вторник, 25 февруари 2020 г.

Торта "Кралица Мария" / Queen Mary's Cake


Всяка година за рождения ден на сестра ми правя торта. Сигурно си мислите, че тя е трогната от този жест и ще сбъркате дълбоко, защото нейните думи са цитирам " И какво от това, като не мога да я опитам". Като че ли аз съм я вързала да седи в Холандия??!! Да вземе самолета като порядъчна българка и да си се прибере при сестра си, пък тортата ще я чака на масата. Сигурно вие си мислите също, че ще я подлъжа с десерт да дойде насам, но тя не ми се хваща на въдицата и накрая просто черпя с тортичката за нейно здраве. 

Image result for monica reachal  best friend movie gifИ как да не отбележа този ден, като на него се е родила моята прекрасна, леко шантава, много магическа, неуморима и изключитено магнетична сестричка - Мария. За мен тя е източник на прекрасни детски спомени, неспирни спорове и кавги, завършващи обикновено с приготвянето на нещо сладко и сълзливи прегръдки от рода, аз теб толкава те обичам и без теб не мога. 

Не може човек да ме стресне с проблемите между мъж и жена, защото ако не се е опитвал да живее със сестра си в една стая, да си погажда характерите с друга жена, нищо не е видял от живота.
 То аз нищо не знам и не знам дори от къде ми бликат емоциите, а пък и друга луда като мене като има - става страшно. За капак на всичко сме отгледани от самотна майка, та у дома освен синхронизирани цикли имаше и всички други стихии и енергии. 

Image result for monica reachal  best friend movie gifНикога обаче не ни е липсвала любов, подкрепа и разбиране, на което всеки може да завиди. Моите силни жени ме научиха да обичам с цялото си сърце, да не ме страх и ако нещо олабя положението, я едната, я другата ще ме смъмри да се стягам и да не изпадам в така уютното чувство на депресия.                                                                                                                                                                   Със сестра ми до ден днешен прекарваме часове на телефона докато готвим, гримираме се преди излизане или просто се прибираме към вкъщи. Споделяме си гадориите от деня  или смешните ситуации, а от време на време си повишаваме тон сякаш все още делим една стая, макар и вече на такова голямо разстояние една от друга. Тряскаме си телефона, а десет минути по-късно "отваряме отново вратата" с думите ( на чата) - "какво ще правите за вечеря" или "ти говори ли с мама за еди кой си?".

Обожавам сестра си, обичам я, не мога да живея без нея и не искам, което е най-важното. Искам да е щастлива, макар и да не е до мен всеки ден, искам да е моят компас, който ме насочва, моят приятел, който ме съветва и моето друго аз, което никога няма да се откаже от мен.

И докато нищо в света не е сигурно, едно е сигурно - аз имам сестра, която заслужава най-страхотните торти на света. Която има рожден ден, който трябва да се отбелязва, защото добрите хора, трябва да бъдат чествани - не са толкова много, че да ги подминаваме. Както и щастливите поводи!
Тази година не търсих дълго каква торта да направя, защото попаднах на тази в блога на Креми и веднага се хванах за името. 
Знаех, че пасва идеално за търсения от мен повод и макар да направих ред промени в рецептата, вярвам, че моят вариант ще ви хареса също толкова, затова и го споделям.
Освен, че трябваше да направя шоколадов крем, защото иначе нямаше да е торта за Мимата, реших да направя украса като златна корона, от която всяка кралица има нужда. Искрено се надявам зетя да си е направил този извод вече и подаръка да е опакован :) 

Тортата е лесна за правене, сочна и нежна, а освен ароматния шоколадов крем с кафе, има и плътен целувчен блат с ядки по средата, който ще ви изкуши да си отрежете и още едно парче.

Не гарантирам за оригиналност на рецептата в конкретния случай, защото самата аз не съм запозната с него, а пък направих и свои промени, върху вече променена рецепта, така че се надявам да видите най-важното - името, десерта и любовта, която седи за всичко това. Но стига вече, ето я и нея: 

Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
100 г захар
1 ванилия

За белтъчния блат;
4 белтъка
100 г захар
100 г млени бадеми ( или орехи)



За крема:
700 мл прясно мляко
150 г масло
150 г тъмен шоколад
1 с.л нес кафе
4 жълтъка
150 г захар
1 ванилия 

За сиропиране:
компот/ захарен сироп

За украса: 
250 г шоколадов ганаш ( рецепта тук) 
сладки за украса

Започваме като си приготвяме всички продукти на масата, за да са ни удобни и на стайна температура. За торти най-често ползвам брашното за кекс на София мел, тъй като си е с набухвател и е точно за такъв вид сладкиши.


