След като тези дни отскочихме до
ТУРЦИЯ с тази супер вкусна и бърза рецепта за седмична вечеря ( рецепта тук), реших днес да хванем виртуалния самолет за Германия където да си "десертим" с един истински и автентичен кезекухен или иначе казано чийзкейк. Чийзкейкът почти се класира като една от най-любимите ви торти в играта, която проведох в
моя Инстаграм и Фейсбук (
и тук), където раздадох чудесни въртящи се поставки за торти. Игри ще има и занапред, затова ако досега не сте натиснали бутончето ( Следване / Like this page) сега е моментът да го направите.
Чийзкекът е любим десерт на много хора, но за германците
кезекухенът си е институция :) И той като американския чийзкейк съществува в много варианти, но кажеш ли кезекухен веднага ще се сетиш точно за това - мека, ароматна тестена коричка, която държи в себе си плънка от най-кремообразната текстура на нежна, фина извара, подсладена със захар, аромати и някой плод.
Искам да ви предложа да си запишете тази рецепта, в която ще може да се насладите на сезонните плодове, но и на тези от компоти, тъй като съчетанието е неповторимо. Непретенциозен и много лесен за изпълнение, а пък в същото време веднага усещате, че ядете десерт от друга страна...което си е "пътуване" само по себе си!
Хайде, да ви покажа как се прави :)
За кората:
125 г масло
75 г захар
1 яйце
1 пак. ванилия
1/2 пак. бакпулвер
За пълнежа:
700гр праскови ( свежи или от компот)
Около 750 г кварк
150 г захар
1 пак. пудинг ванилия
1 ванилия
3 яйца
70 г масло
кората на един лимон
щипка сол
От продуктите за кората омесваме тесто, като е добре маслото да е меко, но не много. Аз замесвам маслените теста на миксера, тъй като стават много бързо и маслото не се топи от топлината на ръцете ми.
Ако все пак тестото стане меко и лепне, завийте го хубаво в стреч фолио и го приберете в хладилника да стегне за 30 минути.
След като стегне, върху леко набрашнен плот го разточете на не много тънък лист. Листът трябва да е достатъчно голям, така че да ви стигне за форма за торта с диаметър 26 см, така че да покрива и стените.
След като е готова, прибираме в хладилника и се заемаме с пълнежа на кухена.
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците с част от захарта на сняг.
Към тях прибавяме постепенно жълтъците, мекото масло с останалата захар, лимоновата кора, пудинга, ванилията, солта и кварка.
Кварк за момента винаги намирам в Лидл и представлява кремообразна извара, в по-течен вариант, като кисело мляко. Предлага се с различни вкусове като аз ползвах с вкус на ванилия, но мисля, че понякога дори пускат с праскови.
Аз реших да използвам пресни праскови за да постигна този аромат, като имах още домашни. Вие може да ползвате такива от компот или пък дори да замените с някакъв друг плод.
Изсипваме половината от сместа в облечената с тесто форма ( да, тя не се пече предварително) и нареждаме отгоре прасковите, като ги слагаме на по-големи парчета.
Отгоре излизваме остатъка от сместа и изравняваме.
Пъхаме да се пече на 170 градуса с обдухване за около час и 15-20 минути. Покриваме с фолио след като придобие хубав захар.
При мен фолиото се беше подвило от едната страна и леко ми загоря крайчето, но не беше фатално пак стана супер вкусно. Поръсваме с пудра захар преди поднасяне.
Този вид чийзкейк се отличава с вкусна кора и изключително кремообразност. Свежестта на прасковите пък прави десерта още по-вкусен, когато се консумира охладен.
Когато живях в Германия не можех да се наситя на този вкус на чийзкейк с йогурт и въобще комбинацията на мекото тесто, което се топи в устата.
Опитайте го и вие!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.