъй като ползвам замразени и искам водата им да се овкуси като бульон. Изваждаме и заделяме настрана.

В същия тиган вече слагаме малко зехтин и след като се загрее слагаме нарязаните на ситно лук, чесън и чушки.  ( аз имах малко останал морков от друго ястие и го инсталирах и него, но не е задължително). 

                













След това прибавяме ориза и разбъркваме за още минута две, последвано от млените домати. аз използвах прясно смелени домати, така че бяха по-гъсти. 

              

Разбъркваме още една две минути на огъня, прибавяме грахта и доливаме с бульон. 

                   

Прибавяме тук и шафрана, ако решим да добавим,  оставаме ястието да заври и да къкри на средно до тих огън, като се стремим да не разбъркваме много много. Дори и да се получи захар на тигана, той е типична част от ястието, разпределям отгоре морските дарове, и за оставяме да къкрят заедно с течността докато оризът ги поеме. 

След като ястието е готово поръсваме с още черен пипер, кълцан магданоз и прибавяме резенчета лимон.

Получи се муцка, както се казва. Леко пикантна, колкото да щипка, но пък свежестта на лимона бързо уравновесява усещането, а като хапнеш от пухкавия ориз и усетиш в него парченце от морските дарове...

веднага се пренасяш на морето. Няма как да не се настроиш за почивка усетиш ли вкуса на мидички и скаридички, а тук те са малки и със сигурност ще се харесат и не тези от вас, които не са успели да се научат да ги ядат с черупките. Убедена съм, че рецептата ще ви хареса, защото самата аз не спрях да нагъвам от нея докато снимам. Не си пазете мнението за себе си, а ми пишете какво мислите и пратете снимка, ако я направите :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



сряда, 8 юни 2022 г.

Наредени картофи / Crispy Leaf Potatoes

 

Май всеки човек си има любим начин за хапване на картофи, нали така? Някои ги предпочитат на пюре, други хрупкави, трети на помфрит, четвърти - крокети, пети - по селски, а такива като мен - всякак. Разнообразие е единственото нещо, което бих поискала от картофа и затова не спирам да си намирам нови начини да ги приготвям. Днес например искам да ви покажа как обичам да приготвям картофките у дома, тъй като е микс от всички рецепти по-горе до известна степен.

Рецептата е бърза и смятам, че ще може да си я приготвите още днес, а продуктите са на око:

Необходими продукти:
1/2 кг картофи
50 г масло
червен пипер
шарена сол
чесън на прах
мащерка
олио
вода

Няма голяма философия  в тази рецепта освен може би две неща, които ще ви помогнат. Ренде, с което да нарежете картофите на тънко и може би няколко еднакви по-големина средни до големи картофа. Аз понякога успявам да напълня тавата с три по-големи картофа, като по-наблюдателните от вас ще забележат, че снимките са от две отделни готвения. Обикновено не успявам да ги запазя дотолкова, че да ги снимам, защото се нападат веднага. 

Та така, измиваме, обелваме (или ако са пресни, само почистваме леко) картофите и ги нарязваме на рендето на тънки кръгчета. Грабваме ги както са се подредили на купчинка и ги слагаме по този начин и в тавичка по дължина или ширина. 

   

Заливаме леко картофките с олио и подправяме със сол. Отгоре слагаме парченца масло и поръсваме с подправките на вкус. 
Доливаме малко водичка в тавичката, така че се задушават, докато се пекат, тъй като ги печем завити във фолио около 40 минути на 180 градуса. 


След като поомекнат в основата, махаме фолиото и допичаме докато получа този златен захар. Хубаво е да не ги разваряваме прекалено, но ако ги запечем само отгоре, има опасност в долната част да останат по-сурови, затова ви предлагам да ги печете под фолио.


Картофките са уникални, защото в долната част са меки, а в горната хрупкави - като пюре и чипс в едно. Много ефектна гарнитура към всякакви ястия, но и само така да си ги хапнете, с халба изстудена бира, няма да ви е лошо, ама никак. Какво ще кажете? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


петък, 3 юни 2022 г.

Леко парфе с брауни и череши ( без глутен, без бяла захар) / No White Sugar Brownie and Cherry Cheesecake ( Gluten free)

 

Пред вас стои една предоволна Люси. Най-сетне драмата с ремонта приключи ( или поне за сега) и въпреки, че тотално бях забравила какво е готвене се завърнах в кухнята. Тя милата изглежда още по-жална и раздрънкана в контраст с новата баня, но и на нея ще и дойде ред живот и здраве. 

Ще събирам, ще спестявам и ако поредната инфлация не ми изяде парите може и да стигна и нея да ремонтирам. Така сме ние обикновените хора, които няма на кой да разчитаме да ни плаща апаратаментитЙЕ и ремотитЙЕ, ама поне знам, че няма кой да ме съди, че нещо ми е дал или помогнал, а всичко съм постигнала сама:) 

Моята драма с ремонта приключи почти едновременно с тази на Джони Деп и Амбър Харт, като по-епичност не мога да кажа на кой е по-голяма, но мога да ви споделя, че последно време по-интересно реалити не бях гледала. "Ергенът" ряпа да яде!