Започваме с приготвянето на блата, който е обикновен пандишпан. Разделяме жълтъците от белтъците в супер сухи съдчета. Разбиваме първо  белтъците със захарта на сняг, а след това прибавяме един по един жълтъците, на по-ниска степен. 

                             

Махаме от миксера и почваме да пресяваме постепенно брашното с ванилията, като разбъркваме сместа от долу нагоре, за да може да се интегрира добре брашното, без да спада пухкавата смес. 

Изсипваме я после в предварително намазана с олио тавичка ( 24-25 см диаметър), с кръг хартия за печене на дъното и печем на около 25 минути в предварително загрята фурна на 150 градуса с вентилатор. 

                             

След като блатът се изпече го оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне. Аз го правя на вратата на фурната. 


Докато блатът изстива се захващаме с белтъчния блат. Разбиваме на сняг другите четири белтъка със захарта. 


Към тях пък прибавяме в последствие брашното и млените бадеми, като разбъркваме добре. Разпределяме тази смес в същата форма отново с кръг намаслена хартия за печене на дъното и печем по същия начин. 

Може да отнеме малко по-малко врем за изпичане, важното е да хване леко розов цвят блата и ще е готов. Оставате го да се охлади в изключена и открехната печка и се захванете с крема. 


За целта сложете в купа брашното, жълтъците, ванилията и около една чашка от млякото.
Разбъркайте докато получите смес като боза, добавете още мляко, ако е необходимо. 

Останалото мляко кипнете на котлона, заедно със захарта.

                           

Когато млякото тръгне да завира, прибавете яйчената смес при непрекъснато и енергично бъркане докато получите плътен крем. 


Махнете от огъня и докато кремът е горещ пребаете към него нарязаното масло, начупения шоколад и нес кафето. Последното може да разтворите в малко вода или пък да го сложите така, само дето ще ви трябва малко повече време да го разбъркате, за да се разтвори. Аз слагам кафе на вкус - вие също сложете колкото искате :) 


Сглобяване на тортата: Разделяме изстиналия пандишпан на две части и слагаме едната половина във формата за торта с махащи се стени. Сиропираме по желание, като аз го направих с бистър компот от праскови за свежест.

Изстиваме около една втора от крема и изравняваме. 

                             

Слагаме белтъчения блат и изсипваме другата част от крема, като аз си заделям съвсем малко. Слагаме втората част от блата, която сиропираме отново и завършваме със заделената част от крема, с която да си израним тортата на места, ако има нужда :) 

Пъхаме в хладилника за една нощ да стегне и да се напои добре. 


На следващия ден ( или след няколко часа) изсипваме половината от все още течния ганаш върху студената торта, така че да може да образува отгоре равна, лъскава повърхност. Тъй като тортата е студена, той ще стегне бързо. 

Изваждаме тортата от формата и тогава я украсяваме с останалия ни ганаш, който сме оставили да стегне дотолкова, че да може да се шприцова с него. 


Правим украса по желание, като моята цел бе да наредя така бисквитките, че да образуват корона върху самата торта. 

Използвах за целта бутерки "Сълзици" и според мен се получи точно като за торта с името "Кралица Мария"!!! 

 

В разрез тортата е също толкова сочна и вкусна, 


на парче или пък в цялост! 


А сега ще ви я издефилирам и отпред, 


и как изглежда отзад, за да се убедите, че просто няма как да останете безпристрастни!

Това се казва секси парче ! ( Достойно за моята сестра :)) 


И на финала, нещо, което винаги ме кара да ми омекват колената - разрезът на хапката, с която оценявам как съм се справила и този път. 
Еми, какво да кажа значи...моята сестра има най-яката сестра! 


Това е торта за любими хора, които обичат вкусното и красивото, затова ако имате и вие любим човек, който я заслужава - рецептата е за вас!

Черпя ви с тази торта, макар и виртуално само за нейно здраве и ви благодаря, че споделихте празника ни!

Не забравяйте да ми пишете, коментирате и последвате в страничката във фейсбук и В Инстаграм!

До нови срещи!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!





четвъртък, 20 февруари 2020 г.

