сряда, 27 март 2013 г.

Кутии за сладкиши от Милена и "Вашите подаръчета" / Cake Boxes by Milena

   
Все още чакаме истинското лице на пролетта, макар и тя упорито да се дърпа. Студът и мрачното време обаче няма да издържат дълго, особено, ако породим пролетно настроение първо в себе си. Отдавайки се на любимите си хобита и възможността да сътворите нещо красиво - ястие, декорация или малки подаръчета, се приближавате още повече до целта да поканите красотата у дома. Именно този вид творчество е темата на днешния пост. 

Искам да ви запозная с произведенията на една много талантлива дама - Милена Николова от Благоевград. Точно тя изработи за мен тези невероятни кутии за сладкиши.
Няма нищо по-приятно от вкусния подарък, особено, ако е поднесен по този атрактивен начин. 

 
Малките и изпипани детайли допринасят толкова много към едно на пръв поглед обикновено изделие от картон.

 

Тези прекрасни кутии за сладкиши можете да намерите в нейното магазинче във фейсбук.

Там можете да погледнете и още много от изработените й картички с квилинг техника, картини, аксесоари за книги, сватбени подаръчни пликове, покани за тържества, бижута, плетени брошки и други.




Може да се каже, че това е фамилно магазинче, тъй като картините са дело на нейната дъщеря Славена, а нежните плетива на една кука - на майка й Виолета (или леля Вили, както си я наричам аз) :))))
 
Самата Милена събира творческите дарби на семейството под крилото на една обикновена страничка в интернет и не пропуска празник или повод, който да й послужи за вдъхновение.
"Най-много ме вдъхновява красотата в изработването на стилни картички и всичко свързано с работата с хартия и картон. Постепенно се опитвам да правя по-сложни неща, но това изискава много време. Понякога изработването на една картичка отнема 3-4 часа, понякога 1-2 дни. Цветята и комбинирането на цветове ме вдъхновяват най- много, също така разглеждам постоянно работи на други хора в техните блогове или търся модели в интернет."

Милена се занимава с квилинг едва от година и половина, но казва, че все още се чувства начинаеща.
"Още от първата ми среща с изкуството квилинг се влюбих в това трудно и изискващо прецизност и търпение хоби. Само при мисълта, че ще имам някалко часа свободно време, за да се занимавам, ми доставя изключителна радост и спокойствие!  

Радост носи и на нас, тези, които ценят красивите, макар и дребни неща около нас. 
Не пропускайте възможността да подкрепите таланта на един български артист, като харесате нейната страничка, а може би ще бъдете и от късметлиите, които могат да спечелят нещо от предлаганите награди.

Ако пък решите, можете да израбoтите и сами тези кутии, използвайки един от тези многобройни модели.

понеделник, 25 март 2013 г.

Писана домашна торта с карамелен крем / "Stained Glass" Cake with Caramel cream



"Стъклописът" като вдъхновение за украса на торта ми е отдавнашна цел, която най-сетне успях да осъществя върху тази торта. Като всяко нещо за първи път, има какво още да се желае, но това се отнася само за украсата, тъй като вкусът на тортата е невероятен.

 

Приготвих я по случай Сирни Заговезни, когато трябваше в духа на старата традиция да гостуваме на родители и роднини. Украсата й исках да е пъстра като живота, а вкусът й - напомнящ на познатите ни от близкото минало традиционни домашни торти, които носят топлината на това време. Тогава тортите не се правеха от маскарпоне, три вида шоколад и захарни покрития, а се състояха от няколко меки сиропирани блата, поляти с пухкав домашен крем, най-често на млечна основа.


И точно такава торта реших да направя и аз :)

За избор на крем се спрях на нещо старо и изпитано - рецептата за карамелен крем на леля ми Блага от Пловдив. Обожавам този крем, защото е плътен, но в същото време е лек и невероятно разхлаждащ, когато се сервира студен. Всеки път, когато й отивам на гости, се надявам да го е приготвила  и търпеливо чакам десерта след края на вечерята. И тъй като днес е Благовец, какво по-добро време да ви сервирам рецептата за тази невероятна домашна торта!!!

Нужните продукти:

За белия блат:
продуктите от тук

За кафявия блат:
2 яйца
40 гр какао
140 гр захар
100 мл. мляко
100 гр брашно
70 мл орехово олио (можете да го замените с обикновено плюс 2 с.л сусамов тахан)
1/2 бакпулвер

За карамеления крем:
1 1/2 л. прясно мляко
200 гр. захар
9 с.л. брашно
4 яйца
ванилия

Още:
Карамелен/ Захарен сироп за сиропиране
2 шепи счукани орехи
шоколадови пръчици

За тортата изпекох по един брой от двата блата, с изброените продукти, като всеки от тях разполових на половина. Белият блат приготвяме по рецептата за торта "Теменужка". За кафявия смесваме сухите съставки, какаото, брашното, захарта и бакпулвера. През това време с миксер разбиваме и яйцата. Добавяме млякото и олиото и сухите съставки.
Блатовете пекох в тавичка (диаметър 18 см) с хартия за печене на 180 градуса. Ако искате можете да изпечете повече или по-малко блатове, в зависимост от размера на тортата.