Не ми е интересно да гледам как младите се лъжат преди да се вземат, но дай ми да слушам какво мазало е след няколко месеца под един покрив и веднага вадя пуканките. Не, не съм злобарка, която се радва на хорското нещастие, но е добре да знаем, че парите не решават всичко и че колкото и половинката да ни лази по нервите понякога, поне не водим битката "за вдигнатата/ свалена седалка" по телевизията. 

И така...нямам търпение да ви покажа какво приготвих първите няколко дни, след моето завръщане. Няма да хваля нищо излишно, обещавам! Готвих това, което ми се ядеше, а не това, което е модерно или търсено. Готвих това, което ме вдъхновяваше и исках да създам рецептите, които искрено исках да влязат в менюто ни. Ето например сега е сезонът на черешки, ягодки, тиквички и честно казано месото го оставям леко на заден план. Сладко все така ми се хапва, но се стремя да си приготвя по-здравословен вариант като днешния.  


Без бяла захар, лек и летен. Нещо, което може да ти даде хем плод, хем свежест, но и малко шоколадово усещане. Предлагам ви да опитате това уникално парфе с основа от шоколадова торта без брашно, която със сигурност ще приготвя и в друг вариант. Още в суров вариант не успях да се насладя на страхотната текстура, а крема на парфето е без желатин в основата, за да се насладим на най-кремообразните хапки.

Ето и рецептата:

За форма 22 см:
За блата :
3 яйца
170 г шоколад
3/4 ч.ч. кокосова захар Passiflora
1/2 ч.ч. кокосово масло ( или обикновено) 
1/2 ч.ч. какао
1 ч.л. ванилия
щипка сол



За крема:
180 г крема сирене
200 г ценено кисело мляко
120 мл сметана
подсладител на вкус*
За отгоре :
500 г череши 
3 с.л. кокосова захар
250 компот/ червен сок
1/2 пак. желатин 

*ксилитол / мед /кленов сироп

Започваме с направата на блата. Разтопяваме шоколада и коксовото масло в микровълновата фурна. 

   

След това разбиваме и прибавяме кокосовата захар, 


какаото, ванилията и солта. Разбъркваме още малко и 

  

прибавяме едно по едно яйцата разбърквайки.


Изпиваме сместа във форма за торта със падащи стени, застлана с хартия за печене. 

    

Печем на 170 градуса за около 20 минути или до суха клечка.


Докато блатът изстива, приготвяме крема. За целта разбиваме с миксера кремата сирене, сметаната и цеденото мляко. 

   

Кремът е достатъчно гъст и няма нужда от желатин или друг стабилизатор, но с какво ще го подсладите оставям сами да изберете. Може да изберете и кокосова захар, но тя е оцветява леко, затова имайте предвид това. 


Изсипваме крема върху изстиналия блат и прибираме в хладилника.

За последния пласт може да изберете два варианта- топъл или студен топинг.

Аз избрах да направя студен или иначе казано желатинов пласт, макар и много тънък, колкото леко да държи черешите, но ако изцяло искате да няма желатин може да направите топъл .( За целта загрейте изчистените от костилките череши с кокосова захар и добавете малко една супена лъжица царевично нишесте и 100 мл вода така че да получите гъста заливка. )

Ако искате десертът да е по-свеж, изберете моя варианта: сложете черешите със някакъв червен сок или компот ( в него вече ще има сладост и може да не слагате повече) , да се загреят на котлона и прибавете набъбналия в малко студена вода желатин, разбърквайки докато се разтвори напълно. ( ако не искате да ползвате сиропи, компоти  или сокове, аз пасирам понякога череши и ги размивам с вода :) )


   

Оставете да се охлади и наредете първо черешите върху крема, а после сложете и от сиропа и приберете в хладилника да стегне.


Нека ви кажа защо избирам и кокосова захар Passiflora като основен подсладител на десерта тук. Освен, че е една от захарите  с минимална обработка, тя се заменя с бялата захар буквално едно към едно, но с тази разлика, че има наистина уникален вкус за десерти, няма нужда даже да добавяте ванилия към сладкиша. Ако искате да направите някой шоколадов блат по-наситен, по-ароматен и една идейка по-здравословен, препоръчвам ви да имате един пакет у дома. Попитай ТУК къде може да я намериш. 


В този десерт исках да създам именно такъв наситен, ароматен,  лепкав, много шоколадов блат тип брауни, но без брашно и бяла захар.


За разлика от повечето ронливи блатове на чийзкейковете с бисквити, тук имаме плътен блат, в контраст с пухкавата и кремообразна и лека текстура на крема.


Свежите, леко тръпчиви черешки пък са последния пласт свежест и сладост, който ще опитате и ще завърши цялата приказка.


Само вижте....


как се плъзга  с лекота..


Най-хубавото е, че дори и да си хапнете по-голямо парче, няма за какво да се притеснявате. В десерта няма нищо вредно!


Искате ли да ви споделя още здравословни рецепти или пък копнеете за традиционна торта от епично нездравословен характер? Кой плод ви се съблазнява най-вече тези дни? Напишете ми в коментар някоя кулинарна задачка или пък просто споделете да си поговорим тук или в Инста :) 

 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...