неделя, 11 май 2025 г.

Бирени картофи / Beer Potatoes

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Знаете ли, че не познавам човек, който не обича картофи. Може да има такива, които не ядат по една или друга причина, но да не обича, не познавам. Даже познавам повече хора, които ядат предимно картофи, отколкото друга храна. Като моят Боян например. Признавам си понякога прибягвам до благородната лъжа, че ще яде тоти ( така им казва), само и само да го прибера навреме у дома. За щастие все още е във възрастта, в която бързо забравя с какво сме се залъгвали, но не мога да кажа същото за мъжа ми. Определено няма да ме погледне одобрително, ако му кажа, че у дома има бирени картофи, а накрая няма. Особено след като вече си е отворил биричка и се облизва в очакване. И знаете ли кое е хубавото?

 Че за щастие това е рецепта, която може да приготвите съвсем спокойно директно преди вечеря, тъй като става сравнително бързо и няма много стъпки. Ако сте били достатъчно далновидни да сте си изпекли или сварили картофи предните дни, бих казала, че става за минути, но сега ще ви покажа как да го направите от началото и пак да не ви отнеме много време. 


Все пак това са картофите носители на приза "най-вкусни картофи" пета година подред у дома и се правят с повод и без повод. Да започваме: 

Тази рецепта може да видите и във 

👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук 

и 👉Тик Ток тук

Необходими продукти:
1 кг картофи
300 г кашкавал
3-4 с.л. майонеза
2-3 скилидки чесън
80 г масло
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка копър
2 с.л. Picantina подправка за картофи 
2 с.л. олио

Започваме с приготвянето на картофите. Ако нямате вече изпечени или сварени цели картофи, то трябва да го направите. Аз избирам пресни картофи, тъй като знам, че мога да направя много апетитна кожичка за хапване. За целта измитите картофи слагаме в подходяща тавичка, застлана с фолио за печене. Надупчваме ги с дървен шиш по повърхността и намазваме с олио. Прибавяме и една супена лъжица от подправката за картофи на Picantina, която втриваме добре в кожата на картофките. После ще ми благодарите. 

 

Завиваме ги добре с фолиото и ги пъхаме да се пекат на 200 градуса за около 40-60 минути, в зависимост от големината на картофите. 


През това време правим плънката. В по-голяма купа първо смесваме мекото масло, пресования чесън и останалата поправка за картофи. Прибавяме след това майонезата, 

 

рендосания кашкавал, магданоза и копъра. Разбъркваме добре. Към тази смес може да добавите крема сирене или друго по ваш вкус, но съм забелязала, че с кашкавал, майонеза и масло стават най-ароматни, без да са прекалено тежки или солени. 

След като картофите се изпекат, ги режем на кръст и пълним с плънката. 

 

Връщаме да се допекат във фурната за още 15-20 минути, непокрити. 


Ако имах ресторант тези картофи задължително щяха да са част от лятното меню. Забелязала съм, че когато ям навън, искам да е нещо простичко, но приготвено наистина вкусно, така че да се насладя на всяка хапка, а тези картофки са точно това. 


Сигурна съм, че ще се влюбите в тези картофки, както и ние, затова не отлагайте приготвянето им. А, аз ще чакам вашите отзиви в коментари ;) 



Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3





сряда, 7 май 2025 г.

Чеснови възелчета / Garlic Knots

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

По принцип всички хора обичат меко и топло хлебче, но не както моята законна половинка. Заклевам се, ако има нещо, което не ми е сред любимите му привички е постоянната му нужда хлябът да бъде супер мек, пресен, ако има как и топъл, за да го яде. Щеше да е по-лесно постижимо, ако друг негов вбесяващ навик не му беше да оставя хляба постоянно открит навън и въобще да забравя да го прибра. Не консумира и хляб, който е бил в хладилник, а аз самата рядко ям хляб, особено ако е такъв от супермаркета. И ето, че се налага да си търся лесни рецепти за бързи хлебчета, които да забъркам и да знам, че не само ще се изядат, но ще стигнат, без да остават много. 


Хубавото е, че поне винаги имаме какво да изпратим и на кокошките на село, но все пак, не обичам да изхвърлям храна. Ето защо и за мен е наистина важно да готвя не само вкусно, разумно, икономично и разбира се, да се изяжда бързо. 
Днешните хлебчета така и не са оставали за повече от ден, а дори и на следващия пак бяха меки и вкусни, което си е победа за битката, която водя у дома. Дори и аз, която се стремя да не ям прекалено много въглехидрати, се поглезвам с по някое "възелче", защото са твърде вкусни да им устоя, но поне са в малки количества и мога да не прекалявам. Приканвам ви и вие да ги опитате, защото си заслужават.


Необходими продукти: 
Около 500 г брашно Пица София мел 
350 мл хладка вода
80 мл зехтин 
7 г ( 1 пак. ) суха мая или 1/2 кубче жива
1 ч.л. захар
1 ч.л сол
Подправки на вкус: чесън на прах, сух риган и босилек 

Още:
кашкавал/ пармезан
чесън на прах/ или обикновен
пресни билки: магданоз, босилек
50 г масло
30 мл зехтин



Започваме с приготвянето на тестото. За целта слагаме в купа ( аз ползвам директно тази на миксера, тъй като ще меся с него), две трети от брашното. Ползвам това за пица на София мел, тъй като е идеално за такъв вид рецепти. Искам да приготвя еластично, дъвкаво тесто. 
Към брашното прибавяме маята и захарта, като разбъркваме да се разпределят добре в брашното, 

 

а след това прибавяме и водата. Оставяме за кратко, докато се получат балончета и започваме да бъркаме и заместваме лепкаво тесто.