Крема приготвяме като карамелизираме захарта в подходящ съд на котлона. Сладостта на крема се определя от вашия вкус, предлагам ви да започнете с около 15 -16 с.л. захар и да добавите впоследствие при необходимост.
След като захарта се карамелизира, прибавяме млякото и оставяме на средна температура да се разтвори карамелът, като разбъркваме от време на време. В отделна купичка разтворете в малко вода брашното, до достигането на гъста каша. Прибавете я към разбърканите яйца. Когато млякото е пред завиране, прибавете сместа от купичката и почнете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от огъня.



Обичам да сглобявам тортата в ринг за торти, докато кремът е още топъл, като по този начин блатовете омекват допълнително. Започвам като редя блат, сиропирам обилно със захарен сироп, малко крем, поръсвам със счукани орехи на вкус, отново блат и така докрая. Тъй като тортата е с доста блатове, уверете се, че слагате достатъчно крем, за да не остане суха.
Стягам ринга и оставям в хладилника за през ноща.

На следващия ден украсявам по желание - шоколадови пръчици и пъстра фонданова украса.


Честит Имен Ден на всички, които носят "благо" име и най-вече на моята мила леля от Пловдив!


петък, 22 март 2013 г.

Домашни бонбони "Рафаело" / Homamade Raffaello Candies


Малко са случаите, когато ми се хапва нещо сладко, но да не е шоколад. Вярвате или не, но има и такива моменти. В тези случаи обикновено се ровя из старите рецепти, за да намеря изкушаващи варианти на дребни сладки и бонбони, които мога да приготвя с малко продукти, и то по възможност - по-икономични. В много от случаите прибягвам до рецептите за праскови или локумки, но когато имам в наличност и ядки, нямам друг фаворит освен тези - домашни бонбони "Рафаело".
 

В оригиналната рецепта бадемите са в сърцето на това нежно изкушение, но аз си имам друг фаворит. Ядки от кайсии. Събирам ги след сезона на кайсиите и ги изсушавам, като ги ползвам в различни рецепти. Изключително подходящи са за украса на козунаци или пък в този случай. Суровата ядка е много по-ароматна от обикновения твърд печен бадем и много хора, опитали от тези бонбони, също предпочитат този им вариант. Самите ядки са не само безвредни, но и много полезни, а това, че можете да заместите с тях скъпите бадеми, е още едно предимство.
Друг незаменим компонент в тази рецепта е истински вкусният кокос. Освен че е много ароматен, кокосът има редица предимства, сред които това, че е нискокалоричен, богат на фибри, а антиоксидантните му свойства предпазват от стареене и засилват имунитета.

 

Третият продукт, който ни е необходим, е кондензирано мляко. Самото мляко доставя цялата сладост на десерта и затова рецептата се нарежда смело в редиците на най-лесните и икономичните. Съществуват варианти на рецептата, в които се включва използването и на бял шоколад. Според мен обаче вкусът става прекалено сладък и се изгубва лекотата на десерта, затова и предпочитам този му вариант - с три прости съставки:


Необходимите продукти са:

1 консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)
4 ч.ч. кокосови стърготини (от тях около 1/2 ч.ч. за овалване)
шепа обелени кайсиеви ядки

Започвам приготовлението, като счуквам кайсиевите костилки, обелвам ядките (които обикновено са доста спаружени след дългото съхранение). След това накисвам ядките в купичка с малко вода. По желание можете да сложите и малко от любимия ви аромат - ликьор, ром или друг. Аз предпочитам ядките натурални, защото са най-свежи. След като престоят във водата, ядките набъбват и стават сочни отново.
След това в подходящ съд изсипваме кондензираното мляко и го затопляме на средна температура на котлона за 2-3 минути. (Внимавайте да не заври!) Изсипваме кокосовите стърготини и разбъркваме още няколко минути, докато се получи консистенцията на меко, но ронливо тесто.


Махаме от котлона и оставяме леко да се охлади. От тази смес откъсваме малки парченца, в които поставяме по една от ядките. Oформяме като бонбони и овалваме в кокосови стърготини.


Бонбоните стават много бързо, почти толкова бързо, колкото ще почнат да изчезват след това. А това е неизбежно :)


Подсладете следобения чай или кафе с това кокосово изкушение!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...