Най-меките курабийки на баба / Old Fashioned Bulgarian Cookies


Когато живееш с някого, неминуемо се сблъскваш с някои негови привички - някои забавни, други досадни. Да рисува по запотеното стъкло в банята различни колички и съобщения - сладко, да си оставя кърпата да съхне с дни върху стол - досадно!
 Не съм решила да се оплаквам и то точно днес,по време на малкия петък, както му казва моята колежка Роси, но истината е, че някои рецепти си имат съвсем логично последствие, a затова  и предисловие.

Например настоящата ми половинка ( не се знае колко ще се задържи) има страхотния навик да отваря постоянно нови кофички кисело мляко, защото "не е видял предишната", която пак не си е доял. Така често се озовавам с отворени около три  кофички, които освен на таратор, ми иде да му изсипя във врата. И така, след като вчера отново се озовах с половин килограм кисело мляко от четири кофички се сетих за рецептата за курабийки на баба, в която се ползваше именно повече българското чудо. 


Исках да го уточня това, в случай, че някой си помисли, че съм решила да направя курабийки, защото така се нарича, жена, която си биела мъжа ( спрямо онзи стар виц) Насилието не е решението, както знаете. Важното е да виждаме доброто във всяка ситуация, а доброто за мен са тези супер вкусни курабийки. Пробвала съм най-различни рецепти, но може би тази ми е фаворита, защото стават супер мекички. 
Наскоро видях една дама да беше споделила рецептата в групата на Ваня и ме подсети, а пък така и така идват задушница/ прошки - хубаво е да сложим в кутийките нещо лесно, бързо и да стигне за всички. 

Аз самата от край време обичам бабините курабийки намазани с течен шоколад. Те са трайни и могат да издържат дълго врене, та след училище се прибирах, слагах три-четири -пет-десет в чиния, буркан Нутела, едно дълго кафе и сядах да уча. Сега практикувам същата мантара, но след работа! 


Курабийките са едни от най-лесните и вкусни български рецепти, които помним от деца и е хубаво да ги предаваме за напред. Ще се радвам да направя и аз това сега, като ви споделя рецептата, и то как да си я направите стъпка по стъпка: 



Необходими продукти:
500 г кисело мляко
200 мл олио
200 г захар
2 ч,л. сода бикарбонат
кората на един лимон
1 ванилия
1 бр. яйце

още захар за поръсване

Аз се спрях на бялото брашно на София мел, защото според мен истински вкусните курабийки са снежно бели отвътре, правейки ги още по-нежни и вкусни. 
В купа слагаме косилото мляко и содата и разбъркваме. Оставяме да шупне , а през това врем си пресяваме около 700 г брашно. Останалото ползвам за дозамесване. 

                    

Към прашното прибавяме захарта, ванилията и лимоновата кора. 


А след като киселото мляко шупне, към него прибавяме олиото. 


След това прибавяме киселото мляко към брашното и добавяме яйцето. 


Бъркаме всичко докато получим меко, леко лепнещо тесто, но не бива да прибавяме твърде много брашно, за да не станат твърди курабийките. 
Изсипваме го върху набрашнен плот и добавяме още малко брашно, докато го замесим  един-два пъти, Тестото е шуплесто и веднага готово за печене. 


Започваме да откъсваме парчета от него, с големината на орех и ги правим на топче. Топваме ги от единия край в захар и ги редим в тавички, застлана с хартия за печене.
някои хора предпочитат да намажат курабиите с яйце преди захарта, но аз лично си го спестявам :) 


Печем ги в предварително загрята фурна на 180 градуса с подухване за около 15-20  минути. Хубаво е да хванат цвят отвън, но вътре да останат все още мекички.

След изпичане ги оставям да се охладят две минути, а после ги прибирам, докато са още топли в плик, за да се задушат и да омекнат още повече. 


Тъй като това може да доведе захарта отгоре им да се овлажни, ги поръсвам със захар още веднъж, преди поднасяне. 

Опитайте и моят вариант с течен шоколад....просто са безумно вкусни! 


Вчера занесох от тях на мама и тя ми се оплака" че така се е надумкала с тях", но отдаван не била яла истински, домашни, ароматни курабии.
А защо не - стават толкаво бързо, икономични са, а ще имате с дни! 


Надявам се да ви харесат, а ако е така - не бъдете срамежливи, а ми споделете - тук в коментар, на страничката на блога със снимки или просто кажете "здравей" :) 

И не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...