През това време в купичка смесваме зехтина с подправките. Аз наблягам на чесъна на прах, сол и риган, тъй като тестото става много ароматно, без да има твърде агресивен вкус. Прибавяме и зехтина към тестото, докато се интегрира добре, а след това почваме да прибавям малко по малко от останалото ни брашно. Получаваме меко, леко лепнещо тесто, което прехвърляме в купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса. 

 

Аз предпочитам периодично да го "отвивам" и да го превивам на няколко пъти, за да помогна на процеса по образуване на глутена, което ще направи тестото по-еластично. Тази стъпка не е задължителна, но ако искате постигнете още по-вкусно тесто, трябва да го опитате. Просто навлажнявате пръстите си са малко вода и завивате тестото от всички страни навътре и оставяте отново да се надигне. 


Когато тестото втаса, разделяме на части и оформяме на топка. Аз ги правя с големината на мандарина, но вие може да направите по-големи или по-малки възелчета. От тази рецепта спокойно може да направите 16 броя. 

 

Всяко топче разточваме на фитил с големина около 10 см, който завързваме на възел и повиваме краищата навътре така че да стане като топче отново. Редим в тавичка, с хартия за печене и оставяме да втасат отново за около 25 минути. Ако процесът е тръгнал вече и е достатъчно топло, времето ще е достатъчно.  
Пъхаме да се пекат в загрята фурна на 200 градуса. като преди това може да намажете с малко вода, прясно мляко, масло хлебчетата и да поръсите с малко рендосан кашкавал. 


След като възелчетата за напълно изпечени, ги прехвърляме в подходящ съд, където ще ги залеем с разтопеното масло и зехтин, в което сме смесили и нарязаните на ситно пресни подправки, Лично аз предпочитам и тук да ползвам чесън на прах, тъй като зрелия е твърде силен на вкус.


Завършваме с малко пармезан и се опитваме да не изядем всичко само докато снимаме. 
Ако искате да видите колко изкусително се отделя сърцевината на възелчето, обезателно изгледайте клипа за приготвянето му и ще разберете защо ми се налага да ги правя всяка седмица :) А, сега и вас набутах :) 


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3


понеделник, 28 април 2025 г.

Салата Цезар / Caesar Salad Recipe

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Времето се затопли и почти всеки, които срещам напоследък е на някаква форма хранителен режим. Няма лошо в това наистина. Мисля, че е повече от нормално, та дори и похвално човек да се грижи за здравето си. Може да не съм от блогърите, които готвят само т. нар "здравословни ястия", но вярвам, че здравословното се съдържа именно в баланса, а не постоянното ограничение. 
Днешното ми предложение е за една напълно, балансирана, наяждаща и според мен полезна салата "Цезар", с истински сос, който може да приготвите вместо със сурови, с варени яйца. 

Не всеки се чувства смел да яде сурови яйца, а истината е, че вкусът на тази салата от части се съдържа именно в соса. Затова ще ви покажа как да го приготвите, без никакви притеснения. Освен много протеин в соса, имаме и в самата салата под формата на вкусно, с добре овкусено българско пилешко месо, което си е чист, качествен протеин. Така че не се притеснявайте да я хапвате какъвто и режим да спазвате.


Тази рецепта може да видите и във 

👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук 

и 👉Тик Ток тук

А, ето и какво ще ви трябва:

Необходими продукти:
Около 500 г пилешко филе Лудогорско пиле
2 глави маруля романо
2 скилидки чесън
сокът на един лимон
3 жълтъка ( варени)
3 бр. филета аншоа
3 филии хляб
сол
пипер
италиански микс подправки
зехтин
пармезан

Започваме с приготвянето на месото, тъй като това ще ни отнеме най-много време. Взимаме пилешкото филе, измиваме и го нареждаме в подходяща тавичка. Овкусяваме го със сол, черен пипер и италиански микс поправки. Добавяме няколко пръски олио и разтриваме подправките с мазнината добре в месото. Пъхаме да се пече на 180 градуса за около 25 минути. 

 

През това време си приготвяме соса. В купа слагаме жълтъците и аншоата. Знам, че повечето от вас като чуят риба в салата и си мислят, че се усеща, но не и тук. В случая аншоата служи съвсем леко като аромат и дава нужната соленост на соса. Разбира се, че може да я пропуснете и да добавите сол, но защо да го правите?! Live a little! Опитайте нещо различно и ще се убедите, че такива малки специфики в известните рецепти са там с причина. Може леко да намачкаме съставките, а след това прибавяме нарязания на ситно чесън и лимоновия сок. Пасираме всичко, прибавяйки зехтин на тънка струя, докато получим гладък и плътен сос. Подправете е с още сол или черен пипер, ако е необходимо. 

 

За крутоните нарязваме няколко филийки стар хляб на кубчета. Овкусете със зехтин и подправки по желание и хайде и тях във фурната, за да се запекат до златисто. 

 

Изваждаме месото, за да изстине и да почине. така ще бъде по-лесно да го нарежем на вкусни резенчета. 


Последната стъпка е нарязването на салатата. По-често у нас се ползва обикновена маруля или дори айсберг, но в случая аз ви препоръчвам да опитате истинската маруля романа. Моята купих от Кауфланд, така че там може да потърсите.


Слагаме в купа нарязаната салата, резенчета вкусно пилешко месо, шепа крутони, от вкусния сос и много рендосан пармезан за завършек.


В салатата ще намерите всички хранителни елементи, но приятно балансирани, така че да не прекалявате с тези, които не трябва, а вкусът е просто вълшебен. 

Опитайте и няма да съжалявате.


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...